Sport
O
O
Barbier, een biertje zonder
knipbeurt uit Biervliet
MARGOT
17
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
overeten en drinken
in Zeeland
Sinds ik een jaar geleden mijn schouder
brak, is er veel veranderd. De vanzelfspre
kendheid die ik ten aanzien van mijn li
chaam had, was even helemaal weg. Niet meer
zomaar gaan en staan waar ik wilde, dat was wel
even een behoorlijke domper. Nu ben ik weer te
rug en sport meer dan ooit en wel op een sport
school.
Twee keer per week begeef ik me er naartoe en
om nou te zeggen dat ik daar altijd even veel zin
in heb; nee. Maar als het achter de rug is, ben ik
toch weer blij dat ik gegaan ben. Ik doe er wat
conditie-oefeningen, hang aan een aantal appara
ten en speciaal voor mijn schouder heb ik een
programma dat ik trouw volg.
Ik moet zeggen dat ik gelukkig veel verbetering
merk. Sterker nog, ik vergeet soms dat ik er ooit
zo'n vreselijke pijn aan had, terwijl ik me dat vo
rig jaar absoluut niet kon voorstellen. Bijzonder
eigenlijk, dat een lichaam zich weer zo kan her
stellen.
Ondertussen volg ik op tv natuurlijk de verrich
tingen van 'onze' sporters en onlangs kookte ik
Koreaans voor de Mannen. Ik bleek namelijk een
kookboek in de kast te hebben staan over de Ko
reaanse keuken.
Kook 400 gram Zeeuws rundvlees in 3 liter water
en voeg er 1 gesneden ui en 6 tenen knoflook aan
toe. Laat twee uur sudderen, koel het vlees en
zeef de bouillon. Verhit 1 eetlepel zonnebloem
olie in een koekepan en bak daar 150 gram shita-
kes en 2 gesneden preien in, samen met het vlees,
2 eetlepels sesamolie, 2 eeetlepels sojasaus en
voeg er vervolgens 1 liter van de bouilon bij. Ser
veer met rijst en dun gesneden lenteui. Lekker
voor na het sporten.
bevredigd voordat we aan het hoofdgerecht be
ginnen.
Chef-kok Andy kookt het liefst uit de vlees-
en visbijbel. Vegetariërs kunnen bij Céleste te
recht als ze bij de reservering hun wensen
kenbaar maken. Ook de 80/20 regel, meer
groenten, minder vlees hoort niet tot de spijs
wetten in deze keuken. Jammer.
Na wat keuzestress vragen we de varkens
haas. Puur omdat dit van een speciaal varken
tje komt: met zorg grootgebracht met bras,
een brij van aardappel, maïs, graan en olijfolie.
Een knipoog naar mensen die vroeger thuis
een varkentje vetmestten. De chef serveert het
haasje traditioneel: rosé gebakken, met saus
op grootmoeders wijze. Een hemelse klassie
ker met gerookt spek, frisse zilveruitjes en
rode wijn. Het haasje is mals en fijn van
smaak. Gecombineerd met gestoofde mini-
stronkjes witlof is dit een rondgang langs alle
smaakpapillen.
Mijn keuze komt van het krijtbord: gebak
ken paling. De kleddervette moten komen in
een gul pannetje. De bijgaande saus, een deca
dente tartaarsaus van kappertjes, hardgekookt
ei en peterselie, bevalt ons zo goed dat we niet
alleen de paling, maar ook onze frieten onge
geneerd door het sausschaaltje halen.
Geen hemelse modder, het summum onder de
chocoladetoetjes. Wel delen we een citroen
taartje met passievrucht en een toef opgeklopt
eiwit. Het lukt de eigenaren van Céleste goed
om in te spelen op de wensen van hun gasten:
flinke porties vlees en vis. Dit is eten met een
Belgische touch.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
Ondertussen volg ik op tv natuurlijk de verrichtingen
van 'onze' sporters en onlangs kookte ik Koreaans
voor de Mannen
MIDDELBURG Barbier: als je de
naam hoort, lijkt het zo voor de
hand liggend om deze voor een
biermerk te gebruiken. Luc
Weemaes uit Biervliet kwam op
het idee en brengt nu sinds een
jaar zijn eigen bier onder deze
naam op de markt. „Ik had al
mijn eigen bierrecept, dat laat ik
nu brouwen bij Brouwerij Ver-
meersch in Hulst. Bij de barbier,
een kapper, kreeg je oorspronke
lijk tijdens de kappersbeurt een
biertje, zo kwam ik aan de naam,
zegt Weemaes.
„Voordat we begonnen, lieten
we een panel van kenners een
aantal bieren proeven en meebe
slissen welk bier het eerst op de
markt moest komen. Dat werd
Barbier Irish Stout, met een bij
zondere, karakteristieke smaak
en maar 4,5% alcohol. Overigens
heeft een barber behoefte aan
een bier met een laag alcolhol
percentage", lacht hij.
Inmiddels heeft Weemaes in
Nederland 80 verkooppunten, in
Zeeland alleen al zijn dat er 55.
„Irish Stout is een ondergescho
ven kindje op de biermarkt. Ge
heel ten onrechte", zo stelt Wee-
BEOORDELING
maes. „Het proefpanel over
tuigde ons ervan om dit bier op
de markt te brengen en via Un-
tappd, een bierapp, krijgen we
hele goede beoordelingen. Vol
gens chefkoks gaat Irish Stout
bijzonder goed samen met
Zeeuwse oesters. Waarom dit zo
is, kan ik je niet zeggen. Dat
moet je echt proberen en erva
ren."
In mei komt zijn tweede bier
op de markt; een Tarwe Triple
met 7,6% alcohol. Even wachten
dus nog op de volgende Barbier,
bier met stijl.
zaterdag 17 februari 2018
GO
En dat is?
Nog een dessert?
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
1 v
BARBIEI
A Luc Weemaes brengt onder de naam Barbier zijn eigen bier
op de markt, fotocamileschelstraete