Niet zo calvinistisch KOKEN toeten HEBBEN WETEN jongen, waarop de latere Engelse koning hem vroeg die naam te veranderen in 'crêpes Suzette', naar de naam van de bevallige Franpaise met wie hij de hort op was. New York Waar of niet: het is een mooi verhaal. Henri Charpentier verruilde na dit inci dent het vak van ober voor dat van kok, en na te hebben gekookt voor staatshoof den en beroemdheden vertrok hij in 1906 naar New York en maakte er furore. Op het hoogtepunt van zijn roem gold hij als een van meest gewilde chefs van Amerika. Na een paar faillissementen kocht hij voor 10 dollar van het Leger des Heils een oud fornuis en kookte hij in zijn kleine huiskamer voor maximaal twaalf men sen een spotgoedkope maaltijd (en dan moesten de gasten zelf hun wijn mee nemen). Hij was meestal meer dan een jaar van tevoren volgeboekt en uiteraard stonden crêpes Suzettes altijd op het menu. <1 Crêpes Suzette Voor 4 tot 6 zout oem mij een snob, maar ik vind dat de gemiddelde Nederlander bar weinig feeling heeft met eten. De maaltijd wordt gezien als een functionele oplossing voor dat lastige gevoel: honger. Als brand stof in een benzinetank. Die maaltijd moet snel kunnen wor den ingekocht en bereid en mag niet te veel kosten. Nergens zijn we zo prijsgevoelig als bij de bood schappen. Is de kipfilet elders een duppie goedkoper? Vertrokken zijn we naar de concurrent. Jam mer, want er zijn twee verliezers. De consument, die niet geniet van wat aan de basis ligt van ons leven. En de dieren die door de voort slepende prijzenoorlog van de su pers leven onder onacceptabele omstandigheden. 'Genieten' is het sleutelwoord. Dat gunnen we onszelf onvoldoende. Wie doorde weeks een speciaalbier naast zijn lunch op Instagram zet, kan reke nen op commentaren als 'nou, nou, jij neemt het ervan'. Gooi dat calvinisme uit het raam, trek op dinsdagavond een fles wijn open naast je scharrelkip en proef. magazine 45 Deze pot van Kookpunt (€89,95) heeft een inhoud van 12 liter. Twee weken witte kool fermenteren en zie: zuurkool. Februari: aardperenmaand. De knol zit vol inuline (belangrijk voor de opname van mineralen) en doet het goed in soep en ovengerechten. personen 50 g suiker 100 g zachte boter sap van 1 mandarijn geraspte schil van mandarijn 100 g bloem 2 eieren 2,5 dl melk boter om te bakken en te smelten 4 tot 6 bolle tjes vanille-ijs 3 el likeur (kan van alles zijn: Curagao, Triple sec, Cointreau, Grand Marnier, cognac of kirsch). Meng boter, man- darijnsap, geraspte mandarijnschil en suiker tot een egale mandarijnen- boter. Maak een beslag van bloem, eieren, melk en zout. Bak twaalf dunne flensjes. Bestrijk ze met de mandarijnboter en vouw ze in vieren. Leg ze in een pan met gesmolten boter op matig vuur, schenk er likeur overheen en wakker de pyro maan in uzelf aan. Gerechtje bran dend opdienen, eventueel met een bolletje vanille-ijs erbij. Jord Althuizen (36) is oprich ter van cateringbedrijf Smokey Goodness en restaurants The Rough Kitchen (Scheveningen, Amsterdam) en Black Smoke (Antwerpen). BEREIDING Bouw een kampvuur op een laag zand in een onoverdekt deel van je tuin. Stook er in een uurtje aardig wat hout doorheen. Ver spreid de kolen met een hark of schep zodat je een mooie oppervlakte hebt voor de gietijzeren pan of skillet. De truc is dat je pan middelheet wordt en blijft. Gaat het te hard? Hark wat kolen weg. Te langzaam? Stook het vuur wat op en hark extra kolen onder en rond om de pan. Zet de pan op het kolenbed en laat op tem peratuur komen. Voeg het ganzen- vet toe en laat heet worden. Kruid de eenden bouten rond om met zout en zwarte peper en bak kort aan in het ganzen- vet tot de huid goudbruin is. Voeg ui en gehakte groene peper toe en roer door. Voeg alle overige in grediënten behalve de limabonen toe en laat 3,5 uur stoven, tot het eendenvlees eenvoudig van het bot loskomt. Als er te veel vocht verdampt, kun je kippenbouil lon toevoegen; de ingrediënten moeten voort durend sud deren onder een laagje bouillon. Voeg de uitgelekte limabonen toe en roer door. Laat de bonen 30 minuten meesudderen en breng de schotel op smaak met peper en zout. Serveer met brood rond het nagloeiende kampvuur. WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 173