16 WEE
Eten met je neus
boven een zilt
geurende
oesterput.
Zeeuwser wordt
het niet. InYerseke
kun je dat
zeeparfum gratis
opsnuiven bij
Oesterput 14.
ETEN OESTERPUT 14, YERSEKE
Oesterput 14 is het vervolg op
Zee/Land/Zilt, het restaurant
waaraan twee sterren chef Ed
win Vinke van De Kromme Wa
tergang in Slijkplaat in juni 2016
zijn naam verbond. En waarvoor zijn gade
Blanche het postmoderne interieur (wit meu
bilair, veel glas, kale maar wel verwarmde be
tonnen vloer) ontwierp. Wij aten er destijds
en waren verrukt over het spartelverse zee
banket. Maar nog geen halfjaar na opening
was er al herrie in de keuken. Vinke verbrak
zijn samenwerking met eigenaar Adriaan van
de Plasse, een telg uit de familie die het bedrijf
Delta Mossel uitbaat.
Het restaurant gaat sindsdien door het leven
onder de onweerlegbare naam Oesterput 14.
Uiterlijk en innerlijk zijn amper veranderd.
Nou ja, een beetje. Er hangen gordijnen, zodat
het er nu minder gonst dan in de kantine van
de VV Yerseke op een zaterdagse thuiswed
strijd. Gebleven is de prachtige oestervormige
bar, de luxe klimaatkamer voor de wijnen en
het fraaie terras dat de gast op een weelderig
panorama over de putten trakteert.
De Belgen hebben dit culinaire walhalla al
lang ontdekt. Zij zitten er zaterdag rond
lunchtijd aan de fruits de mer met een fles
goede champagne. Zo'n plateau boordevol
zeefruit vind je niet in België voor die prijs. Er
staat wel een andere equipe in de zaak. Chef
Edwin Ossewaarde bestiert de keuken, Rei
nier van der Kammen is de maïtre. Als we er
op een vrieskoude avond binnenstiefelen,
komt een behaaglijke warmte ons tegemoet.
Van der Kammen neemt de jassen aan. Een
jonge serveerster zet direct een happlank neer:
zure mosseltjes, noten en olijven. Ze waar
schuwt ons meteen voor overmatig alcoholge
bruik: „Eén glas wijn voor de Bob kan, meer
zou ik niet doen."
Ja, er is meer keuze, met name in de vleesdivi
sie, want die was onder Vinke's leiding stief
moederlijk bedeeld. Prijstechnisch kun je niet
om het vier gangen tellende menu (39,50)
heen. Dus twee keer graag.
Absoluut niet. De entree is een variatie op de
gravad lax: drie plakken smeuïge rauwe zalm
die royaal in de dille zitten. De beurre blanc
met bieslook wijkt af van het Scandinavische
origineel, maar combineert ook aardig. Appel
en witlof doneren een frisje. En als je er dan
een knapperige bol brood met weldadige olijf
olie bij op mag peuzelen, zit je allesbehalve in
de put. Net als de zalm arriveert de tweede
gang in een wagenwiel van een bord. We rui
ken het al van verre: kreeftensoep! En wat
voor kreeftensoep? „Zo zeg, een hele pittige!",
blaast mijn tafeldame. De karmozijnrode soep
is duidelijk erg lang getrokken. Als een fileer
mes kerft de pikante soep door je smaakpapil
len. En de finale mag dan intens zijn, de soep
eten we toch niet zo heet als hij werd opge-
HETMENU
WAAR
Oesterput 14,
Havendijk 21
REKENING
zaterdag 24 februari 2018
A Restaurant Oesterput 14. foto's marcelledavidse
A Gastheer Reinier van der Kammen, leerling-kok Manon
Gewoon perfecte vis op z n
Frank Balkenende
Is de kaart veranderd?
Spijt?
Oesters, mosselen
en kreeft domine
ren de kaart. Een
plateau fruits de
mer kost 57 euro.
Het goedkoopste
voorgerecht is
carpaccio (14,50),
het duurste gan
zenleverterrine
(22,50).
Bij de hoofdge-
rechten is de gast
spekkoper met de
steak tartare
(24,75), maar het
duurste uit met tar
bot (42,50).
Verder is er een
vier gangen menu
voor 39,50 euro.
Voor vegetariërs
staat er niets op de
kaart.
Oosterschelde
1 glas port
4,50
1 fles water
5,00
1 glas witte wijn
9,50
2 vier gangen menu
79,00
TOTAAL:
98,00