0 0 0 O Griep Bataten van Baas MARGOT J 17 sojasaus klinkt tricky. We schrikken als blijkt dat er crumble van wasabi op ligt. Gaan we het visje in al dat wapengekletter van smaken nog wel proeven? Hij is gelukkig niet voor niets ge storven. De frisse, maar stevige zeebaars blijft fier overeind. De soja dreigt af en toe uit de bocht te vliegen en de vis mee te nemen, maar de miso is hun vangrail. Een groots gerecht. De tafelgenoot typeert de risotto met aman del, paddenstoelen, rozijnen en lavas als 'een van de lekkerste die ik ooit at'. Bij de landhoen moet toch een half glas rood. De kruidige Vaucluse van Domaine du Pesquier komt op tafel. Het vlees is mals, sap pig. Maar ook wat vlak van smaak, net als de jus. We hadden graag ook meer bijgerechten gehad, behalve dan die friet. Michiels wijn spij scapaciteiten komen hier wel duidelijk naar voren. De kruiding die de landhoen ont beert, komt terug in het glas. Man, wat een wijn. Het broodje met sukade en oosterse groen tjes aan de overkant van de tafel komt in een kom. De bedoeling is het broodje daar uit te halen en op de sideplate te leggen, maar daar door valt het gerecht uiteen en heeft het veel weg van een zwarte piste. Lekker is het wel. Als dessert is er maar één optie voor ons. De tarte tartin. We worden getriggerd door de toevoeging 'receptuur dhr. Paul Bocuse', de vermaarde Franse sterrenchef die we sinds kort aanspreken als 'wijlen'. Michiels uitvoe ring zal hem doen fonkelen daarboven. Een ri ant appeltaartje met roomijs van nougat en karamel. Een verdiende afsluiter. Het is duidelijk dat hier met durf en com plexe smaken gekookt wordt. Nummer 7 doet er goed aan zich niet langer restaurantje te noemen. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland. Ook ik werd geveld door de griep en voegde me bij de epidemie. Kippenvel trok over mijn lijf als de wind die vrij spel heeft in een korenveld. Met mijn hoofd wilde ik een hoop, maar mijn lijf weigerde dienst en verder dan mijn bed kwam ik niet. Heel frustererend want Man en ik hadden samen met vrienden een leuk weekend voor de boeg. Maar ik klonk als een een oude man, voelde me als een dweil en zag er uit als een spook, dus ik moest er echt aan toegeven, hoe dan ook. Op de jongste Man maakte mijn verschijning veel in druk. Hij reed uit school langs de drogist en kocht keelpastilles voor me omdat ik zo beroerd klonk. Zijn bezorgdheid was een lichtpuntje. Ik sleepte me na een paar dagen naar de bank want van het bed had ik inmiddels wel genoeg. Ik wist niet meer op welke zij ik moest liggen of draaien, en van de muziekjes op het carilllion had ik ineens meer dan genoeg. Optimist als ik ben dacht ik de dag erna wel weer te kunnen gaan werken. Toch iets te en thousiast, want ik was nog steeds zo slap als een vaatdoek en had nergens trek in. Op de markt had ik vorige week net verse kurkuma gekocht en dat blijkt, net als gember, erg goed tegen griep omdat het een soort van ontstekingsremmer schijnt te zijn. Daarnaast heeft het een ontgiftende wer king. Koop bij de slager een biologische kippenpoot, braad deze kort aan met een teen knoflook, een ui, wat limoenblad, een centimeter gember en een stuk kurkuma. Voeg er een liter water, zout, peper en wat champignons bij en laat alles een uurtje zacht koken. Beterschap! Op de markt had ik vorige week net verse kurkuma gekocht en dat blijkt, net als gember, erg goed tegen griep SINT LAURENS Bij de familie Baas in Sint Laurens liggen zoete aardappelen, bataten, in de ver koopautomaat langs de weg. Die komen van hun eigen land en dat is best bijzonder. Cas Baas is afgelopen jaar met deze teelt be gonnen samen met zijn vrouw Miranda. „Het is wel een moei lijke teelt", vertelt hij. „Het zijn warmteminnende planten die niet tegen koude kunnen en waarvoor ook geen gewasbe schermer is. Daarom is het een schoon product." In tegenstel ling tot wat de naam doet ver moeden, is deze zoete aardappel geen familie van de aardappel maar van de nachtwinde. Baas wil zich met zijn teelt af zetten tegen de bulkmarkt en verbouwt daarnaast ondermeer ook pastinaak, romanesca en paarse bloemkool. Zijn produc ten gaan meestal naar België, al is hij hier in de buurt ook naar afzetmarkten aan het kijken. „Dat gesleep met producten is nergens goed voor", zegt hij. De zoete aardappel is heel gezond en bevat veel vitaminen en minera len. Ze hebben een gunstig effect op diabetes en zijn ontstekings- remmend. -*lj9)l Baas is tevreden over zijn op brengst en is van plan komen jaar weer nieuwe zoete aardap pelen te gaan verbouwen. „Ze zijn nu wat fijn uitgevallen, ik wil ze eigenlijk liever wat grover, maar dat moet je natuurlijk altijd maar afwachten", lacht hij. Maak er eens frietjes van. Schil een kilo bataten en snij ze in de lengte in dikke frieten. Verdeel ze over een bakplaat met vier eetlepels olijf olie, tijm, een geperste knoflook teen en zet ze 25 minuten in de oven op 200C. Lekker met zelf gemaakte mayonaise. indscor BEOORDELING zaterdag 10 februari 2018 GO (Prijs/kwaliteit telt dubbel) J? <20 Cas Baas met een kratje zoete aardappelen voor zijn ver koopautomaat langs de weg. foto ruben oreel Jami de Ridder en Gio de Graaf (vlnr).

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 53