Het weekendgevoel dat
luxe notenmelange geeft
\0cto
KOKEN
DOEN
KOPEN
partijen gehouden waarop soms meer
dan honderd gasten afkwamen. De
dames droegen bij deze gelegenheid een
speciale jurk, de teagown, een soepel
vallend en comfortabel gewaad zonder
een korset.
Op een goede afternoon tea serveerde
men handzame sandwiches, zoals de
komkommersandwich en tal van taartjes
en cakes. In de 20ste eeuw kwamen er
scones bij, die men gewoonlijk eet met
ingedikte room (clotted cream) en jam.
Schoonbrood
Leuk weetje is dat de scone zijn naam
waarschijnlijk dankt aan het Middel
nederlandse woord 'schoonbrood', dat
zoveel betekent als wit brood.
Persoonlijk ben ik meer van de high
beer, de mannelijke variant van high tea,
waarbij men verschillende soorten bier
nuttigt onder het genot van hartige hap
pen. Ook dit gebruik is overgewaaid uit
het Verenigd Koninkrijk maar, u raadt
het al, daar kennen ze het onder de naam
gentlemen's afternoon tea. <1
Scones
Voor 12 stuks
jam
Elise: „Ja, in plaats
van de gebruikelijke
pijnboompitten kun je ook
walnoten gebruiken, of zo'n
luxe notenmelange. Dat geeft
een feestelijk tintje aan je
maaltijd; echt een weekend-
gevoel. In het weekend heb je
de tijd om wat uitgebreider
aan de slag te gaan."
„Néé, nooit! Maar we laten
weieens iets bezorgen en
halen af en toe friet."
„We werken in Leiderdorp en
daar is niet veel keuze. Meestal
kiezen we voor een tentje dat
soep en salades maakt. In Den
Haag, waar ik woon, kies ik
vaak voor sushi."
magazine 45
Maandag start de Nationale
Week Zonder Vlees. Zeven dagen
vega eten staat gelijk aan zeven
maanden douchewater besparen.
Deze deegroller laat geinige
boodschappen achter op deeg.
'Bite me', 'made with love' of 'secret
recipe'. Te koop voor 19,95 euro.
250 g zelf
rijzend bak
meel
4 tl bakpoeder
65 g koude
boter, in
blokjes
65 g witte
basterdsuiker
125 ml melk
1 ei, geklopt
potje clotted
cream
Verwarm de oven
voor op 200 gra
den. Meng in een
ruime kom het bak
meel, de bakpoe
der en een snufje
zout. Voeg de blok
jes boter toe en
wrijf het mengsel
met de vingers tot
fijn kruim. Maak er
een kuiltje in en
schenk de melk en
de suiker erbij.
Kneed met de
hand tot een mooi
deeg. Strooi bloem
op het werkblad en
rol het deeg uit tot
een plak van 1 cm
dikte. Steek er met
een glas van onge
veer 5 centimeter
doorsnede twaalf
rondjes uit en leg
deze op een met
bakpapier beklede
ovenplaat. Bestrijk
de rondjes met het
geklopte ei en bak
de scones in 15 mi
nuten goudbruin.
Serveer met cream
en jam.
Nina (32) en Elise (33) runnen
samen Chickslovefood.com.
Ze houden van gemakkelijke en
lekkere recepten die weinig
ingrediënten nodig hebben.
Notenpesto: dat kan
natuurlijk ook.
Grijpen jullie doordeweeks
weieens naar een pakje of
zakje?
Wat is je favoriete bezorg-
maaltijd?
ZALM MET
NOTENPESTO
OP EEN PUREE
VAN BROCCOLI
BEREIDING
Verwarm de oven
voor op 180
graden. Doe de
noten met de
peterselie, een
flinke scheut olijf
olie (liefst extra
vierge) en een
flinke snuf peper
en zout in je keu
kenmachine.
Maal tot een
grove pesto.
Besmeer elke
zalmfilet met
1 eetlepel crème
fraTche.
Verdeel de no
tenpesto erover.
Vet een bakvorm
of ovenschaaltje
licht in met wat
olie, en leg de vis
erin. Schuif het
de oven in en bak
in zo'n 12 tot 15
minuten gaar.
Ondertussen
snijd je de
broccoli in
roosjes en ook
de stronkjes
snijd je fijn.
Kook de broccoli
zacht in 10 tot 12
minuten, giet af,
maar bewaar een
beetje kookvocht.
Doe de broccoli
met het vocht in
de keukenma
chine en voeg
een flinke snuf
peper, zout, een
scheut olijfolie en
de laatste eetle
pels crème fraT
che toe. Maal er
een romige puree
van.
Verdeel de puree
over twee borden
en leg de zalm er
bovenop.
WG