Sport O O Barbier, een biertje zonder knipbeurt uit Biervliet MARGOT 17 Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland Sinds ik een jaar geleden mijn schouder brak, is er veel veranderd. De vanzelfspre kendheid die ik ten aanzien van mijn li chaam had, was even helemaal weg. Niet meer zomaar gaan en staan waar ik wilde, dat was wel even een behoorlijke domper. Nu ben ik weer te rug en sport meer dan ooit en wel op een sport school. Twee keer per week begeef ik me er naartoe en om nou te zeggen dat ik daar altijd even veel zin in heb; nee. Maar als het achter de rug is, ben ik toch weer blij dat ik gegaan ben. Ik doe er wat conditie-oefeningen, hang aan een aantal appara ten en speciaal voor mijn schouder heb ik een programma dat ik trouw volg. Ik moet zeggen dat ik gelukkig veel verbetering merk. Sterker nog, ik vergeet soms dat ik er ooit zo'n vreselijke pijn aan had, terwijl ik me dat vo rig jaar absoluut niet kon voorstellen. Bijzonder eigenlijk, dat een lichaam zich weer zo kan her stellen. Ondertussen volg ik op tv natuurlijk de verrich tingen van 'onze' sporters en onlangs kookte ik Koreaans voor de Mannen. Ik bleek namelijk een kookboek in de kast te hebben staan over de Ko reaanse keuken. Kook 400 gram Zeeuws rundvlees in 3 liter water en voeg er 1 gesneden ui en 6 tenen knoflook aan toe. Laat twee uur sudderen, koel het vlees en zeef de bouillon. Verhit 1 eetlepel zonnebloem olie in een koekepan en bak daar 150 gram shita- kes en 2 gesneden preien in, samen met het vlees, 2 eetlepels sesamolie, 2 eeetlepels sojasaus en voeg er vervolgens 1 liter van de bouilon bij. Ser veer met rijst en dun gesneden lenteui. Lekker voor na het sporten. bevredigd voordat we aan het hoofdgerecht be ginnen. Chef-kok Andy kookt het liefst uit de vlees- en visbijbel. Vegetariërs kunnen bij Céleste te recht als ze bij de reservering hun wensen kenbaar maken. Ook de 80/20 regel, meer groenten, minder vlees hoort niet tot de spijs wetten in deze keuken. Jammer. Na wat keuzestress vragen we de varkens haas. Puur omdat dit van een speciaal varken tje komt: met zorg grootgebracht met bras, een brij van aardappel, maïs, graan en olijfolie. Een knipoog naar mensen die vroeger thuis een varkentje vetmestten. De chef serveert het haasje traditioneel: rosé gebakken, met saus op grootmoeders wijze. Een hemelse klassie ker met gerookt spek, frisse zilveruitjes en rode wijn. Het haasje is mals en fijn van smaak. Gecombineerd met gestoofde mini- stronkjes witlof is dit een rondgang langs alle smaakpapillen. Mijn keuze komt van het krijtbord: gebak ken paling. De kleddervette moten komen in een gul pannetje. De bijgaande saus, een deca dente tartaarsaus van kappertjes, hardgekookt ei en peterselie, bevalt ons zo goed dat we niet alleen de paling, maar ook onze frieten onge geneerd door het sausschaaltje halen. Geen hemelse modder, het summum onder de chocoladetoetjes. Wel delen we een citroen taartje met passievrucht en een toef opgeklopt eiwit. Het lukt de eigenaren van Céleste goed om in te spelen op de wensen van hun gasten: flinke porties vlees en vis. Dit is eten met een Belgische touch. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Ondertussen volg ik op tv natuurlijk de verrichtingen van 'onze' sporters en onlangs kookte ik Koreaans voor de Mannen MIDDELBURG Barbier: als je de naam hoort, lijkt het zo voor de hand liggend om deze voor een biermerk te gebruiken. Luc Weemaes uit Biervliet kwam op het idee en brengt nu sinds een jaar zijn eigen bier onder deze naam op de markt. „Ik had al mijn eigen bierrecept, dat laat ik nu brouwen bij Brouwerij Ver- meersch in Hulst. Bij de barbier, een kapper, kreeg je oorspronke lijk tijdens de kappersbeurt een biertje, zo kwam ik aan de naam, zegt Weemaes. „Voordat we begonnen, lieten we een panel van kenners een aantal bieren proeven en meebe slissen welk bier het eerst op de markt moest komen. Dat werd Barbier Irish Stout, met een bij zondere, karakteristieke smaak en maar 4,5% alcohol. Overigens heeft een barber behoefte aan een bier met een laag alcolhol percentage", lacht hij. Inmiddels heeft Weemaes in Nederland 80 verkooppunten, in Zeeland alleen al zijn dat er 55. „Irish Stout is een ondergescho ven kindje op de biermarkt. Ge heel ten onrechte", zo stelt Wee- BEOORDELING maes. „Het proefpanel over tuigde ons ervan om dit bier op de markt te brengen en via Un- tappd, een bierapp, krijgen we hele goede beoordelingen. Vol gens chefkoks gaat Irish Stout bijzonder goed samen met Zeeuwse oesters. Waarom dit zo is, kan ik je niet zeggen. Dat moet je echt proberen en erva ren." In mei komt zijn tweede bier op de markt; een Tarwe Triple met 7,6% alcohol. Even wachten dus nog op de volgende Barbier, bier met stijl. zaterdag 17 februari 2018 GO En dat is? Nog een dessert? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) 1 v BARBIEI A Luc Weemaes brengt onder de naam Barbier zijn eigen bier op de markt, fotocamileschelstraete

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 53