14 WEE Zijn klanten weten het: een praatje maken met Peter Tresonie kan best een poosje duren. Geïnteresseerd in anderen, maar bovenal vol passie over zijn werk. Gesprek met een slager die enorm van dieren houdt. PORTRET PETER TRESONIE Ik krijg daar alleen maar energie van, als mensen zeggen dat iets niet kan Geld is voor mij alleen maar een middel om doelen te bereiken In het kantoor boven de winkel van slager Peter Tresonie, net naast de deur, liggen stapeltjes met tientallen bladen en maga zines. Over het slagersvak gaan ze, of wat breder, over 'eten'. En som mige over tractoren, de hobby van Peter. Hij wijst ernaar: „Dat ben ik in een notendop. Heb geen tijd om ze te lezen, maar ben te benauwd om ze weg te gooien. Ik ben veel te bang dat er iets in staat wat me verder kan hel pen. Dus ze blijven daar liggen tot ik ze gelezen heb." Die hang naar perfectie, naar con trole, naar 'alles willen weten' en daar nooit concessies aan doen, dat is Peter Tresonie ten voeten uit. De slager uit Schoondijke schopte het met die mentaliteit erg ver. Van een 'gewone' dorpsslagerij groeide zijn zaak uit tot een begrip in de streek, een winkel waarvoor mensen een omweg ne men. „Ja, als kind al. Ik koos nooit voor de gebaande paden. Andere jongens gin gen voetballen. Ik ging op fietscross, en later op karate. En niet zomaar voor de leut hoor. Ik wist wat ik wilde. Dat ik later voor mezelf zou beginnen bijvoorbeeld. Daar was ik zo van overtuigd, dat ik al vroeg geld spaarde. Dan kreeg ik 25 euro voor de kermis, maar gaf daar maar de helft van uit. De andere helft ging in mijn spaarpot. Een eerste investering voor mijn bedrijf." „Ik was als tiener een harde werker, had meerdere bijbaantjes tegelijker tijd. Uiteindelijk koos ik voor het sla gersvak. Nogal impulsief hoor. Ik had me al ingeschreven op de mts, om werktuigbouwkunde te gaan doen. Maar het werd alsnog de slagersvak school in Goes. Daar heb ik me voor het eerst écht ingezet op een school. Ik haalde mijn diploma's binnen zes jaar, terwijl er eigenlijk zeven jaar voor stond. Ik wilde leren, presteren." „Dat is altijd het doel geweest. Het zat ook net even mee. De toenmalige slager in Schoondijke wilde ermee stoppen. We waren er snel uit. In 1995 opende ik mijn zaak, samen met mijn vrouw. Die kende ik toen een halfjaar. Dat lijkt gekkenwerk, maar het voelde goed, ook voor haar. Ze zou onderwijzeres worden, ging naar de pabo in Tilburg. Dat pakte dus even anders uit. Ze geeft trouwens wel een aantal dagen per week les in Oostburg. Ze is al net zo gedreven als ik om haar kennis door te geven." „Klopt. Het werd ons ook sterk afge raden. Een dynamische zaak kun je er daar niet van maken, zeiden de zoge naamde deskundigen. Ik krijg daar al leen maar energie van, als mensen zeggen dat iets niet kan. We hebben onszelf toen een jaar gegeven om onszelf te bewijzen. Nou, we zitten hier nog steeds." „Ik kwam van hier, dat scheelde in het begin natuurlijk wel. Maar daarna vooral: vasthouden aan ons plan, aan onze ideeën. Ik heb altijd ontzettend geloofd in eerlijkheid, in transparan tie. Mensen zeggen dat ik trots uit straal, dat je kan zien dat ik van mijn vak houd. Dat is niet gespeeld: dat is gewoon zo. Klanten geloven ons, ze vertrouwen ons. Het gaat nu altijd over 'eerlijk voedsel', over 'duurzaam eten van dichtbij'. Ondernemers zeg gen trots dat je bij hen nu zoutarm kan eten, of glutenvrij. Nou, dat kon bij ons allemaal vanaf dag één. Dat was toen niet normaal hoor. Maar het werkte wel." „Die werkwijze en die filosofie zijn geen doelen op zich, maar middelen om te laten zien dat ik sta voor wat ik doe. Uiteindelijk krijg je dat terug in de vorm van vertrouwen en waarde ring. Een voorbeeld: een paar zomers geleden kwam er een nieuwe klant in mijn winkel. Een Brabander, beetje popie-jopie. 'Slager, ik zit op de cam ping en ga biefstukken eten. Doe er maar eens een paar'. Het was op een donderdag, dus ik vroeg: wanneer ga je die eten? Zaterdag, zei hij. Ik heb mijn vlees teruggestopt in de koeling en niks meegegeven. Hij stond me met open mond aan te kijken. Dus ik legde het uit: 'Als jij dit drie dagen lang in een slecht gekoeld camping koelkastje legt, is dat vlees zaterdag niet zo lekker meer. Dan kom je hier terug en zeg je tegen me: slager, het was niet wat ik ervan had verwacht. Bovendien getuigt het maar van wei nig respect voor de koe. Dus kom za terdag maar terug'. Nou, wat denk je: de zaterdag was hij terug hoor. Hij is nu een vaste klant, hij vindt het PASPOORT prachtig dat ik zo sta voor wat ik doe. Maar wat ik dan nog mooier vind: ik heb die man aan het nadenken ge bracht. Over eten, over de manier waarop je daarmee om gaat. Dat is echt winst." „Jazeker. Food is momenteel trendy. Dat is prima. Maar mensen vergeten de basis. Ja, we éten die dieren op, dat is de natuur. Maar diezelfde natuur vraagt ook om respect, om kennis van hoe de boel in elkaar zit. Mensen vergeten dieren als dieren te zien: ze vinden het producten. Sommige mensen snappen niet dat juist een slager dat zegt. Die roepen: moet jij nodig zeggen, jij maakt die beesten dood. Maar dan moet je eens kijken op wat voor manier ik met mijn die ren omga." „We hebben een eigen slachtvee boerderij in Heille, dat is het uit hangbord van de manier waarop we werken. Toen ik 23 jaar geleden be gon, wist ik al dat ik mijn eigen vee wilde. De eerste jaren had ik nog geen stal: toen kocht ik aan het begin van de zomer wat koeien, zette ze in een wei en slachtte ze in het najaar. Beter dan niks, maar dat was het toch niet voor mij. Achttien jaar geleden kreeg ik de kans om met mijn oom samen te gaan werken. Van zijn melkveebedrijf maakten we een ge zamenlijk vleesveebedrijf. Dat was geen sinecure hoor. We kruisten te snel, kalfjes gingen dood. Maar we hebben doorgezet, we wisten: dit kan. Nu loopt het geweldig. We heb ben er zo'n 60,70 dieren rondlopen. Omdat die van ons zijn, kunnen we er helemaal onze eigen filosofie op los laten. Ze krijgen voer dat ik zelf ontwikkeld heb, leven in prima om standigheden. Voordat ze de wei in gaan, zorgen we dat de molshopen verdwijnen. Want ik wil niet dat ze hun poot bezeren. Ze liggen op rub beren matten, ik zorg dat het gras in de wei precies goed is. Dat komt voort uit het respect dat ik voor die dieren heb." „Ik neem vaak de tijd even rustig tussen hen door te lopen, ze te bekij ken, te aaien, tegen hen te praten. De blik die je dan van zo'n dier krijgt... onbetaalbaar. In mijn zaak wordt ook nooit met vlees gegooid. Nee: vlees lég je neer. Ik gooi ook niets van een dier weg. Wat ik niet gebruik, gaat naar mensen die er tassen, geurtjes of cosmetica van maken. Kwestie van puur fatsoen. Dus kom bij mij niet aan met: een slager maakt dieren dood, dus die houdt niet van de na tuur. Al die mensen die alleen gaan voor goedkoop vlees, het goed ge noeg vinden als het enigszins te eten is, er geen moer om geven dat een beest niet fatsoenlijk gelééfd heeft, die moeten maar eens nadenken over de manier waarop ze met de natuur omgaan. Niet ik." „Op kleine schaal wel. Ik geef lezin gen, hou thema-bijeenkomsten in onze zaak, neem de tijd om mensen voor te lichten. Ik maak een persoon lijke afspraak met klanten als ze dat willen. Dat helpt. Ik merkte dat begin deze eeuw, toen de mkz-crisis uit brak. Ik had net enorm geïnvesteerd in de zaak, en toen kelderde de ver koop van vlees door die crisis. We maakten ons wel zorgen, maar weet je wat er hier gebeurde? Mijn omzet steeg met 45 procent... Mensen lieten het supermarktvlees links liggen en kwamen daarvoor in de plaats naar mij. Want ze wisten dat ze hier het eerlijke verhaal kregen, dat ik en mijn producten te vertrouwen zijn, dat ze hier niet bedonderd worden. Veel van die klanten zijn gebleven. Die crisis heeft mij dus geholpen. Door dichtbij mezelf te blijven." „Die gedrevenheid en passie voel ik bij alles wat ik doe. En dat is inder daad meer dan mijn bedrijf. Sterker nog: ik voel het als mijn plicht om iets voor anderen te doen. Hier in het dorp, bij de brandweer, bij de Rotary. Kijk, ik heb hard gewerkt om te ko men waar ik nu ben, maar uiteinde lijk moet je ook gewoon geluk heb ben. Met je gezondheid, met de plek waar je wiegje staat, met de mensen om je heen. Ik ben me daar heel erg van bewust. Ik hoef niet zo nodig meer geld te hebben, of duurdere dingen te kunnen kopen. Geld is voor mij alleen maar een middel om persoonlijke doelen te bereiken, en dan heb ik nog over. Dus ik kan wel wat missen, of wat minder verdienen dan wanneer ik een keiharde zaken man zou zijn. Ik heb al zoveel be reikt, en ik zie voor de toekomst al leen maar méér kansen. Hoe rijk kun je zijn?" zaterdag 10 februari 2018 GO Slager met een zwak voor zij n koeien Martijn de Koning Die vechtlust, dat streven naar per fectie, zat dat er bij jou altijd al in? En een paar jaar later had je dus op je 22ste een eigen slagerij. Maar dat was toch wel een flinke gok. Schoondijke is niet de eerste plek waar je aan denkt als je als ambitieuze, jonge ondernemer een zaak wil beginnen. Hoe is dat jullie gelukt? Peter Tresonie werd op 5 mei 1972 geboren. Toen hij vijf jaar was, ver huisde hij van Breskens naar Schoondijke. Hij volgde de lts in Oostburg en daarna de slagers vakschool in Goes. Peter trouwde met Marloes en begon met haar in 1995 zijn slagerswinkel in Schoondijke. Samen hebben ze drie kinderen: Ma delief (18), Pepijn (14) en Maurits (7). Peter is maat schappelijk erg ac tief bij onder meer de brandweer en de Rotary. In Schoondijke is hij oprichter van de Landbouwdag, die nu tien jaar be staat. Daarnaast weet hij (bijna) alles over tracto ren. Jij vindt dat hard nodig, dat men sen anders naar eten gaan kijken. Kun je dat veranderen? Je vertelt enorm gedreven en ge passioneerd over je vak. Wie jou niet goed kent, zou denken dat je er helemaal door wordt opgeslokt. Maar je doet veel meer dan alleen je zaak draaien.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 50