0
0
0
O
Griep
Bataten van Baas
MARGOT
J
17
sojasaus klinkt tricky. We schrikken als blijkt
dat er crumble van wasabi op ligt. Gaan we het
visje in al dat wapengekletter van smaken nog
wel proeven? Hij is gelukkig niet voor niets ge
storven. De frisse, maar stevige zeebaars blijft
fier overeind. De soja dreigt af en toe uit de
bocht te vliegen en de vis mee te nemen, maar
de miso is hun vangrail. Een groots gerecht.
De tafelgenoot typeert de risotto met aman
del, paddenstoelen, rozijnen en lavas als 'een
van de lekkerste die ik ooit at'.
Bij de landhoen moet toch een half glas
rood. De kruidige Vaucluse van Domaine du
Pesquier komt op tafel. Het vlees is mals, sap
pig. Maar ook wat vlak van smaak, net als de
jus. We hadden graag ook meer bijgerechten
gehad, behalve dan die friet. Michiels wijn
spij scapaciteiten komen hier wel duidelijk
naar voren. De kruiding die de landhoen ont
beert, komt terug in het glas. Man, wat een
wijn.
Het broodje met sukade en oosterse groen
tjes aan de overkant van de tafel komt in een
kom. De bedoeling is het broodje daar uit te
halen en op de sideplate te leggen, maar daar
door valt het gerecht uiteen en heeft het veel
weg van een zwarte piste. Lekker is het wel.
Als dessert is er maar één optie voor ons. De
tarte tartin. We worden getriggerd door de
toevoeging 'receptuur dhr. Paul Bocuse', de
vermaarde Franse sterrenchef die we sinds
kort aanspreken als 'wijlen'. Michiels uitvoe
ring zal hem doen fonkelen daarboven. Een ri
ant appeltaartje met roomijs van nougat en
karamel. Een verdiende afsluiter.
Het is duidelijk dat hier met durf en com
plexe smaken gekookt wordt. Nummer 7 doet
er goed aan zich niet langer restaurantje te
noemen.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
overeten en drinken
in Zeeland.
Ook ik werd geveld door de griep en voegde
me bij de epidemie. Kippenvel trok over
mijn lijf als de wind die vrij spel heeft in
een korenveld. Met mijn hoofd wilde ik een hoop,
maar mijn lijf weigerde dienst en verder dan mijn
bed kwam ik niet. Heel frustererend want Man
en ik hadden samen met vrienden een leuk
weekend voor de boeg.
Maar ik klonk als een een oude man, voelde me
als een dweil en zag er uit als een spook, dus ik
moest er echt aan toegeven, hoe dan ook. Op de
jongste Man maakte mijn verschijning veel in
druk. Hij reed uit school langs de drogist en kocht
keelpastilles voor me omdat ik zo beroerd klonk.
Zijn bezorgdheid was een lichtpuntje.
Ik sleepte me na een paar dagen naar de bank
want van het bed had ik inmiddels wel genoeg. Ik
wist niet meer op welke zij ik moest liggen of
draaien, en van de muziekjes op het carilllion had
ik ineens meer dan genoeg.
Optimist als ik ben dacht ik de dag erna wel
weer te kunnen gaan werken. Toch iets te en
thousiast, want ik was nog steeds zo slap als een
vaatdoek en had nergens trek in. Op de markt had
ik vorige week net verse kurkuma gekocht en dat
blijkt, net als gember, erg goed tegen griep omdat
het een soort van ontstekingsremmer schijnt te
zijn. Daarnaast heeft het een ontgiftende wer
king.
Koop bij de slager een biologische kippenpoot,
braad deze kort aan met een teen knoflook, een
ui, wat limoenblad, een centimeter gember en
een stuk kurkuma. Voeg er een liter water, zout,
peper en wat champignons bij en laat alles een
uurtje zacht koken.
Beterschap!
Op de markt had ik vorige week net verse kurkuma
gekocht en dat blijkt, net als gember, erg goed tegen
griep
SINT LAURENS Bij de familie
Baas in Sint Laurens liggen zoete
aardappelen, bataten, in de ver
koopautomaat langs de weg. Die
komen van hun eigen land en
dat is best bijzonder. Cas Baas is
afgelopen jaar met deze teelt be
gonnen samen met zijn vrouw
Miranda. „Het is wel een moei
lijke teelt", vertelt hij. „Het zijn
warmteminnende planten die
niet tegen koude kunnen en
waarvoor ook geen gewasbe
schermer is. Daarom is het een
schoon product." In tegenstel
ling tot wat de naam doet ver
moeden, is deze zoete aardappel
geen familie van de aardappel
maar van de nachtwinde.
Baas wil zich met zijn teelt af
zetten tegen de bulkmarkt en
verbouwt daarnaast ondermeer
ook pastinaak, romanesca en
paarse bloemkool. Zijn produc
ten gaan meestal naar België, al
is hij hier in de buurt ook naar
afzetmarkten aan het kijken.
„Dat gesleep met producten is
nergens goed voor", zegt hij. De
zoete aardappel is heel gezond en
bevat veel vitaminen en minera
len. Ze hebben een gunstig effect
op diabetes en zijn ontstekings-
remmend.
-*lj9)l
Baas is tevreden over zijn op
brengst en is van plan komen
jaar weer nieuwe zoete aardap
pelen te gaan verbouwen. „Ze
zijn nu wat fijn uitgevallen, ik
wil ze eigenlijk liever wat grover,
maar dat moet je natuurlijk altijd
maar afwachten", lacht hij. Maak
er eens frietjes van. Schil een kilo
bataten en snij ze in de lengte in
dikke frieten. Verdeel ze over een
bakplaat met vier eetlepels olijf
olie, tijm, een geperste knoflook
teen en zet ze 25 minuten in de
oven op 200C. Lekker met zelf
gemaakte mayonaise.
indscor
BEOORDELING
zaterdag 10 februari 2018
GO
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
J? <20
Cas Baas met een kratje zoete aardappelen voor zijn ver
koopautomaat langs de weg. foto ruben oreel
Jami de Ridder en Gio de Graaf (vlnr).