Man overlijdt na arrestatie met geweld Dijkstra: Familie houdt laatste woord 7 De gaskraan in Groningen gaat dicht, dus doven straks ook de vlammen onder de fornuizen van de Nederlandse topkoks. „Ach joh, voor dat kippetje of die duif maakt het niet uit waarop hij gebraden wordt." Natuurlijk klinkt het nostalgisch: grote fornuizen in de restaurantkeu kens, waarop de vlammen rond de pannen likken en de ramen van de keuken beslagen zijn door de damp. „Barbaars afzien, 6o graden in de keuken, het zweet in je naad", lacht de topkok Herman den Blijker uit Rotterdam. „Koken op gas, ik ben er mee opgevoed." Maar die opvoeding is al een tijdje geleden. Nu zegt Den Blijker: „Vol gas op inductie!" En met hem nog veel andere topkoks. Sterrenkok Jon- nie Boer (De Librije in Zwolle) liet inductieplaten installeren. Julius Jas pers (voormalig presentator van Top- chef) heeft er spijt van dat hij vier jaar geleden in zijn nieuwe keuken toch nog voor gas koos. En in de kookstu- dio van de supersterrenkok Alain Ducasse in Parijs wordt ook al op in ductie gekookt. Verliefd Zeven miljoen huishoudens in Ne derland zijn nog aangesloten op gas, maar in een enquête van klimaatbu reau HIER gaf 25 procent van de Ne derlanders aan al op inductie te ko ken. Dat percentage zal verder stijgen nu minister Wiebes beloofd heeft de gaskraan in Groningen verder dicht te gaan draaien. Om nog meer aard- Vlammen zijn gewoon mooi. Bovendien zie je gelijk hoe hoog je vuur staat bevingen te voorkomen. Wie nog dacht dat Nederlandse topkoks zo verliefd op hun vlammen zijn dat ze nog liever een bus Cam- pingaz aanschaffen dan in hun keu ken over te gaan op elektrisch koken, heeft het mis. „Het maakt voor dat kippetje of die duif echt niet uit, of ie op vlammen of op inductie wordt ge braden hoor", zegt Den Blijker. Hij vindt koken op inductie 'geniaal'. „Natuurlijk was er eerst weerstand, waren er mensen die hun hakken in het zand zetten. Maar gas of inductie is het verschil tussen een bakelieten telefoon en een gsm. Het gaat zo veel sneller." Ook Julius Jaspers is om, vertelt hij vanuit Thailand, waar hij een nieuw kookboek aan het schrijven is. „En ik zie steeds meer restaurants meegaan. Het is ook beter voor in de keuken: daar wordt het zonder die vlammen een stuk minder warm, nu staan er geen druppels meer op de ramen." Maar niet alle koks gloeien direct van warmte voor elektrisch koken. „Vlammen zijn gewoon mooi en je weet ook wat je er aan hebt: je ziet gelijk hoe hoog je vuur staat", mij mert kok Pierre Wind, die geen ei gen restaurant heeft, maar op ver schillende locaties kookt. „Aan elek trische platen moet je wennen: de een gaat zo hard dat het lijkt alsof ie epo heeft geslikt, de ander gaat hart stikke traag. Ik zou er dan wel een warmtemeter bij willen hebben." Komt bij, zo erkennen de koks, dat goede inductieplaten nog behoorlijk duur zijn. Wind: „Die moeten in 2018 echt goedkoper gaan worden." Andere nadelen? Jaspers: „Nou, je kunt er niet even een sigaretje aan aansteken of even snel een paprika branden zodat je hem makkelijk kunt ontvellen." Wie zeker nog zweert bij vlammen in de keuken is Lonny Gerungan, be kend van de bestseller Wokken met Lonny. Maar de voormalige tv-kok woont dan ook niet meer in Neder land, hij runt nu een restaurant op Bali. Lonny heeft het niet zo op wok pannen met een platte bodem, zoals bij inductieplaten nodig is, daarin bakt de groente aan, zei hij vorig jaar tegen dagblad Trouw. „Voorlopig branden er op Bali nog blauwe vlam men onder de wokken." ALTERNATIEVEN Autohandelaar Selier bevond zich gistermorgen rond 6 uur met zijn busje op de Oude Dreef in Wad dinxveen. Naar verluidt was hij behoorlijk in de war. Hulpdien sten kwamen op de situatie af, agenten trachtten Selier mee te nemen. Die verzette zich hevig. Een filmpje van die aanhouding circuleert inmiddels online. Daarop is te zien dat Selier op de grond ligt en hardhandig wordt aangepakt door agenten. Of dat ook tot het overlijden van Selier heeft geleid, is nog niet te zeggen. De Rijksrecherche onderzoekt zijn overlijden onder leiding van het Openbaar Ministerie. Rondom de plaats waar het in cident zich heeft afgespeeld, is de verslagenheid groot. „Ik ging uit van een verkeersongeval, maar dit is onwerkelijk", stelt omwonende Riet van Amstel. „Hoe kan zoiets zo gruwelijk uit de hand lopen?' Selier laat twee kinderen achter. Dat schrijft initiatiefneemster Pia Dijkstra (D66) in een brief aan de senaat. De PvdA-fractie in de Eerste Kamer had om deze toelichting op haar plan gevraagd aan de voor avond van het donordebat, dat dinsdag verder gaat. Dijkstra schrijft: 'Een arts, in het geval dat de nabestaanden in bij voorbeeld ernstige psychische nood komen te verkeren, zal ervoor kiezen de bezwaren van de nabe staanden te laten prevaleren.' Ove rigens respecteren arts en nabe staanden in de praktijk negen van de tien keer al een 'ja' van de over ledene. Afgelopen week praatte de senaat meer dan twaalf uur lang over het voorstel van Dijkstra: een nieuwe wijze van donorregistratie, waarbij volwassenen expliciet moeten aan geven dat ze geen orgaandonor wil len zijn. Anders komen ze in het systeem terecht onder het kopje 'geen bezwaar'. Uiteindelijk besloten de senato ren komende dinsdag verder te ver gaderen en pas op dinsdag 13 februari een definitief oordeel te vellen over het voorstel van Dijk stra. Eerst moest er uiterlijk giste ren een brief liggen van haar over de rol van nabestaanden op het mo ment dat de arts moet besluiten over donatie. Komende dinsdag praat de senaat verder. De stemming is op 13 februari PvdA, CDA en GroenLinks maken zich zorgen over het lot van nabestaanden die, ondanks heftige emoties bij een overlijden, straks geen hoofdrol meer spelen bij het besluit over het verwijderen van organen bij de overledene. Vooral de PvdA pleit voor een veto voor de nabestaanden. Dat vindt Dijkstra een brug te ver. zaterdag 3 februari 2018 GO Topkoks: vol gas op inductie Cyril Rosman Rotterdam —Topkok Pierre Wind Een kwart van de Nederlanders kookt al op inductie. Dat per centage stijgt snel. Elektrisch koken: Een fornuis met 'ouderwetse' elektrische plaatjes. Keramisch koken: Metalen spi ralen verwarmen een kerami sche plaat, die verwarmt op zijn beurt de pannen weer. Vaak goedkoper dan een inductie plaat. Nadeel: koelt na het koken langzaam af. Inductiekoken: In de kookplaat zitten elektrische spoelen die een magnetisch veld creëren. Niet de kookplaat, maar de on derkant van de pan wordt ver warmd, daarom zijn ook niet alle pannen er geschikt voor. Na het koken koelt de plaat snel af. Heeft hardhandig politieoptre den gistermorgen in Waddinx- veen een einde gemaakt aan het leven van de 39-jarige Paul Selier uit Den Haag? Het Open baar Ministerie onderzoekt dat. Anne Kompagnie Waddinxveen Een arts zal bij de nieuwe donor- wet niet overgaan tot orgaan donatie bij ernstige bezwaren van de nabestaanden. Ook niet als het register straks 'geen bezwaar' vermeldt. Edwin van der Aa Den Haag Herman den Blijker braadt suddervlees aan op inductie, fotopauldegraaff

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 7