Bite Back voert actie zodat mensen stappen zetten om veganist te worden
c
12 ZE
Het aantal veganis-
ten is in ruim 20 jaar
verzesvoudigd.
Dierenrechten
organisatie Bite
Back voert op 4
maart actie in
Breda.
Veganist of
vegetariër
ZV
Zes keer meer veganisten in Ne
derland in 22 jaar tijd. Steeds meer
mensen laten dierlijke producten
links liggen en kiezen voor een
plantaardige levensstijl. Maar het
Voedingscentrum waarschuwt dat
een te snelle overstap kan leiden
tot bloedarmoede en problemen
aan het zenuwstelsel.
Na het zien van een documen
taire waarvan ze een nacht niet
kon slapen, besloot Michelle Hen
driks (23) uit Breda in oktober om
veganist te worden. „Ik ben het
niet eens met de gang van zaken
rondom de bio-industrie en ik wil
die rotzooi gewoon niet in mijn
lijf."
Ze vindt dat veel mensen weg
kijken bij wat er gebeurt in de die-
renindustrie. „Maar het wordt
steeds moeilijker om onze ogen te
sluiten." Hendriks merkt dat meer
mensen veganist worden, ook in
haar vriendengroep. „Toch lopen
we in Nederland achter. In Breda
hebben we één restaurant waar je
als veganist kan dineren. Lunchen
gaat wel op meer plekken."
Nederland telde 16.000 veganis
ten in 1996. Volgens de Neder
landse Vereniging voor Veganisme
zijn er nu zo'n 100.000 mensen die
enkel plantaardig eten. Dieren
rechtenorganisatie Bite Back wil
dat nog meer mensen veganist
worden en houdt daarom op zon
dag 4 maart een 'Vegan Outreach
Actie' in de binnenstad van Breda.
Actievoerders gaan een formatie
vormen met borden en tonen
beelden van dierenleed. Ook kun
nen mensen door middel van vir-
tual reality ervaren hoe het leven
van een kip of varken is, van begin
tot eind.
Bite Back gaat uit van het prin
cipe dat dieren een waarde op zich
hebben en er niet enkel zijn om de
behoefte van de mens te vervul
len. Alex Romijn is al vijftien ve
ganist en tevens woordvoerder bij
de dierenrechtenorganisatie. Als
hij vroeger op straat actievoerde
met Bite Back wisten maar weinig
mensen van veganisme af. Dat is
veranderd. „Nu komen we veel
mensen tegen die al plantaardig
eten. Het is erg aan het verande
ren."
Met de actie in Breda wil de or
ganisatie mensen 'confronteren,
informeren en inspireren zodat ze
stappen gaan zetten om veganist
te worden'.
Documentaires als Cowspiracy
en What the health die beide in
gaan op het eten van vlees en de
impact van vee-industrie op het
Als iemand in het
restaurant om het
recept vraagt,
krijgt ie dat ook
milieu, zorgen ervoor dat mensen
bewuster nadenken over het eten
van dierlijke producten.
De Bredase Hendriks is een van
deze mensen. Wel wil ze waar
schuwen dat je niet in één keer al
leen plantaardig kan eten. „Want
dan kom je vitamine B12 tekort. Ik
heb het zelf ervaren. Als ik een
wondje had, werd het meteen een
pijnlijke ontsteking. En dat op
meerdere plekken. Ik kwam dus
vitamine B12 tekort en dat slik ik er
nu bij. Daar moet je wel rekening
mee houden als je veganist wil
worden."
Dat beaamt Astrid Postma, ex
pert voeding en gezondheid bij
het Voedingscentrum. Volgens
Postma moeten mensen zich eerst
in veganisme verdiepen om de
overstap op een verantwoorde ma
nier te kunnen maken. Het heeft
namelijk twee kanten: „Plantaar
dig eten vergroot de kans op vita
minetekort, maar anderzijds laat
wetenschappelijk onderzoek zien
dat het de kans op hart- en vaat
ziekten verkleint. Omdat veganis
ten vaak gezonder leven en meer
groenten eten."
Volgens de expert zit vitamine
B12 in dierlijke producten, zoals
melk, vlees, vis en eieren. Veganis
ten moeten vitamine B12 erbij
slikken. „Als het tekort oploopt
leidt het tot bloedarmoede en pro
blemen aan het zenuwstelsel. Ook
is het belangrijk om voldoende ei
witten uit plantaardige bronnen te
halen."
Marion Pluimes is iemand die
Een veganist eet geen vlees,
vis en dierlijke producten, zo
als zuivel, eieren en honing.
Ook gebruikt een veganist
geen dierlijke producten, zo
als leer en wol.
Een vegetariër eet geen pro
ducten van gedode dieren
(vlees en vis), geen producten
zoals gelatine (van huid of
beenderen) en geen kaas
(met kalfsstremsel).
wel weet hoe ze de juiste produc
ten moet verwerken in veganisti
sche gerechten. Ze is eigenaresse
van vega(n) Restaurant LOFF in de
Wilhelminastraat en mede-eige
naresse van en docent bij De
Groene Kookacademie. Ze houdt
er niet van om stempels als 'vege
tarisch' of'veganistisch' te plak
ken: „Zelf eet ik alles behalve vlees
en vis. Ik vind het belangrijk dat
iemand eet zoals hij of zij wil. En
niet omdat je vegetarisch of vega
nistisch bent. Iedereen vult het op
zijn eigen manier in."
Zo streeft ze ernaar om alles
vanuit het wel te benaderen. Dus
wat kan en mag je wél eten. „Ik wil
dat mensen lekker en volwaardig
eten. Ook thuis. Dus als iemand in
het restaurant om het recept
vraagt, krijgt ie dat ook."
Ze merkt 'heel duidelijk' dat
steeds meer mensen voor een
plantaardige leefwijze kiezen. Dat
komt door haar werk bij De
Groene Kookacademie, maar ook
door de gasten in haar restaurant
waar de kaart voor tachtig procent
bestaat uit veganistische gerech
ten en twintig procent uit vegeta
rische gerechten. „We krijgen veel
vragen. Ook krijgen we regelmatig
bezoek van bloggers die komen
lunchen, dineren of een taartje ko
men eten." Volgens haar wordt er
in de media ook steeds meer aan
dacht besteed aan een gezonde
leefstijl. Wat ook een reden kan
zijn voor de groei van het aantal
veganisten.
Toch denkt Pluimes niet dat het
aantal veganisten het aantal vege
tariërs gaat overstijgen. „Ik denk
wel dat het uiteindelijk op gelijke
hoogte uitkomt. We zijn meer be
zig met dierenleed, duurzaamheid
en gezondheid."
dinsdag 27 februari 2018
Veganistische leefstijl in opkomst
Nicole Roelands
Breda
Michelle Hendriks vindt dat veel mensen wegkijken bij wat er gebeurt in de dierenindustrie. „Maar het
wordt steeds moeilijker om onze ogen te sluiten." fotorenéschotanus/pix4profs
- Marion Pluimes, LOFF