H H
Lekkers van Giphart en meer over de kook
Het is veertig jaar geleden,
maar Ronald Giphart ziet
ze nog haarscherp voor
zich: oplaaiende vlammen
in een protserige eetzaal.
ijn moeder nam mij ooit
mee naar een chic restau
rant in Brussel, waar een in
het zwart geklede ober bij
ons aan tafel crêpes Suzette
voor ons bereidde en er een dusdanig
theaterspektakel van maakte dat ik mij
het voorval veertig jaar later nog herin
ner. Hij zette zijn gerecht in de brand en
zijn vlammen laaiden hoog op in de prot
serige eetzaal.
Een crêpe Suzette is een dun pannen
koekje dat je serveert in een saus van
boter, suiker en sinaasappel of mandarijn.
Na opdienen wordt het flensje overgoten
met likeur, meestal Grand Marnier,
waarna het in de hens wordt gestoken
(geflambeerd, zoals koks het noemen) en
vaak geserveerd met vanille-ijs. De smaak
van de gekaramelliseerde citrus-boter-
saus met de zalvende zachtheid van het
pannenkoekje is ongeëvenaard.
Zoals het met bijna alles in de eet-
kunde gaat, weet niemand zeker waar het
gerecht vandaan komt en wie de naam
heeft bedacht.
Er circuleren zeker vijf verschillende
theorieën. De meest gangbare is dat de
latere chef Henri Charpentier het gerecht
bedacht. Op een dolle avond in r88s was
de Prins van Wales in Monte Carlo te gast
in een restaurant genaamd Café de Paris,
waar een toen 14-jarige ober per ongeluk
de fik zette in een flensje dat was be
sprenkeld met sinaasappellikeur.
Het joch proefde van het verbrande
gerecht en wist meteen 'dat het de heer
lijkste mengeling van zoete smaken was
die hij ooit had geproefd'. Daarom durfde
hij het aan de prins te serveren, die
prompt van hem wilde weten hoe het
gerecht heette.
'Prinsenpannenkoek,' antwoordde de
Gipharts
Kauwkost, zo heet een debattenreeks
v er weer zo'n debat (in de voormalige
7 chocoladefabriek). Het thema: aardappel.
I'oto SHODYCAREMAN
Fikkende
flensjes
441 zaterdag 10 februari 2018
WG