Barbecueën met een gereedschapskist KOKEN \©eten KOKEN DRINKEN Zoals het Harold Hamersma's gave is om onder woorden te brengen waarom ge fermenteerde druivensapjes hem al dan niet weten te raken, lukt het Andrew Zimmern om perfect te verwoorden wat hij in zijn mond heeft. Bijvoorbeeld als hem in Buenos Aires gegrilde uiers en darmen worden geserveerd, of een kool- hydraatvrije pasta van 'varkenshuid- spaghetti' in San Francisco, paarden manen in Japan, gewokt ezelsvlees in Pe king - de lijst van bizarre gerechten lijkt eindeloos. Aangestoken door Zimmern zochten Hamersma en ik in Zuid-Afrika naar een lokale traktatie genaamd mopane-wor- men (die eigenlijk geen wormen zijn, maar rupsen), maar of we die daadwerke lijk hebben gegeten, bewaar ik voor een latere keer. Om in de stemming te komen hier alvast een - redelijk normaal - recept van Andrew Zimmern, te bereiden met of zonder alcohol. 41 Eierpunch Trots als de Texanen zijn op de kwaliteit van hun rundvlees, willen ze absoluut geen aflei dingen op hun bord. Geen saus en geen bijzondere kruiden dus. Om de krachtige rundsmaak te complemente ren, gebruiken ze Dalmatian Rub: een simpel mengsel van zout en grove zwarte peper. Voor dit recept is het belang rijk dat je goede dikbevleesde short ribs (runderribben) ge bruikt van een mooi, met vet gemarmerd ras. O ja, en neem vooral de tijd. Na de ribs 8 tot to uur in de bbq te hebben geroosterd met krachtig rookhout, zet je je tanden in een bijzonder smaakvol stuk rundvlees. magazine 45 70 Ramen is hot. De noodle- gerechten worden ook wel 'de nieuwe sushi' genoemd. In dit kookboek staan 70 recepten. Bouw thuis een après-skifeest met een glühweinglazenset. In de karaf meng je wijn en kruiden, die je opwarmt op de theelichthouder. Ingrediënten voor 4 glazen 6 grote eidooiers 60 g suiker 45 g bruine suiker Halve liter volle melk Kwart liter slagroom Snufje zout Halve tl geraspte nootmuskaat Snufje gemalen kruidnagel 1 tl verse gember, geperst 3 druppels vanille- extract Gemalen kaneel Rum of bourbon (optioneel) Klop eierdooiers en sui kers met een handmixer tot een luchtige substan tie. Verwarm in een grote pan roerend op middel hoog vuur melk, room, zout, nootmuskaat, kruid nagel en gember, tot het mengsel zachtjes sud dert. Haal van het vuur en voeg een derde van de warme melk toe. Meng dit mengsel met de hand mixer en voeg een derde melk toe, en tot slotte het laatste deel. Nu mag dit weer het vuur op. Blijf goed kloppen tot het dikker wordt. Giet het door een zeef in een kom of kan. Roer de vanille erdoorheen, laat afkoelen en zet in de koelkast. Als de advocaat te dik blijkt, kun je er wat melk door heen kloppen. Serveer vier glaasjes met een snufje kaneel en eventu eel een scheut rum of whisky. Bedenk: If it looks good, eat it. Jord Althuizen (36) is oprich ter van cateringbedrijf Smokey Goodness en restaurants The Rough Kitchen (Scheveningen, Amsterdam) en Black Smoke (Antwerpen). n Texas draait barbe cueën maar om één ding: beef, beef en nog eens beef. BEREIDING Stel een bbq in op indirect verhit ten en breng 'm naar een tempe ratuur van 115 °C. Op de achter zijde (botkant) van de short ribs of runderribben zit een taai vlies. Wrik een kruis- kopschroeven- draaier tussen bot en het vlies en maak een wrikkende en trekkende bewe ging om het hele vlies van de bot ten te trekken. Aan de vleeszijde kan een laag vet of vliesjes zitten. Snijd deze met een mes weg tot je schoon vlees hebt. Meng het zout en de peper en be strooi de ge hele short rib rijke lijk met dit meng sel. Plaats de rookhoutchunks tussen de gloei ende kolen en leg de gekruide short rib met de bot- zijde op het roos ter in de bbq en sluit het deksel. Houd de bbq ge durende 6-8 uur op een constante temperatuur van 115 °C. Voor het beste resultaat verpak je de ribs niet in aluminium folie. Zo voorkom je een te mals eindresultaat. Je wilt juist een licht stevige bite behouden die je krijgt bij een kerntemperatuur van 92 °C. Je kan de short rib na 4 uur in butcher paper wikkelen. Dit is vetvrij papier dat warmte en vocht deels door laat. Zo versnel je het kookpro- ces zonder de structuur van het vlees te beïnvloeden. Texaanse pitmas- ters als Aaron Franklin zweren bij dit papier. WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 109