Drank is het geheim van Nieuwerkerkse rolletjes MARGOT 17 Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland De 'Siberische Beer' was in het land. Koud was het zeker en wat er zo leuk is wanneer het vriest, is dat overal wordt gespeculeerd over schaatsen, rayonhoofden en klunen. En dat terwijl door de harde wind het water op veel plaatsen open bleef liggen. Jammer, want schaat sen en ijs zijn zo puur Hollands en leveren leuke plaatjes op. Het was alweer jaren geleden dat het zo koud was in Nederland, waardoor Gerrit Hiemstra tot de uitspraak kwam dat het vooral voor jongeren wel eens wennen kon zijn, die ij zige temperaturen. Tsja. Zelfben ik meer van de warmte en niet zo'n liefhebber van die ijskou, al schaatste ik vroeger heel graag op de Veste bij ons voor de deur. Niets leukers dan met een hele groep al schaatsend rondjes maken over het ijs, dat 's avonds werd geveegd door een aantal enthousi aste vrijwilligers. Die ijsveegmachine van de plaatselijke ijsclub stond jarenlang in de garage bij mijn ouders. Mijn vader hing, samen met een aantal anderen, destijds graag lampen op, zodat we 's avonds door konden schaatsen. Eerst schaatste ik op oude kunstschaatsen. Later kocht ik noren, die ik nu toch maar ga verkopen. Op eetgebied verlang je met die kou meteen naar stamppotten. En omdat de boerenkool hier gewoon uit de buurt komt, toch nog maar een re cept voordat het voorjaar zich aandient. Kook 750 gram Zeeuwse aardappelen. Koop een stronk boerenkool, snij deze fijn en kook de kool to minuten mee met de aardappelen. Stamp alles door elkaar en meng er 150 gram uitgebakken Zeeuws spek doorheen. Of voor een vegetarische versie 200 gram oude geraspte kaas en wat sam bal. Word je warm van. Stukken beter. Nadat de soepkommen zijn op gehaald, vraagt de serveerster of het hoofdge recht al mag komen. We moeten de bisque nog verwerken, dus we wachten even. Zodra we aangeven dat we best weer trek hebben, staat de tafel in een mum van tijd volledig vol. Twee koolsalades, friet, aardappels en slappe broccoli als bijgerechten. Alsof we gaan gourmetten. De houtduif komt van de Black Bastard, een grill gebaseerd op een drieduizend jaar oude Aziati sche kleioven. De vier stukken zijn niet hele maal egaal gegaard, maar de smaak is wel ge woon goed. De kersensaus doet helaas verwoede pogingen niet naar kersen te proeven. De crème van bloemkool is dan weer boterzacht van smaak en textuur, de stoofperen en sperziebo nen zijn ook lekker. Dat geldt aan de overkant van de tafel ook voor de groene asperges. Die heerlijke bite die je wilt hebben, zit eraan. De drie stukken zeebaars zijn, ondergedompeld in beurre blanc, smakelijke visjes. We hebben al voor een heel weeshuis op, maar een cheesecake met pompoen moet je natuurlijk proberen. Die pompoen komt als koude klets op de taart, waardoor we hem er makkelijk afkun nen schuiven. „Dat vinden wij niet raar, dat vin den wij bijzonder", aldus de tafelgenoot. Het taartje zeifis machtig, maar lekker. Met de helft van de hoeveelheid waren we ook blij geweest. Na twee uur staan we weer buiten. Voor een hoogstaande culinaire avond moet je niet bij Van der Valk zijn. Dat mag je ook niet verwach ten. Je krijgt acceptabele, grote borden in een rap tempo, voor een zeer zacht prijsje. Haal de ho telkamers weg, zet het restaurant langs de dui nen en je hebt waarschijnlijk de drukste zaak van Zeeland. Ondanks die garnalen. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Koud was het zeker en wat er zo leuk is wanneer het vriest, is dat overal wordt gespeculeerd over schaatsen, rayonhoofden en klunen NIEUWERKERK Bij bakkerij ten Hove in Nieuwerkerk staan deze maand de Nieuwerkerkse rolletjes in de spotlights. „Nieu werkerkse rolletjes zijn gemaakt van bladerdeeg, gevuld met Zwitserse room. Dat is gele room en slagroom door elkaar ge mengd, met drank. De rolletjes worden aan beide kanten in de pure chocolade gedoopt. Zo zijn ze dicht", legt bakker Henk ten Hove uit. „Welke drank er door onze Zwitserse room gaat, vertel ik niet, want dat is ons geheime recept. Anders kan iedereen ze zo namaken." Ten Hove ontdekte de rolletjes toen hij op vakantie was, nu twintig jaar geleden. „We von den die meteen zo lekker dat we dachten: 'dat gaan wij ook pro beren'. En nu zijn ze een vast on derdeel van ons assortiment", vertelt hij trots. Hij is al de derde generatie Ten Hove die bakker is in Nieuwerkerk, en allemaal he ten ze Henk. Naast de rolletjes staat Ten Hove bekend om de babbelaar cake met Zeeuwse babbelaars en de boluskoekjes. „Ook een ver zinsel van ons", zegt hij. „Ieder een die deze koekjes in het assor timent heeft, keek de kunst van ons af. Dat geldt trouwens ook voor ons bolusgebak." Bakkerij Ten Hove bakt met Zeeuwse tarwe dat bij Krijger Molenaars in Renesse wordt ge malen. Overigens, de bakkerij is genomineerd voor WereldOn- dernemer 2018, een jaarlijkse wedstrijd op Schouwen-Duive- land van WereldRegio, waar le zers het voor het zeggen hebben. Vanwege die voordracht liet zijn schoonzus een filmpje maken voor Facebook. „Ik doe zelf niets met social media", zegt Henk. „Ik bak liever." eindscore BEOORDELING zaterdag 3 maart 2018 GO En het hoofdgerecht? En tot slot het dessert? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Henk ten Hove vult de rolletjes, foto marieke mandemaker pri) s) e

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 53