Cöle d'Alliatre
FÉCAMP - ÉTRETAT
Op de Quai de la Vicomte in het Nor-
mandische havenstadje Fécamp leunt
een man met een wandelstok. Hij heeft
weinig te doen. Bij alle warmte draagt hij
trui, jack en sjaal. „U bent op doorreis?"
vraagt hij. „Hier mag u het Palais Béné
dictine niet missen, vijf minuten." Hij
wijst gebiedend met de stok. Het blijkt
een paleis annex historisch museum
annex distilleerderij (1888) te zijn, een
mix van neogotiek, neoclassicisme en
neorenaissance. Een combi van zulke
laat-igde-eeuwse stijlen heet 'eclectisch'.
Het fraaie bouwwerk maakt een arro
gante indruk, te ijdel en eclectisch voor
die paar puffende toeristen.
Hier bereiden ze Bénédictine, een
zwaar alcoholische kruidendrank. In de
kelderruimte met rijen enorme koperen
ketels blijft het aangenaam koel. De
vrouw die de rondleiding geeft, heeft de
tactiek van alle bevlogen rondleiders in
de wereld: ze doet of de gasten speciaal
voor haar bezienswaardigheid hierheen
zijn gereisd. Ze benadrukt herhaaldelijk
dat het recept geheim is, echt! Geheim!
De gasten knikken. Begin 16de eeuw
stelde een monnik het samen, een weel
derig mengsel van 27 ingrediënten. Het
resultaat van tijdrovende procédés was
een elixer, een magisch, geneeskrachtig
drankje dat vooral aan het toenmalige
koninklijk hof populair werd. Handig: je
drinkt het om de wonderbare werking,
intussen glijdt alcohol de aderen in.
Pas vanaf 1863 heette het 'likeur' en
toen begon het enorme commerciële
succes. Proeven hoort erbij in zo'n distil
leerderij. Uit de bruine fles druipt een
stroperig aftreksel met kruidig aroma.
Het smaakt, ja... weelderig.
magazine 47
Poort naar zee
Het kiezelstrand van
Le Havre kreeg ter
gelegenheid van de
500ste verjaardag van
de stad een werk van
het kunstenaarskoppel
Lang Baumann.
WG