Cöle d'Alliatre FÉCAMP - ÉTRETAT Op de Quai de la Vicomte in het Nor- mandische havenstadje Fécamp leunt een man met een wandelstok. Hij heeft weinig te doen. Bij alle warmte draagt hij trui, jack en sjaal. „U bent op doorreis?" vraagt hij. „Hier mag u het Palais Béné dictine niet missen, vijf minuten." Hij wijst gebiedend met de stok. Het blijkt een paleis annex historisch museum annex distilleerderij (1888) te zijn, een mix van neogotiek, neoclassicisme en neorenaissance. Een combi van zulke laat-igde-eeuwse stijlen heet 'eclectisch'. Het fraaie bouwwerk maakt een arro gante indruk, te ijdel en eclectisch voor die paar puffende toeristen. Hier bereiden ze Bénédictine, een zwaar alcoholische kruidendrank. In de kelderruimte met rijen enorme koperen ketels blijft het aangenaam koel. De vrouw die de rondleiding geeft, heeft de tactiek van alle bevlogen rondleiders in de wereld: ze doet of de gasten speciaal voor haar bezienswaardigheid hierheen zijn gereisd. Ze benadrukt herhaaldelijk dat het recept geheim is, echt! Geheim! De gasten knikken. Begin 16de eeuw stelde een monnik het samen, een weel derig mengsel van 27 ingrediënten. Het resultaat van tijdrovende procédés was een elixer, een magisch, geneeskrachtig drankje dat vooral aan het toenmalige koninklijk hof populair werd. Handig: je drinkt het om de wonderbare werking, intussen glijdt alcohol de aderen in. Pas vanaf 1863 heette het 'likeur' en toen begon het enorme commerciële succes. Proeven hoort erbij in zo'n distil leerderij. Uit de bruine fles druipt een stroperig aftreksel met kruidig aroma. Het smaakt, ja... weelderig. magazine 47 Poort naar zee Het kiezelstrand van Le Havre kreeg ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de stad een werk van het kunstenaarskoppel Lang Baumann. WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 128