16 WEE Een gratis ritje door de tunnel. En daarna 'op restaurant' in bourgondisch Zeeuws- Vlaanderen. Bij Célestein Zuidzande, waar de chef kookt met een Belgische touch. ETEN CÉLESTE, ZUIDZANDE Zuidzan 1 de Da's mooi meegenomen. Vandaag staan de slagbomen op het tol- plein van de Westerscheldetun- nel wijd open. Duizenden auto mobilisten maken gretig gebruik van zo'n gratis ritje. Wij ook. Als pelgrims ma ken we een tocht langs schattige buurtschap- jes als Akkerput, Marolleput, Ter-Moere, Ter hofstede, Slikkenburg. Uiteindelijk bollen we Zuidzande binnen waar in een voormalig kerkje aan het Dorpsplein restaurant Céleste huist. Mis! Die heet Greetje Huyghe. En ze heeft een allercharmantst Belgisch accent. „Céleste komt van het Latijnse caelesti, dat hemels betekent", legt ze uit. Zij en haar man Andy de Meester ko men uit België en runnen dit restaurant nu drie jaar: hij aan de 'kachel', zij in de bediening. HET MENU „Werken in de horeca was helemaal nieuw voor me", onthult ze. „Voor mijn man niet, die staat al dertig jaar als chef in de keuken." De gast vrouw is hartelijk en professioneel. Als ze de borden op tafel zet, draagt ze witte, katoenen handschoenen. Daarmee voorkomt ze een blaar van het o zo hete voorverwarmde aardewerk of een vingerafdruk in de saus. Natuurlijk niet. We gaan niet naar deze kerk om te bidden. Overigens, herinneringen aan het godshuis vinden we alleen terug in een collec tebus voor de zending in het voorportaal. De vide ontneemt ons het zicht op het hemels blauwe plafond. Van de glazen bollampen die hier sinds de opening van de kerk in 1952 han gen, is er één gesneuveld. Alleen het peertje hangt er nog. De rode aardewerken tegelvloer is tijdloos en past bij het eenvoudige meubilair. Nee, hier geen overbodige franje. In dit gebouw is de keuken het heiligdom. De poort die leidt WAAR naar het fornuis is te herkennen aan een bordje: I cook with wine. Sometimes I even add it to the food. In het voorgerecht van de smulpaap tegenover mij wel. De enorme moot lauwwarme huisge- rookte zalm met wortelmousseline kreeg van de kok een pittige draai van de pepermolen en een vrolijke slinger champagneschuim. Het licht rokerige van de fluweelzachte vis combi neert goed met het lobbige wortelzoet en de ty pische champagnesmaak. Ook ik heb niks te klagen. Kordaat kraak ik de korst van een kloeke garnalenkroket. Halleluja, wat een stevige, ziltzoete ragout! „De kroketjes zijn niet huisgemaakt", biecht Greetje op. „Andy staat alleen in de keuken, dat zou te veel tijd in beslag nemen." Als de waardin bij het afscheid vertelt dat de meeste klandizie uit België komt, begrijpen we de flinke porties. Helaas is onze goesting al ver REKENING zaterdag 17 februari 2018 GO Elian van 't Westeinde Céleste, zeker de naam van de gastvrouw? Restaurant Cé leste in Zuidzande serveert vlees en vis. Vegetarische ge rechten maakt de kok alleen op aan vraag. Op de kaart staan drie driegan genmenu's (28,50, 36 of 42 euro). A la carte eten kan ook, bijvoorbeeld kaaskroketten (11,00), carpaccio (13,50), scampi's (20,00) of runder steak van 250 gram (23,50) en crème brülée (6,50 euro). Een aangepast wijnmenu kost 18 euro. Hygiënisch. En zit je nu in de kerkbank? En klopt dat? Garnalenkroket 15,00 Gerookte zalm 15,00 Varkenshaas 19,50 Gebakken paling 28,50 Citroentaartje 7,00 Fles mineraalwater 5,00 Lalande rood, glas 4,50 2 Verse muntthee 5,00 Totaal: 99,50 'Hemels' restaurant in oude Gastvrouw Greetje Huyghe dient het hoofdgerecht op. Céleste zetelt in een voormailg kerkje, foto's peter nicolai Brasvar varkenshaas, witlof, saus a la grandmere, viooltje, to maat en tuinkers.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 52