H H Lekkers van Giphart en meer over de kook Het is veertig jaar geleden, maar Ronald Giphart ziet ze nog haarscherp voor zich: oplaaiende vlammen in een protserige eetzaal. ijn moeder nam mij ooit mee naar een chic restau rant in Brussel, waar een in het zwart geklede ober bij ons aan tafel crêpes Suzette voor ons bereidde en er een dusdanig theaterspektakel van maakte dat ik mij het voorval veertig jaar later nog herin ner. Hij zette zijn gerecht in de brand en zijn vlammen laaiden hoog op in de prot serige eetzaal. Een crêpe Suzette is een dun pannen koekje dat je serveert in een saus van boter, suiker en sinaasappel of mandarijn. Na opdienen wordt het flensje overgoten met likeur, meestal Grand Marnier, waarna het in de hens wordt gestoken (geflambeerd, zoals koks het noemen) en vaak geserveerd met vanille-ijs. De smaak van de gekaramelliseerde citrus-boter- saus met de zalvende zachtheid van het pannenkoekje is ongeëvenaard. Zoals het met bijna alles in de eet- kunde gaat, weet niemand zeker waar het gerecht vandaan komt en wie de naam heeft bedacht. Er circuleren zeker vijf verschillende theorieën. De meest gangbare is dat de latere chef Henri Charpentier het gerecht bedacht. Op een dolle avond in r88s was de Prins van Wales in Monte Carlo te gast in een restaurant genaamd Café de Paris, waar een toen 14-jarige ober per ongeluk de fik zette in een flensje dat was be sprenkeld met sinaasappellikeur. Het joch proefde van het verbrande gerecht en wist meteen 'dat het de heer lijkste mengeling van zoete smaken was die hij ooit had geproefd'. Daarom durfde hij het aan de prins te serveren, die prompt van hem wilde weten hoe het gerecht heette. 'Prinsenpannenkoek,' antwoordde de Gipharts Kauwkost, zo heet een debattenreeks v er weer zo'n debat (in de voormalige 7 chocoladefabriek). Het thema: aardappel. I'oto SHODYCAREMAN Fikkende flensjes 441 zaterdag 10 februari 2018 WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 172