16 WEE Eten met je neus boven een zilt geurende oesterput. Zeeuwser wordt het niet. InYerseke kun je dat zeeparfum gratis opsnuiven bij Oesterput 14. ETEN OESTERPUT 14, YERSEKE Oesterput 14 is het vervolg op Zee/Land/Zilt, het restaurant waaraan twee sterren chef Ed win Vinke van De Kromme Wa tergang in Slijkplaat in juni 2016 zijn naam verbond. En waarvoor zijn gade Blanche het postmoderne interieur (wit meu bilair, veel glas, kale maar wel verwarmde be tonnen vloer) ontwierp. Wij aten er destijds en waren verrukt over het spartelverse zee banket. Maar nog geen halfjaar na opening was er al herrie in de keuken. Vinke verbrak zijn samenwerking met eigenaar Adriaan van de Plasse, een telg uit de familie die het bedrijf Delta Mossel uitbaat. Het restaurant gaat sindsdien door het leven onder de onweerlegbare naam Oesterput 14. Uiterlijk en innerlijk zijn amper veranderd. Nou ja, een beetje. Er hangen gordijnen, zodat het er nu minder gonst dan in de kantine van de VV Yerseke op een zaterdagse thuiswed strijd. Gebleven is de prachtige oestervormige bar, de luxe klimaatkamer voor de wijnen en het fraaie terras dat de gast op een weelderig panorama over de putten trakteert. De Belgen hebben dit culinaire walhalla al lang ontdekt. Zij zitten er zaterdag rond lunchtijd aan de fruits de mer met een fles goede champagne. Zo'n plateau boordevol zeefruit vind je niet in België voor die prijs. Er staat wel een andere equipe in de zaak. Chef Edwin Ossewaarde bestiert de keuken, Rei nier van der Kammen is de maïtre. Als we er op een vrieskoude avond binnenstiefelen, komt een behaaglijke warmte ons tegemoet. Van der Kammen neemt de jassen aan. Een jonge serveerster zet direct een happlank neer: zure mosseltjes, noten en olijven. Ze waar schuwt ons meteen voor overmatig alcoholge bruik: „Eén glas wijn voor de Bob kan, meer zou ik niet doen." Ja, er is meer keuze, met name in de vleesdivi sie, want die was onder Vinke's leiding stief moederlijk bedeeld. Prijstechnisch kun je niet om het vier gangen tellende menu (39,50) heen. Dus twee keer graag. Absoluut niet. De entree is een variatie op de gravad lax: drie plakken smeuïge rauwe zalm die royaal in de dille zitten. De beurre blanc met bieslook wijkt af van het Scandinavische origineel, maar combineert ook aardig. Appel en witlof doneren een frisje. En als je er dan een knapperige bol brood met weldadige olijf olie bij op mag peuzelen, zit je allesbehalve in de put. Net als de zalm arriveert de tweede gang in een wagenwiel van een bord. We rui ken het al van verre: kreeftensoep! En wat voor kreeftensoep? „Zo zeg, een hele pittige!", blaast mijn tafeldame. De karmozijnrode soep is duidelijk erg lang getrokken. Als een fileer mes kerft de pikante soep door je smaakpapil len. En de finale mag dan intens zijn, de soep eten we toch niet zo heet als hij werd opge- HETMENU WAAR Oesterput 14, Havendijk 21 REKENING zaterdag 24 februari 2018 A Restaurant Oesterput 14. foto's marcelledavidse A Gastheer Reinier van der Kammen, leerling-kok Manon Gewoon perfecte vis op z n Frank Balkenende Is de kaart veranderd? Spijt? Oesters, mosselen en kreeft domine ren de kaart. Een plateau fruits de mer kost 57 euro. Het goedkoopste voorgerecht is carpaccio (14,50), het duurste gan zenleverterrine (22,50). Bij de hoofdge- rechten is de gast spekkoper met de steak tartare (24,75), maar het duurste uit met tar bot (42,50). Verder is er een vier gangen menu voor 39,50 euro. Voor vegetariërs staat er niets op de kaart. Oosterschelde 1 glas port 4,50 1 fles water 5,00 1 glas witte wijn 9,50 2 vier gangen menu 79,00 TOTAAL: 98,00

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 52