16 WEE
Een gratis ritje
door de tunnel. En
daarna 'op
restaurant' in
bourgondisch
Zeeuws-
Vlaanderen. Bij
Célestein
Zuidzande, waar
de chef kookt
met een
Belgische
touch.
ETEN CÉLESTE, ZUIDZANDE
Zuidzan 1
de
Da's mooi meegenomen. Vandaag
staan de slagbomen op het tol-
plein van de Westerscheldetun-
nel wijd open. Duizenden auto
mobilisten maken gretig gebruik
van zo'n gratis ritje. Wij ook. Als pelgrims ma
ken we een tocht langs schattige buurtschap-
jes als Akkerput, Marolleput, Ter-Moere, Ter
hofstede, Slikkenburg. Uiteindelijk bollen we
Zuidzande binnen waar in een voormalig
kerkje aan het Dorpsplein restaurant Céleste
huist.
Mis! Die heet Greetje Huyghe. En ze heeft een
allercharmantst Belgisch accent. „Céleste komt
van het Latijnse caelesti, dat hemels betekent",
legt ze uit. Zij en haar man Andy de Meester ko
men uit België en runnen dit restaurant nu drie
jaar: hij aan de 'kachel', zij in de bediening.
HET MENU
„Werken in de horeca was helemaal nieuw voor
me", onthult ze. „Voor mijn man niet, die staat
al dertig jaar als chef in de keuken." De gast
vrouw is hartelijk en professioneel. Als ze de
borden op tafel zet, draagt ze witte, katoenen
handschoenen. Daarmee voorkomt ze een blaar
van het o zo hete voorverwarmde aardewerk of
een vingerafdruk in de saus.
Natuurlijk niet. We gaan niet naar deze kerk om
te bidden. Overigens, herinneringen aan het
godshuis vinden we alleen terug in een collec
tebus voor de zending in het voorportaal. De
vide ontneemt ons het zicht op het hemels
blauwe plafond. Van de glazen bollampen die
hier sinds de opening van de kerk in 1952 han
gen, is er één gesneuveld. Alleen het peertje
hangt er nog. De rode aardewerken tegelvloer is
tijdloos en past bij het eenvoudige meubilair.
Nee, hier geen overbodige franje. In dit gebouw
is de keuken het heiligdom. De poort die leidt
WAAR
naar het fornuis is te herkennen aan een bordje:
I cook with wine. Sometimes I even add it to the
food.
In het voorgerecht van de smulpaap tegenover
mij wel. De enorme moot lauwwarme huisge-
rookte zalm met wortelmousseline kreeg van
de kok een pittige draai van de pepermolen en
een vrolijke slinger champagneschuim. Het
licht rokerige van de fluweelzachte vis combi
neert goed met het lobbige wortelzoet en de ty
pische champagnesmaak.
Ook ik heb niks te klagen. Kordaat kraak ik de
korst van een kloeke garnalenkroket. Halleluja,
wat een stevige, ziltzoete ragout! „De kroketjes
zijn niet huisgemaakt", biecht Greetje op.
„Andy staat alleen in de keuken, dat zou te veel
tijd in beslag nemen."
Als de waardin bij het afscheid vertelt dat de
meeste klandizie uit België komt, begrijpen we
de flinke porties. Helaas is onze goesting al ver
REKENING
zaterdag 17 februari 2018
GO
Elian van 't Westeinde
Céleste, zeker de naam van de gastvrouw?
Restaurant Cé
leste in Zuidzande
serveert vlees en
vis.
Vegetarische ge
rechten maakt de
kok alleen op aan
vraag. Op de kaart
staan drie driegan
genmenu's (28,50,
36 of 42 euro).
A la carte eten kan
ook, bijvoorbeeld
kaaskroketten
(11,00), carpaccio
(13,50), scampi's
(20,00) of runder
steak van 250
gram (23,50) en
crème brülée (6,50
euro).
Een aangepast
wijnmenu kost 18
euro.
Hygiënisch. En zit je nu in de kerkbank?
En klopt dat?
Garnalenkroket
15,00
Gerookte zalm
15,00
Varkenshaas
19,50
Gebakken paling
28,50
Citroentaartje
7,00
Fles mineraalwater
5,00
Lalande rood, glas
4,50
2 Verse muntthee
5,00
Totaal:
99,50
'Hemels' restaurant in oude
Gastvrouw Greetje Huyghe dient
het hoofdgerecht op.
Céleste zetelt in een voormailg
kerkje, foto's peter nicolai
Brasvar varkenshaas, witlof,
saus a la grandmere, viooltje, to
maat en tuinkers.