25
ment teweegbrengt, een verminderd
gevoel van menselijkheid die je met
elkaar kunt delen. Op grond van
mijn onderzoek heb ik 'erbij horen'
gedefinieerd als 'de spirituele oefe
ning van zo diep geloven in jezelf en
horen bij jezelf, dat je je meest au
thentieke kern met de wereld durft
te delen, en zowel deel van iets kunt
uitmaken als alleen staan als sacraal
kunt ervaren'.
'Er echt bij horen' vraagt niet om
te veranderen wie je bent; het vraagt
van je om te zijn wie je bent.
Onze cultuur brengt
een isolement teweeg.
Een verminderd gevoel
van menselijkheid
Dat ontstaat niet door je bij een
groep aan te sluiten, te doen alsof,
jezelf aan te passen of te verlooche
nen omdat dat veiliger is, integen
deel. Je aanpassen vanuit de behoefte
aan goedkeuring staat het gevoel
erbij te horen eerder in de weg. Je
moet vooral 'bij jezelf horen' en aan
wezig te leren zijn bij anderen
zonder op te offeren wie jij werkelijk
bent."
Waarom is het voor de meesten
van ons, net zoals voor uzelf, niet
voldoende om te horen bij je eigen
gezin, je familie en je vrienden?
Waarom willen we zo graag deel
uitmaken van een groter geheel?
„We zijn van nature sterk gericht op
verbondenheid. Zo zitten we als
mensen in elkaar. Dus als je het
vermogen tot verbinden hebt, zal je
ook altijd de angst voelen dat er iets
schort aan wie je bent, wat je doet of
hebt nagelaten. Dat zorgt ervoor dat
je er niet bij hoort en dat je liefde
wordt ontzegd."
„Erbij horen bestaat uit vier elemen
ten, die je dagelijks kunt oefenen en
die integriteit en geloofwaardigheid
vereisen, echt zijn zoals je bent. Ze
lijken paradoxaal, en ze vormen
beslist een uitdaging.
De eerste stap is dat we uit onze
bunkers moeten komen en praten
met mensen die anders zijn dan wij.
Je hebt minder snel een hekel aan
diegenen die dichterbij staan, dus
moeten we inzoomen. Dat vraagt
moed. We kiezen er vaak voor om
onszelf af te schermen voor conflict
en ongemak en we kiezen daarom
maar onze mond te houden, of juist
partij te kiezen.
Maar beide keuzes maken ons
bang, afgescheiden en eenzaam. We
moeten bewust het contact opzoeken
met mensen die anders zijn dan wij,
luisteren, pittige gesprekken voeren,
pijn en vreugde delen, en nieuwsgie
rig zijn in plaats van defensief.
Ten tweede moet je zelf geen onzin
verkopen en het durven zeggen als
anderen onzin verkopen, maar wel
op een fatsoenlijke manier."
„Ten derde is het van groot belang
dat we collectieve momenten van
vreugde en pijn beleven en daadwer
kelijk ervaren dat onlosmakelijke
menselijke verbondenheid bestaat.
En tot slot moeten we onszelf durven
zijn, ons kwetsbaar durven opstellen
en onszelf niet verraden om anderen
tevreden te stellen.
Kun jij je één moment van moed
herinneren zonder dat er onzeker
heid, een risico of emotionele bloot
stelling aan te pas kwam? Op grond
van de tweehonderdduizend-en-
nog-wat data uit mijn onderzoek kan
ik met zekerheid zeggen dat het ant
woord 'nee' is. Geen moed zonder
kwetsbaarheid."
€18,99
Daarom is
vette vis zo
gezond
Roken en
allergie
verhogen de
kans op een
ontsteking
Zo ontstaat
een ontsteking
van bijholten
dinsdag 6 februari 2018
GO
Brené Brown: „Mensen willen ergens bij
horen, maar niet ten koste van hun vrijheid
of macht."
FOTO M AILE WILSON
Wat moet je doen om niet buiten
gesloten te worden, om er echt bij
te horen?
En het derde en vierde element?
Verlangen naar verbinding. Er echt bij
horen en de moed om alleen te staan
van Brené Brown verschijnt op 13
februari bij A.W. Bruna,
Het Voedingscentrum
adviseert om min
stens één keer per
week vette vis te eten.
Waarom juist vette
vis?
Vette vissen, zoals zalm,
haring en makreel, leven
van nature in koud zee
water. Veel vetten stol
len bij een lage tempe
ratuur (denk aan boter
in de koelkast). Het vet-
weefsel van deze vissen
bevat daarom vet met
lange ketens onverza
digde vetten, die niet
stollen bij kou. Vet is
voor de vis een belang
rijke voorraad van ener
gie. Vooral in de winter,
vlak voor het paringsei
zoen, is het vetgehalte
van de vis hoog.
Waarom zijn deze vetten
zo gezond? Deze visvet-
ten, de zogenaamde
omega-3 vetten, hebben
een unieke moleculaire
eigenschap die zorgt
dat ze een bescher
mende, ontstekingsrem-
mende, werking hebben
op de bloedvaten. Het is
daarom belangrijk om
voldoende van deze vet
ten te eten. Dit gaat het
makkelijkst via vette vis;
daar zitten de grootste
hoeveelheden in. Ook
witte (magere) vis bevat
wat visvetzuren, maar je
moet dan veel meer
eten om voldoende bin
nen te krijgen. Het
maakt niet uit of je
verse vis, diepvries of
uit blik eet. Let wel op of
de vis duurzaam gevan
gen is.
—Monica Mars
Rutger Verhoeff
Mijn verkoudheden
monden vaak uit in
een bijholteontste
king. Hoe komt dit?
De neusbijholten zitten
links en rechts en boven
uw neus. Zowel de
neus-keelholte als de
bijholten zijn bekleed
met slijmvlies. Beide
staan met elkaar in
verbinding. Bij een ver
koudheid is niet alleen
het slijmvlies van uw
neus-keelholte ontsto
ken, maar ook die van
de bijholten. Pas als de
opening tussen neus-
keelholte en de bijholten
door slijmvlieszwelling
dicht gaat zitten, ont
staat een bijholteontste
king. Roken, neuspolie-
pen en een allergie
geven er meer kans op.
Ook uitdroging, een
vreemd voorwerp in de
neus, medicatie (som
mige antidepressiva en
medicatie voor inconti
nentie), antihistaminica,
medicatie die via de
neus wordt ingebracht
en genotsmiddelen als
cocaïne. Het is nog niet
duidelijk of een zwan
gerschap, de neus snui
ten of een scheef neus-
tussenschot een gro
tere kans geven. Vaak
gaat het om een chroni
sche bijholteontsteking
die weer opvlamt.
Steeds terugkerende
bijholteontstekingen zijn
zeldzaam. Naast roken
en een allergie kunnen
tandproblemen en een
verminderde afweer
hier een rol in spelen.
—Rutger Verhoeff