Lekkers ucin Giphart en meer over cle kook 7 1 ETEN Weieens een man aan een high tea gezien? Een etagère vol zoete en hartige hapjes is een typisch vrouwending, weet mevrouw Giphart. et ultieme vrouwenvoedsel is toch wel te vinden in een high tea: de verzameling van zoete en hartige hapjes, geser veerd op elegante schalen, die vrouwen met elkaar consumeren onder het genot van een kopje thee. De uitge breide theetafel is overgewaaid uit het Verenigd Koninkrijk, al noemen de En gelsen onze high tea een afternoon tea. Van oudsher wordt met de high tea de maaltijd bedoeld die fabrieksarbeiders aten na een lange dag werken; stevige kost waarbij thee werd gedronken. De toevoeging 'high' komt waarschijnlijk van de hoogte van de eettafel waaraan de arbeiders de maaltijd nuttigden, terwijl de afternoon tea werd gebruikt aan lage salontafels. Bent u er nog? Enfin, onze high tea, dus eigenlijk afternoon tea, vindt zijn oorsprong in de 19de eeuw in Victoriaans Engeland. De elite schoof vaak pas tegen een uur of 8 aan de avonddis aan. Onder hen bevond zich de zevende hertogin van Bedford, Anna Maria Russel. Vaak kampte zij rond een uur of 4 met een 'sinking feeling', een zogenaamde hongerklop. Om dit hongerige gevoel te stillen tot aan het avondeten, at ze wat lichte hapjes onder het genot van een kopje thee. In eerste instantie deed ze dit in het geniep, bang als ze was om voor veelvraat door te gaan. Maar allengs durfde de her togin ervoor uit te komen en trakteerde zij haar vriendinnen, onder wie koningin Victoria, op de lekkernijen. Victoria reageerde razend enthousiast. Ze nam het gebruik over en de afternoon tea werd een hit. Aan het hof en in de hogere kringen werden grote thee- kookeiland Gipharts koken eten De eerste radijsjes komen uit de grond. Natuurlijk eten we de roodroze knolletjes graag, maar gebruik ook het blad. Dat doet het goed in soep, salade en pesto. FoLo SHODYCAREMAN Tegen de hongerklop 441 zaterdag 3 maart 2018 WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 108