Lekkers ucin Giphart en meer over cle kook
7 1
ETEN
Weieens een man aan
een high tea gezien? Een
etagère vol zoete en
hartige hapjes is een
typisch vrouwending,
weet mevrouw Giphart.
et ultieme vrouwenvoedsel
is toch wel te vinden in een
high tea: de verzameling van
zoete en hartige hapjes, geser
veerd op elegante schalen, die
vrouwen met elkaar consumeren onder
het genot van een kopje thee. De uitge
breide theetafel is overgewaaid uit het
Verenigd Koninkrijk, al noemen de En
gelsen onze high tea een afternoon tea.
Van oudsher wordt met de high tea de
maaltijd bedoeld die fabrieksarbeiders
aten na een lange dag werken; stevige
kost waarbij thee werd gedronken. De
toevoeging 'high' komt waarschijnlijk
van de hoogte van de eettafel waaraan de
arbeiders de maaltijd nuttigden, terwijl
de afternoon tea werd gebruikt aan lage
salontafels.
Bent u er nog?
Enfin, onze high tea, dus eigenlijk
afternoon tea, vindt zijn oorsprong in
de 19de eeuw in Victoriaans Engeland.
De elite schoof vaak pas tegen een uur of
8 aan de avonddis aan. Onder hen bevond
zich de zevende hertogin van Bedford,
Anna Maria Russel.
Vaak kampte zij rond een uur of 4 met
een 'sinking feeling', een zogenaamde
hongerklop. Om dit hongerige gevoel te
stillen tot aan het avondeten, at ze wat
lichte hapjes onder het genot van een
kopje thee.
In eerste instantie deed ze dit in het
geniep, bang als ze was om voor veelvraat
door te gaan. Maar allengs durfde de her
togin ervoor uit te komen en trakteerde
zij haar vriendinnen, onder wie koningin
Victoria, op de lekkernijen.
Victoria reageerde razend enthousiast.
Ze nam het gebruik over en de afternoon
tea werd een hit. Aan het hof en in de
hogere kringen werden grote thee-
kookeiland
Gipharts
koken eten
De eerste radijsjes komen uit de grond.
Natuurlijk eten we de roodroze knolletjes
graag, maar gebruik ook het blad. Dat doet
het goed in soep, salade en pesto.
FoLo SHODYCAREMAN
Tegen de
hongerklop
441 zaterdag 3 maart 2018
WG