u Dien aktie loop nog 's goed Goese bakker brengt boek 'Themataarten' uit 11 Zuiderburen Cathelyne van Overbeeke groeide op in Goes en woont sinds 1990 in Brugge, waar ze nu tien jaar haar 'Taartenateljee' uitbaat. Donderdag verschijnt haar boek Themataarten'. Streektaal Baby's met dieren-one- sies aan, gemaakt van suiker. Een taart met prinses Elsa uit de film Frozen die gepresen teerd staat onder een stolp. In het Taartenateljee van Cathelyne van Overbeeke kijk je je ogen uit. Haar creaties lijken onmogelijk om te maken in eigen keuken, maar dankzij haar boek Themataarten zou dat nu toch moeten lukken. „Natuurlijk staan er ook moeilijke recepten in, bedoeld voor mensen die al bakken, maar ook alle basis dingen worden uitgelegd", vertelt ze. „Er staan bijvoorbeeld ook cup cakes in die kinderen kunnen trakteren op school." Tien jaar ge- leden begon ze met haar 'Taarte nateljee', waar ze doordeweeks workshops geeft en in het week end taarten maakt op bestelling. „Zelfs in mijn vrije tijd bak ik. Ei genlijk heb ik te weinig tijd om al les te maken wat ik wil." Van Overbeeke werd geboren in Wilhelminadorp en groeide op in Goes. Als kind al maakte ze zand taarten op het Zeeuwse strand en bakte ze koekjes in de keuken van haar ouders; daar mocht ze lekker haar gang gaan. „Geen idee waar mijn liefde voor bakken vandaan komt. Maar toen ik de bakkersaf deling op een middelbare school in Goes zag, konden mijn ouders mij niet meer op andere gedachten brengen." Een stage bij een bakke rij bracht haar echter even van de wijs. „Iedere dag om twee uur 's nachts beginnen, was niets voor mij. Bovendien vond ik brood niet zo interessant als taarten." Van Overbeeke besloot dan ook verder te studeren en trok op haar achttiende naar hotelschool Sper- malie in Brugge, waar ze na haar opleiding nog het specialisatiejaar banket-traiteur afrondde. Uitein delijk ging ze aan de slag bij ver schillende restaurants, waaronder De Blanke Top in Cadzand. „Toen ik twee zoons kreeg, besloot ik parttime te gaan werken als kok in een bejaardenhuis. Ineens had ik 's middags tijd om te bakken. Zo is de liefde weer ontstaan." Het be gon met cupcakes maken die haar zoontjes konden trakteren op school. „Die sloegen zo aan dat fa milie en vrienden om workshops vroegen. Uiteindelijk gaf ik die steeds vaker bij mensen thuis en reisde ik het hele land over. Daarom besloot ik om mijn eigen 'Taartenateljee' te starten." Inmid dels heeft ze een fulltimejob aan het geven van workshops en het bakken van taarten op bestelling. Een favoriete taart uit haar boek kiezen, vindt Van Overbeeke niet makkelijk. „Het is vooral de smaak die belangrijk is, maar mijn favo riet om te maken is de taart met de luchtballon." En staan er taarten in Iedere dag om twee uur 's nachts beginnen, dat was niets voor mij die geïnspireerd zijn op het Zeeuwse strand? „Nee, al heb ik weieens een bruidstaart gemaakt voor mensen die op het strand in Breskens trouwden: een strand- taart met schelpjes." Hoe moeilijk een bestelling soms ook is, Van Overbeeke pro beert voor iedereen een nieuwe taart te creëren. „Dat is niet alleen leuk voor de mensen die de taart bestellen, maar ook voor mezelf." Dat is allemao nog vee te nat joengen?" roept de buur man van een straote vèder, „je doet mêêr kwaod dan goed mee." 't Was een paor weken geleejen, juust, toen de krante vol stoeng van carnaval. Weet je nog, toen 't die vrie- dagmiddag een bitje begon te snêêu- wen? De anderen dag docht ik bie m'n eigen: Dao staon nog schööne winterpreien. Dao kan je d'r best 'n paor flienke soldaot van maoken. Ik mee m'n spao d'n 'of in en toen kwam de buurman verbie, op de fiets. Mee 'n zakje vuulte an z'n stuur. Afval voo de container, zeker, dien 'k bie m'n eigen. En toen riep tie dat. Die docht natuurlijk dan 'k al 'n kêêr wou beginnen mee d'n 'of goed te leggen. Mao zö vérre was 'k nog nie van 't padje, 'k Wou 'm nog naoroe- pen, dan 'k an m'n prei bezig was, mao die was al om de bocht. Uut 't zicht. Koud Nêê, de leste daogen bin 'k glad nie bezig in m'n 'ofje. Mao toch ee, d'r bin best schööne daogen bie. En dan dienk je toch bie j'n eigen: Dao gao toch nie lange mêê duren. Mao jao, 't is te koud ee? Daorom bin 'k nog wat bezig in de kasse. Kiek, die kasse is ei genlijk 'n opslagplekke. Wat daor in beland krieg nog even de tied om en dan dan gaot het de container in. Noe ligt daor al jaoren 'n reiger. Van 'out. Op 'n plankje. Uren zat ik dao vroeger aan te sniejen. Mooi kèrse- nout, nog in Terneuzen gekocht bie Vermast in de Nieuwstraote. En mee 'n mesje zat ik daor uuren aan te snikkeren. Die rieger maokende net alstalten om op te vliegen. Kop nao voren, pööten naor achteren. Best moeilijk om dat netjes uut te sniejen. Vooral die vlèrke en die dunne pöö ten. Mao mee vee geduld brocht ik da dien winter, toch voo mekaore en toen most die nog geliemd worren op 'n dito plankje. Ik was dao best gróóts op. Da moen 'k wel zeggen. Doet 't maor 's nao? Jao, sommigste ménsen die maoken nog 'n paeremes ee. Da's 'êêlemao kunstig. Daor is zo'n veugel natuurlijk nog niks mee. Wel 'n paor jaor 'ieng m'n plankje an de muur en eindelienge belènde die in de kasse. De verzaomelkasse. Weggooien? Bel nêê, die kreeg nog iedere kêêr, clementie. Mao vanmor gen is tie toch de container ingevloo- gen. Want bie ons in 't durp staon d'r van die grööte groene containers en dao passende die net nog in! De ge- mêênte zet noe al een paor maonden van die diengen op zes plekken in Biervliet. En bliekbaor is iederéén an 'topruumen gesloogen. Da's noe 's 'n actie die goed gesla- ogd is. Die wör vast en zeker ver lengd. Want d'r is vee klandizie voo. En dao gaot 'r maor om ee? dinsdag 27 februari 2018 In de rubriek Zuiderburen werpen we wekelijks een blik over de Belgische grens. Deze week: Goese bakker Cathelyne van Over- beeke heeft een taartenate lier in Brugge. Gertie De Boey PC 'Zelfs in mijn vrije tijd bak ik nog' Cathelyne werkt aan haar taart met luchtballon. Cathelyne van Overbeeke met een van haar favorieten, de taart met luchtballon, foto'sboaztimmermans Het Taartenateljee in Brugge. -Cathelyne van Overbeeke Het boek Themataarten' is vanaf donderdag te koop, onder meer via bol.com. Rinus Willemsen In deze rubriek belichten we wekelijks een Zeeuws dialect. Deze keer een verhaal van Rinus Willemsen in het Zeeuws-Vlaams. Beluister de ge sproken rubriek op pzc.nl/streektaal.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 43