GELD&GOED
Crematie
1
Een brood
uit eigen
bakkerij
Waarvan Akte
Goeie koop
24
Bonbons Geen geschenk past zo bij
Valentijnsdag als een doosje bonbons.
Ons panel proeft zes (huis)merken.
Gaat het hart daarvan sneller kloppen?
Waargebeurde verhalen uit de
notarispraktijk, opgetekend
door Johan Nebbeling.
Halverwege het verbrandingsproces opent
de medewerker van het crematorium de
ovendeur. De hitte slaat me in het ge
zicht. Van de kist is alleen nog een randje over.
In die rechthoekige omlijsting biedt het nog
maar halfverbrande lichaam van de overledene
een lugubere aanblik.
Mijn beroep brengt me op vreemde plekken,
bedenk ik als ik met een kopje koffie zit bij te
komen in een aangrenzende ruimte.
Vandaag moet ik, namens zijn kinderen, toe
zicht houden op de crematie van vader. Hoe ze
er bij komen weet ik niet, maar ze vertrouwen
het crematorium niet. Ze zijn ervan overtuigd
dat de as van alle overledenen bij elkaar wordt
geveegd en vervolgens verdeeld over de urnen.
Een onzinnig idee, maar ze zijn er niet vanaf te
brengen, ondanks de geruststellende woorden
van de crematoriumdirecteur.
Ze hebben mij ingeschakeld om erop toe te
zien dat er niet met vaders as wordt gesjoe
meld. Een kostbare aangelegenheid, want het
verbranden van een lichaam met kist kan wel
acht uur duren. En die tijd breng ik in rekening.
Maar de hoge kosten
vormen geen probleem.
„Voor pa is niets goed
genoeg", zegt een van
zijn dochters.
Het begint ermee dat
ik de overledene moet
identificeren. Daarvoor
moet de gesloten kist
worden geopend. Aan
de hand van de foto op
het paspoort van pa be
vestig ik dat het lijk in
de kist inderdaad dat
van vader is. Van die
bevinding zal ik later een notariële akte opma
ken, die door de getuigen moet worden onder
tekend.
Daarna lopen we achter de opnieuw gesloten
kist naar de ovenruimte, kijken toe hoe de kist
in de oven wordt geschoven en het vuur hoog
oplaait. Er breekt een periode van uren wachten
aan tot het lichaam is verbrand.
Aan de hand
van de foto
zie ik dat het
lijk inderdaad
de vader is
Als dat eenmaal is gebeurd, wordt de as uit
de oven geschept, in een centrifuge gezuiverd
van zwaardere delen en tenslotte vermalen tot
een fijn, grijs poeder. Dat gaat vervolgens in een
urn die ik verzegel met touwtjes en
notariële zegels. Ook hiervan
maak ik later een akte die de ge
tuigen moeten ondertekenen.
Over een paar weken kunnen de
kinderen de urn
ophalen. Wat ze er ook mee
van plan zijn: ze kunnen er
zeker van zijn dat de as van
hun pa erin zit.
Als er één cadeau
synoniem is aan
Valentijnsdag, dan
wel het doosje
bonbons. Goed, de
originaliteitsprijs
zul je er niet mee
winnen. Maar de sleutel tot menig
hart is toch echt gesmeed van cho
cola. Daar komt bij dat die pralines
met de jaren verfijnder zijn gewor
den. „Het zijn tegenwoordig vaak
ware juweeltjes", vindt patissier
Marco Kruit, van de Leidse Banket
bakkerij Jacobs, ook de testruimte
van vandaag. „Neem alleen al het
formaat. Niet lang geleden woog
een bonbon 20 gram. Nu vaak nog
maar de helft daarvan."
Meesterproef
Ook het hufterproof chocolade-
harnas is in de moderne bonbon
afgeslankt tot een flinterdun jasje
dat bij het doorbijten een subtiel
krakje geeft. Erbinnen wacht niet
meer de eeuwige crèmevulling, maar
een zijdezachte ganache in verschil
lende gradaties van vloeibaarheid.
Zo is de bonbon verworden tot een
minutieuze meesterproef voor de
patissier. Helemaal omdat er in één
doosje een keur aan smaken, textu
ren, kleuren en technieken gecombi
neerd dient te worden. „Het is de
kick van ons vak om met al die moge
lijkheden te spelen", vindt chocola
dekunstenaar Peter Remmelzwaal.
Marco: „Een goede bonbon ver
dient het dan ook dat je er de tijd
voor neemt."
Peter: „Al zijn Nederlanders meer
van het snel dooreten."
Marco: „Ja, we leven toch in een
moorkop- en tompoucencultuur."
List
De vraag is dan ook in hoeverre de
frisse wind in pralineland in het
schap al voelbaar is. De panelleden
proeven de inhoud van zes doosjes
bonbons van wijd verkrijgbare
(huis)merken: Australian, Leonidas,
Delicata (Albert Heijn), Bonroyaal
(Aldi), Cupido (Jamin) en Bel'Chic
(o.a. Jumbo en Coop).
De laatste drie leveren een nogal
traditioneel doosje af.
Voor geliefden met stevige trek
kies je Cupido: een kiloknaller vol
ONSPANEL
woensdag 7 februari 2018
GO
Mijn twee getuigen, medewerkers van
kantoor, slaken een kreetje van afschuw.
Vanwege beroepsgeheim
zijn geen namen vermeld.
Reageren?
johan.nebbeling
@persgroep.nl
Liefde
ineen
doosje
Matthijs Meeuwsen
Marco Kruit (46) Door
gewinterd patissier,
maker van 's werelds
grootste paasei.
Peter Remmelzwaal
(28) Chocokunstenaar
en ambulant patissier
van het Koninklijk Huis.
Paul van Diemen (60)
Als chef bij Banketbak
kerij Jacobs al meer dan
40 jaar bonbonervaring.
Nederlanders zijn fervente brood
eters. Het aantal soorten en vari
anten bij bakker en supermarkt is
ongekend. En toch... zoals je brood
zelf thuis bakt, bakken ze het
nergens. Wat is een fijne machine?
De geur van vers
brood in de ochtend.
Het brood waar de
warmte nog vanaf
komt. Heerlijk!
Nederlanders genie
ten ervan, we eten
gemiddeld zo'n vier
sneetjes per dag.
Logisch dat we
als liefhebbers niet
altijd genoegen
nemen met een boter
ham van de super
markt.
Je eigen brood maken
kan gezonder zijn,
goedkoper en natuur
lijk ook gewoon leuk.
Dat kan heel gemak
kelijk met een goede
broodbakmachine.
Yoghurt
Broodbakapparaten
zijn tegenwoordig
verrassend veelzijdig.
Met menig machine
maak je ook jam,
yoghurt en deeg
voor je pizza klaar.
Een goede keuze
maken uit meer dan
vijftig verschillende
machines valt niet
mee. Vergelijkingssite
besteproduct.nl test
ze het hele jaar door.
Uit die vergelijking
belichten wij drie
interessante appara
ten: een veelzijdige
topper, een machine
voor grote gezinnen
en een leuk exem
plaar voor een zachte
prijs.
—Thomas Haze
Zie ook
besteproduct.nl