Het weekendgevoel dat luxe notenmelange geeft \0cto KOKEN DOEN KOPEN partijen gehouden waarop soms meer dan honderd gasten afkwamen. De dames droegen bij deze gelegenheid een speciale jurk, de teagown, een soepel vallend en comfortabel gewaad zonder een korset. Op een goede afternoon tea serveerde men handzame sandwiches, zoals de komkommersandwich en tal van taartjes en cakes. In de 20ste eeuw kwamen er scones bij, die men gewoonlijk eet met ingedikte room (clotted cream) en jam. Schoonbrood Leuk weetje is dat de scone zijn naam waarschijnlijk dankt aan het Middel nederlandse woord 'schoonbrood', dat zoveel betekent als wit brood. Persoonlijk ben ik meer van de high beer, de mannelijke variant van high tea, waarbij men verschillende soorten bier nuttigt onder het genot van hartige hap pen. Ook dit gebruik is overgewaaid uit het Verenigd Koninkrijk maar, u raadt het al, daar kennen ze het onder de naam gentlemen's afternoon tea. <1 Scones Voor 12 stuks jam Elise: „Ja, in plaats van de gebruikelijke pijnboompitten kun je ook walnoten gebruiken, of zo'n luxe notenmelange. Dat geeft een feestelijk tintje aan je maaltijd; echt een weekend- gevoel. In het weekend heb je de tijd om wat uitgebreider aan de slag te gaan." „Néé, nooit! Maar we laten weieens iets bezorgen en halen af en toe friet." „We werken in Leiderdorp en daar is niet veel keuze. Meestal kiezen we voor een tentje dat soep en salades maakt. In Den Haag, waar ik woon, kies ik vaak voor sushi." magazine 45 Maandag start de Nationale Week Zonder Vlees. Zeven dagen vega eten staat gelijk aan zeven maanden douchewater besparen. Deze deegroller laat geinige boodschappen achter op deeg. 'Bite me', 'made with love' of 'secret recipe'. Te koop voor 19,95 euro. 250 g zelf rijzend bak meel 4 tl bakpoeder 65 g koude boter, in blokjes 65 g witte basterdsuiker 125 ml melk 1 ei, geklopt potje clotted cream Verwarm de oven voor op 200 gra den. Meng in een ruime kom het bak meel, de bakpoe der en een snufje zout. Voeg de blok jes boter toe en wrijf het mengsel met de vingers tot fijn kruim. Maak er een kuiltje in en schenk de melk en de suiker erbij. Kneed met de hand tot een mooi deeg. Strooi bloem op het werkblad en rol het deeg uit tot een plak van 1 cm dikte. Steek er met een glas van onge veer 5 centimeter doorsnede twaalf rondjes uit en leg deze op een met bakpapier beklede ovenplaat. Bestrijk de rondjes met het geklopte ei en bak de scones in 15 mi nuten goudbruin. Serveer met cream en jam. Nina (32) en Elise (33) runnen samen Chickslovefood.com. Ze houden van gemakkelijke en lekkere recepten die weinig ingrediënten nodig hebben. Notenpesto: dat kan natuurlijk ook. Grijpen jullie doordeweeks weieens naar een pakje of zakje? Wat is je favoriete bezorg- maaltijd? ZALM MET NOTENPESTO OP EEN PUREE VAN BROCCOLI BEREIDING Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de noten met de peterselie, een flinke scheut olijf olie (liefst extra vierge) en een flinke snuf peper en zout in je keu kenmachine. Maal tot een grove pesto. Besmeer elke zalmfilet met 1 eetlepel crème fraTche. Verdeel de no tenpesto erover. Vet een bakvorm of ovenschaaltje licht in met wat olie, en leg de vis erin. Schuif het de oven in en bak in zo'n 12 tot 15 minuten gaar. Ondertussen snijd je de broccoli in roosjes en ook de stronkjes snijd je fijn. Kook de broccoli zacht in 10 tot 12 minuten, giet af, maar bewaar een beetje kookvocht. Doe de broccoli met het vocht in de keukenma chine en voeg een flinke snuf peper, zout, een scheut olijfolie en de laatste eetle pels crème fraT che toe. Maal er een romige puree van. Verdeel de puree over twee borden en leg de zalm er bovenop. WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 109