H H Lekkers vcin Giphart en meer over de kook Ronald Giphart is een wandelend (kook)geschiedenisboek. Zo weet hij veel over saus. Héél veel. onger is de beste saus, zegt het spreekwoord. Oftewel: dan lust je alles. Nu houd ik erg van sauzen, maar honger staat toch niet bovenaan mijn lijst. Het gezegde slaat op een functie die sauzen al sinds de oudheid hebben: smaak geven aan voedsel of de (bedorven) smaak van ingrediënten maskeren. In vroeger tijden was eten bewaren nogal een opgave en producten bleven niet altijd kakelvers. Mede daarom ontstond (meer dan 23 eeuwen geleden en in China nog eerder) de gewoonte om zeer aromatische smaakmakers aan gerechten toe te voe gen, zodat mensen de onvolkomenheden niet zouden proeven. Sauzen zijn dus ei genlijk van oudsher een voorbeeld van 'fake food': je denkt dat je iets eet, maar eigenlijk word je bedonderd. De Romeinen ontwikkelden een hele cultus rondom hun sauzen. Een gerecht was pas geslaagd als je niet meer kon proeven wat je oorspronkelijk at, en het was niet ongebruikelijk dat er aan een goede saus meer dan twaalf verschillende uitgesproken smaakcomponenten wer den toegevoegd. Een van de favoriete smaakmakers voor de Romeinen was liquamen of garum, een vissaus met een enorm penetrante geur en een zeer over heersende smaak (vergelijkbaar met de Thaise vissauzen van tegenwoordig). Pas in de 16de en 17de eeuw ontston den er subtielere sauzen, zoals wij die heden ten dage nog serveren. Sauzen hoefden niet alleen meer onfrisheden te maskeren, maar konden ook de oorspron kelijke smaak van ingrediënten verster ken of zelfs helemaal in het zonnetje te zetten. Frankrijk werd de bakermat van de verfijnde 'doop' (zoals vroeger sauzen bij ons ook wel werden genoemd): het Gipharts De Amsterdamse Beurs van Berlage ^B ^B ^B ^B ^B ^m tijdens het Chocoa Festival. Je leert er alles 7 over cacao en natuurlijk kun je veel proeven. Foto SHODYCAREMAN Lekkerder dan honger 441 zaterdag 24 februari 2018 WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 125