Bite Back voert actie zodat mensen stappen zetten om veganist te worden c 12 ZE Het aantal veganis- ten is in ruim 20 jaar verzesvoudigd. Dierenrechten organisatie Bite Back voert op 4 maart actie in Breda. Veganist of vegetariër ZV Zes keer meer veganisten in Ne derland in 22 jaar tijd. Steeds meer mensen laten dierlijke producten links liggen en kiezen voor een plantaardige levensstijl. Maar het Voedingscentrum waarschuwt dat een te snelle overstap kan leiden tot bloedarmoede en problemen aan het zenuwstelsel. Na het zien van een documen taire waarvan ze een nacht niet kon slapen, besloot Michelle Hen driks (23) uit Breda in oktober om veganist te worden. „Ik ben het niet eens met de gang van zaken rondom de bio-industrie en ik wil die rotzooi gewoon niet in mijn lijf." Ze vindt dat veel mensen weg kijken bij wat er gebeurt in de die- renindustrie. „Maar het wordt steeds moeilijker om onze ogen te sluiten." Hendriks merkt dat meer mensen veganist worden, ook in haar vriendengroep. „Toch lopen we in Nederland achter. In Breda hebben we één restaurant waar je als veganist kan dineren. Lunchen gaat wel op meer plekken." Nederland telde 16.000 veganis ten in 1996. Volgens de Neder landse Vereniging voor Veganisme zijn er nu zo'n 100.000 mensen die enkel plantaardig eten. Dieren rechtenorganisatie Bite Back wil dat nog meer mensen veganist worden en houdt daarom op zon dag 4 maart een 'Vegan Outreach Actie' in de binnenstad van Breda. Actievoerders gaan een formatie vormen met borden en tonen beelden van dierenleed. Ook kun nen mensen door middel van vir- tual reality ervaren hoe het leven van een kip of varken is, van begin tot eind. Bite Back gaat uit van het prin cipe dat dieren een waarde op zich hebben en er niet enkel zijn om de behoefte van de mens te vervul len. Alex Romijn is al vijftien ve ganist en tevens woordvoerder bij de dierenrechtenorganisatie. Als hij vroeger op straat actievoerde met Bite Back wisten maar weinig mensen van veganisme af. Dat is veranderd. „Nu komen we veel mensen tegen die al plantaardig eten. Het is erg aan het verande ren." Met de actie in Breda wil de or ganisatie mensen 'confronteren, informeren en inspireren zodat ze stappen gaan zetten om veganist te worden'. Documentaires als Cowspiracy en What the health die beide in gaan op het eten van vlees en de impact van vee-industrie op het Als iemand in het restaurant om het recept vraagt, krijgt ie dat ook milieu, zorgen ervoor dat mensen bewuster nadenken over het eten van dierlijke producten. De Bredase Hendriks is een van deze mensen. Wel wil ze waar schuwen dat je niet in één keer al leen plantaardig kan eten. „Want dan kom je vitamine B12 tekort. Ik heb het zelf ervaren. Als ik een wondje had, werd het meteen een pijnlijke ontsteking. En dat op meerdere plekken. Ik kwam dus vitamine B12 tekort en dat slik ik er nu bij. Daar moet je wel rekening mee houden als je veganist wil worden." Dat beaamt Astrid Postma, ex pert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum. Volgens Postma moeten mensen zich eerst in veganisme verdiepen om de overstap op een verantwoorde ma nier te kunnen maken. Het heeft namelijk twee kanten: „Plantaar dig eten vergroot de kans op vita minetekort, maar anderzijds laat wetenschappelijk onderzoek zien dat het de kans op hart- en vaat ziekten verkleint. Omdat veganis ten vaak gezonder leven en meer groenten eten." Volgens de expert zit vitamine B12 in dierlijke producten, zoals melk, vlees, vis en eieren. Veganis ten moeten vitamine B12 erbij slikken. „Als het tekort oploopt leidt het tot bloedarmoede en pro blemen aan het zenuwstelsel. Ook is het belangrijk om voldoende ei witten uit plantaardige bronnen te halen." Marion Pluimes is iemand die Een veganist eet geen vlees, vis en dierlijke producten, zo als zuivel, eieren en honing. Ook gebruikt een veganist geen dierlijke producten, zo als leer en wol. Een vegetariër eet geen pro ducten van gedode dieren (vlees en vis), geen producten zoals gelatine (van huid of beenderen) en geen kaas (met kalfsstremsel). wel weet hoe ze de juiste produc ten moet verwerken in veganisti sche gerechten. Ze is eigenaresse van vega(n) Restaurant LOFF in de Wilhelminastraat en mede-eige naresse van en docent bij De Groene Kookacademie. Ze houdt er niet van om stempels als 'vege tarisch' of'veganistisch' te plak ken: „Zelf eet ik alles behalve vlees en vis. Ik vind het belangrijk dat iemand eet zoals hij of zij wil. En niet omdat je vegetarisch of vega nistisch bent. Iedereen vult het op zijn eigen manier in." Zo streeft ze ernaar om alles vanuit het wel te benaderen. Dus wat kan en mag je wél eten. „Ik wil dat mensen lekker en volwaardig eten. Ook thuis. Dus als iemand in het restaurant om het recept vraagt, krijgt ie dat ook." Ze merkt 'heel duidelijk' dat steeds meer mensen voor een plantaardige leefwijze kiezen. Dat komt door haar werk bij De Groene Kookacademie, maar ook door de gasten in haar restaurant waar de kaart voor tachtig procent bestaat uit veganistische gerech ten en twintig procent uit vegeta rische gerechten. „We krijgen veel vragen. Ook krijgen we regelmatig bezoek van bloggers die komen lunchen, dineren of een taartje ko men eten." Volgens haar wordt er in de media ook steeds meer aan dacht besteed aan een gezonde leefstijl. Wat ook een reden kan zijn voor de groei van het aantal veganisten. Toch denkt Pluimes niet dat het aantal veganisten het aantal vege tariërs gaat overstijgen. „Ik denk wel dat het uiteindelijk op gelijke hoogte uitkomt. We zijn meer be zig met dierenleed, duurzaamheid en gezondheid." dinsdag 27 februari 2018 Veganistische leefstijl in opkomst Nicole Roelands Breda Michelle Hendriks vindt dat veel mensen wegkijken bij wat er gebeurt in de dierenindustrie. „Maar het wordt steeds moeilijker om onze ogen te sluiten." fotorenéschotanus/pix4profs - Marion Pluimes, LOFF

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 44