GELD&GOED S1H nu 25 ff» fl H Van vrijmibo tot verjaarsfeest: plakjes leverworst scoren op elke borrelplank. Maar welke worst smaakt het best? Ons panel proeft zeven stuks uit de supermarkt. Zi lii i I J -1I De leverworst is het groot ste feestbeest in het vleeswarenschap. De plakjes zien al sinds jaar en dag meer fuifjes dan De Havenzangers. Knap voor een af valproduct. „Zo moet je het niet noe men", vindt charcuteriemaker Rob van der Voort. „Ja, leverworst wordt gemaakt van de minder gangbare de len van het varken. De kop. De lever dus. De laatste afsnijdsels na het uit benen. Maar een goede leverworst is wel degelijk vakwerk." Er gelden geen wettelijke eisen voor het percentage lever in een le verworst. Het panel zweert bij onge veer een derde. Ander (rest)vlees moet ook een derde bedragen. Even als zwoerd; de hardere buitenlaag rond het varkensspek. „Te veel zwoerd kan ontaarden in een stugge stuiterbalstructuur", zegt meester- worstenmaker Albert Gerritsen. „Maar het moet ook niet te smeuïg worden", vindt Maarten van der Heide, keukenpatron van Restaurant RAUW; een Amersfoorts carnivoren- reservaat en de proefruimte van van daag. „Als het te papperig wordt, ben je me kwijt." Dan de smaak. „Je moet iets van lever proeven", onderstreept Van der Heide. „Lever smaakt een beetje zalvig. Ijzerachtig. Het panel proeft blind zeven lever worsten uit de supermarkt. Het prijs verschil valt op. Brandt Levie vraagt 3,95 euro per 250 gram. Vrijwel elke grootgrutter houdt de klanten ook een worst voor zoals die van de Aldi: liefst een halve kilo voor 62 cent. Keuringsdienst van Waarde wijdde eens een aflevering aan de spotgoed kope staven. Conclusie: veel super markten gebruiken de budgetworst als lokkertje waar niet of nauwelijks winst op wordt gemaakt, maar waar klanten voor naar de winkel komen. Kiloknaller Aan populariteit doet het in deze test weinig af. De Aldiworst wordt on middellijk ontmaskerd als kiloknal ler, maar de matige kruiding en sub tiele leversmaak maken het deson danks een waar dooretertje. Alleen Albert Heijn wordt beter beoordeeld en ook Jumbo komt op het podium. Beide zijn volgens de wikkel afkomstig van dezelfde fabri kant. Maar waar de Jumboworst net wat doorslaat op de schaal van smeu- td ONS PANEL ïgheid, raakt Albert Heijn de perfecte noot. Van der Heide: „Hij smelt in de mond als ganzenleverpaté, zonder papperig te worden." Brandt Levie scoort met het mooiste, meest ambachtelijke uiter lijk: ietwat rullig en niet te fijn gema len. Helaas blijft de smaak achter: prima gekruid (foelie! majoraan!), maar aan de droge kant. Vocking komt met grof geschut: een forse dia meter, donkergekleurd en vol spek. De streekworst is geliefd in Utrechtse regionen, maar met zijn heftige le versmaak en hint van speculaaskrui den wel een hoog je-moet-er-van- houden-gehalte. De worst van Kips is een aardige middenmoter. Stevig van buiten, fijn van binnen, maar een weinig uitge sproken leversmaak en een vervelend nasmeulend pepertje. Ook bij Stege- man wordt de leversmaak wegge drukt door peper en een verder wat vlak smaakpalet. De worst schiet vol gens het panel bovendien te ver uit de bocht qua smeuïgheid, met een lijmerig mondgevoel als gevolg. DE UITSLAG woensdag 21 februari 2018 GO Of je leverworst lust Matthijs Meeuwsen -4 De kiloknaller smaakt zo gek nog niet. FOTO'S DESIRÉE SCHIPPERS Rob van der Voort (50) Slagerstelg en drijvende kracht achter Bucherie paté en charcuterie. Maarten van der Heide (41) Roergan ger achter vleesres taurant RAUW te Amersfoort. Albert Gerritsen (49) Meesterwor- ster bij Home Made vleesspecialiteiten. Ook voor worst workshops. Bert Muijtstege (52) 'Thuisworster' en forumleider van charcuterie-worst.nl 1. Albert Heijn €1,05 per 250g - Pre cies goed smeuïg: romig, vettig, smeltend in de mond. Een vol wassen leversmaak en neutrale kruiding. Wel te zwaar om te blijven doorsnaaien. HJV 2. Aldi €0,31 - Een duidelijke veel-voor- weinig- worst: lang, ietwat gummi en extreem fijnge malen. De smaak behaagt daarentegen: lichtkruidig en subtiel qua lever. Een doore tertje. w 3. Jumbo €0,99 - Een lekkere le versmaak en -geur, maar net iets te smeuïg. Blijft wat melig plakken in het gehemelte. 4. Kips €1,30 - Stevig van buiten, maar niet verkeerd qua mond gevoel. Wel weinig leversmaak en een pe pertje dat te nadrukkelijk blijft hangen. 5. Brandt Levie €3,95 - Het mooiste, am bachtelijke ui terlijk (rullig en een tikje grof) en de beste kruiding (majoraan, oregano, foelie). Helaas nogal droog in de mond. 6. Vocking €1,30 - Een worst voor de fijnproever. Groot van stuk en met een mooie, grove structuur. Wel loodzwaar, een nogal heftige leversmaak en speculaasach tige krui ding. 7. Stegeman €1,17 - vol- gens de wikkel een 'smeuïge leverworst'. Nou en of! Maar zo smeuïg dat het een te klef mondgevoel geeft. Wat vlak van smaak. En te veel peper.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 25