GELD&GOED Crematie 1 Een brood uit eigen bakkerij Waarvan Akte Goeie koop 24 Bonbons Geen geschenk past zo bij Valentijnsdag als een doosje bonbons. Ons panel proeft zes (huis)merken. Gaat het hart daarvan sneller kloppen? Waargebeurde verhalen uit de notarispraktijk, opgetekend door Johan Nebbeling. Halverwege het verbrandingsproces opent de medewerker van het crematorium de ovendeur. De hitte slaat me in het ge zicht. Van de kist is alleen nog een randje over. In die rechthoekige omlijsting biedt het nog maar halfverbrande lichaam van de overledene een lugubere aanblik. Mijn beroep brengt me op vreemde plekken, bedenk ik als ik met een kopje koffie zit bij te komen in een aangrenzende ruimte. Vandaag moet ik, namens zijn kinderen, toe zicht houden op de crematie van vader. Hoe ze er bij komen weet ik niet, maar ze vertrouwen het crematorium niet. Ze zijn ervan overtuigd dat de as van alle overledenen bij elkaar wordt geveegd en vervolgens verdeeld over de urnen. Een onzinnig idee, maar ze zijn er niet vanaf te brengen, ondanks de geruststellende woorden van de crematoriumdirecteur. Ze hebben mij ingeschakeld om erop toe te zien dat er niet met vaders as wordt gesjoe meld. Een kostbare aangelegenheid, want het verbranden van een lichaam met kist kan wel acht uur duren. En die tijd breng ik in rekening. Maar de hoge kosten vormen geen probleem. „Voor pa is niets goed genoeg", zegt een van zijn dochters. Het begint ermee dat ik de overledene moet identificeren. Daarvoor moet de gesloten kist worden geopend. Aan de hand van de foto op het paspoort van pa be vestig ik dat het lijk in de kist inderdaad dat van vader is. Van die bevinding zal ik later een notariële akte opma ken, die door de getuigen moet worden onder tekend. Daarna lopen we achter de opnieuw gesloten kist naar de ovenruimte, kijken toe hoe de kist in de oven wordt geschoven en het vuur hoog oplaait. Er breekt een periode van uren wachten aan tot het lichaam is verbrand. Aan de hand van de foto zie ik dat het lijk inderdaad de vader is Als dat eenmaal is gebeurd, wordt de as uit de oven geschept, in een centrifuge gezuiverd van zwaardere delen en tenslotte vermalen tot een fijn, grijs poeder. Dat gaat vervolgens in een urn die ik verzegel met touwtjes en notariële zegels. Ook hiervan maak ik later een akte die de ge tuigen moeten ondertekenen. Over een paar weken kunnen de kinderen de urn ophalen. Wat ze er ook mee van plan zijn: ze kunnen er zeker van zijn dat de as van hun pa erin zit. Als er één cadeau synoniem is aan Valentijnsdag, dan wel het doosje bonbons. Goed, de originaliteitsprijs zul je er niet mee winnen. Maar de sleutel tot menig hart is toch echt gesmeed van cho cola. Daar komt bij dat die pralines met de jaren verfijnder zijn gewor den. „Het zijn tegenwoordig vaak ware juweeltjes", vindt patissier Marco Kruit, van de Leidse Banket bakkerij Jacobs, ook de testruimte van vandaag. „Neem alleen al het formaat. Niet lang geleden woog een bonbon 20 gram. Nu vaak nog maar de helft daarvan." Meesterproef Ook het hufterproof chocolade- harnas is in de moderne bonbon afgeslankt tot een flinterdun jasje dat bij het doorbijten een subtiel krakje geeft. Erbinnen wacht niet meer de eeuwige crèmevulling, maar een zijdezachte ganache in verschil lende gradaties van vloeibaarheid. Zo is de bonbon verworden tot een minutieuze meesterproef voor de patissier. Helemaal omdat er in één doosje een keur aan smaken, textu ren, kleuren en technieken gecombi neerd dient te worden. „Het is de kick van ons vak om met al die moge lijkheden te spelen", vindt chocola dekunstenaar Peter Remmelzwaal. Marco: „Een goede bonbon ver dient het dan ook dat je er de tijd voor neemt." Peter: „Al zijn Nederlanders meer van het snel dooreten." Marco: „Ja, we leven toch in een moorkop- en tompoucencultuur." List De vraag is dan ook in hoeverre de frisse wind in pralineland in het schap al voelbaar is. De panelleden proeven de inhoud van zes doosjes bonbons van wijd verkrijgbare (huis)merken: Australian, Leonidas, Delicata (Albert Heijn), Bonroyaal (Aldi), Cupido (Jamin) en Bel'Chic (o.a. Jumbo en Coop). De laatste drie leveren een nogal traditioneel doosje af. Voor geliefden met stevige trek kies je Cupido: een kiloknaller vol ONSPANEL woensdag 7 februari 2018 GO Mijn twee getuigen, medewerkers van kantoor, slaken een kreetje van afschuw. Vanwege beroepsgeheim zijn geen namen vermeld. Reageren? johan.nebbeling @persgroep.nl Liefde ineen doosje Matthijs Meeuwsen Marco Kruit (46) Door gewinterd patissier, maker van 's werelds grootste paasei. Peter Remmelzwaal (28) Chocokunstenaar en ambulant patissier van het Koninklijk Huis. Paul van Diemen (60) Als chef bij Banketbak kerij Jacobs al meer dan 40 jaar bonbonervaring. Nederlanders zijn fervente brood eters. Het aantal soorten en vari anten bij bakker en supermarkt is ongekend. En toch... zoals je brood zelf thuis bakt, bakken ze het nergens. Wat is een fijne machine? De geur van vers brood in de ochtend. Het brood waar de warmte nog vanaf komt. Heerlijk! Nederlanders genie ten ervan, we eten gemiddeld zo'n vier sneetjes per dag. Logisch dat we als liefhebbers niet altijd genoegen nemen met een boter ham van de super markt. Je eigen brood maken kan gezonder zijn, goedkoper en natuur lijk ook gewoon leuk. Dat kan heel gemak kelijk met een goede broodbakmachine. Yoghurt Broodbakapparaten zijn tegenwoordig verrassend veelzijdig. Met menig machine maak je ook jam, yoghurt en deeg voor je pizza klaar. Een goede keuze maken uit meer dan vijftig verschillende machines valt niet mee. Vergelijkingssite besteproduct.nl test ze het hele jaar door. Uit die vergelijking belichten wij drie interessante appara ten: een veelzijdige topper, een machine voor grote gezinnen en een leuk exem plaar voor een zachte prijs. —Thomas Haze Zie ook besteproduct.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 24