Man overlijdt na
arrestatie met geweld
Dijkstra: Familie houdt laatste woord
7
De gaskraan in Groningen gaat dicht, dus doven straks
ook de vlammen onder de fornuizen van de Nederlandse
topkoks. „Ach joh, voor dat kippetje of die duif maakt het niet
uit waarop hij gebraden wordt."
Natuurlijk klinkt het nostalgisch:
grote fornuizen in de restaurantkeu
kens, waarop de vlammen rond de
pannen likken en de ramen van de
keuken beslagen zijn door de damp.
„Barbaars afzien, 6o graden in de
keuken, het zweet in je naad", lacht
de topkok Herman den Blijker uit
Rotterdam. „Koken op gas, ik ben er
mee opgevoed."
Maar die opvoeding is al een tijdje
geleden. Nu zegt Den Blijker: „Vol
gas op inductie!" En met hem nog
veel andere topkoks. Sterrenkok Jon-
nie Boer (De Librije in Zwolle) liet
inductieplaten installeren. Julius Jas
pers (voormalig presentator van Top-
chef) heeft er spijt van dat hij vier jaar
geleden in zijn nieuwe keuken toch
nog voor gas koos. En in de kookstu-
dio van de supersterrenkok Alain
Ducasse in Parijs wordt ook al op in
ductie gekookt.
Verliefd
Zeven miljoen huishoudens in Ne
derland zijn nog aangesloten op gas,
maar in een enquête van klimaatbu
reau HIER gaf 25 procent van de Ne
derlanders aan al op inductie te ko
ken. Dat percentage zal verder stijgen
nu minister Wiebes beloofd heeft de
gaskraan in Groningen verder dicht
te gaan draaien. Om nog meer aard-
Vlammen zijn
gewoon mooi.
Bovendien zie
je gelijk hoe
hoog je vuur
staat
bevingen te voorkomen.
Wie nog dacht dat Nederlandse
topkoks zo verliefd op hun vlammen
zijn dat ze nog liever een bus Cam-
pingaz aanschaffen dan in hun keu
ken over te gaan op elektrisch koken,
heeft het mis. „Het maakt voor dat
kippetje of die duif echt niet uit, of ie
op vlammen of op inductie wordt ge
braden hoor", zegt Den Blijker. Hij
vindt koken op inductie 'geniaal'.
„Natuurlijk was er eerst weerstand,
waren er mensen die hun hakken in
het zand zetten. Maar gas of inductie
is het verschil tussen een bakelieten
telefoon en een gsm. Het gaat zo veel
sneller."
Ook Julius Jaspers is om, vertelt hij
vanuit Thailand, waar hij een nieuw
kookboek aan het schrijven is. „En ik
zie steeds meer restaurants meegaan.
Het is ook beter voor in de keuken:
daar wordt het zonder die vlammen
een stuk minder warm, nu staan er
geen druppels meer op de ramen."
Maar niet alle koks gloeien direct
van warmte voor elektrisch koken.
„Vlammen zijn gewoon mooi en je
weet ook wat je er aan hebt: je ziet
gelijk hoe hoog je vuur staat", mij
mert kok Pierre Wind, die geen ei
gen restaurant heeft, maar op ver
schillende locaties kookt. „Aan elek
trische platen moet je wennen: de
een gaat zo hard dat het lijkt alsof ie
epo heeft geslikt, de ander gaat hart
stikke traag. Ik zou er dan wel een
warmtemeter bij willen hebben."
Komt bij, zo erkennen de koks, dat
goede inductieplaten nog behoorlijk
duur zijn. Wind: „Die moeten in
2018 echt goedkoper gaan worden."
Andere nadelen? Jaspers: „Nou, je
kunt er niet even een sigaretje aan
aansteken of even snel een paprika
branden zodat je hem makkelijk
kunt ontvellen."
Wie zeker nog zweert bij vlammen
in de keuken is Lonny Gerungan, be
kend van de bestseller Wokken met
Lonny. Maar de voormalige tv-kok
woont dan ook niet meer in Neder
land, hij runt nu een restaurant op
Bali. Lonny heeft het niet zo op wok
pannen met een platte bodem, zoals
bij inductieplaten nodig is, daarin
bakt de groente aan, zei hij vorig jaar
tegen dagblad Trouw. „Voorlopig
branden er op Bali nog blauwe vlam
men onder de wokken."
ALTERNATIEVEN
Autohandelaar Selier bevond zich
gistermorgen rond 6 uur met zijn
busje op de Oude Dreef in Wad
dinxveen. Naar verluidt was hij
behoorlijk in de war. Hulpdien
sten kwamen op de situatie af,
agenten trachtten Selier mee te
nemen. Die verzette zich hevig.
Een filmpje van die aanhouding
circuleert inmiddels online.
Daarop is te zien dat Selier op de
grond ligt en hardhandig wordt
aangepakt door agenten. Of dat
ook tot het overlijden van Selier
heeft geleid, is nog niet te zeggen.
De Rijksrecherche onderzoekt
zijn overlijden onder leiding van
het Openbaar Ministerie.
Rondom de plaats waar het in
cident zich heeft afgespeeld, is de
verslagenheid groot. „Ik ging uit
van een verkeersongeval, maar dit
is onwerkelijk", stelt omwonende
Riet van Amstel. „Hoe kan zoiets
zo gruwelijk uit de hand lopen?'
Selier laat twee kinderen achter.
Dat schrijft initiatiefneemster Pia
Dijkstra (D66) in een brief aan de
senaat. De PvdA-fractie in de Eerste
Kamer had om deze toelichting op
haar plan gevraagd aan de voor
avond van het donordebat, dat
dinsdag verder gaat.
Dijkstra schrijft: 'Een arts, in het
geval dat de nabestaanden in bij
voorbeeld ernstige psychische
nood komen te verkeren, zal ervoor
kiezen de bezwaren van de nabe
staanden te laten prevaleren.' Ove
rigens respecteren arts en nabe
staanden in de praktijk negen van
de tien keer al een 'ja' van de over
ledene.
Afgelopen week praatte de senaat
meer dan twaalf uur lang over het
voorstel van Dijkstra: een nieuwe
wijze van donorregistratie, waarbij
volwassenen expliciet moeten aan
geven dat ze geen orgaandonor wil
len zijn. Anders komen ze in het
systeem terecht onder het kopje
'geen bezwaar'.
Uiteindelijk besloten de senato
ren komende dinsdag verder te ver
gaderen en pas op dinsdag
13 februari een definitief oordeel te
vellen over het voorstel van Dijk
stra. Eerst moest er uiterlijk giste
ren een brief liggen van haar over
de rol van nabestaanden op het mo
ment dat de arts moet besluiten
over donatie.
Komende dinsdag
praat de senaat
verder. De stemming
is op 13 februari
PvdA, CDA en GroenLinks maken
zich zorgen over het lot van
nabestaanden die, ondanks heftige
emoties bij een overlijden, straks
geen hoofdrol meer spelen bij het
besluit over het verwijderen van
organen bij de overledene.
Vooral de PvdA pleit voor een
veto voor de nabestaanden. Dat
vindt Dijkstra een brug te ver.
zaterdag 3 februari 2018
GO
Topkoks:
vol gas op
inductie
Cyril Rosman
Rotterdam
—Topkok Pierre Wind
Een kwart van de
Nederlanders kookt al
op inductie. Dat per
centage stijgt snel.
Elektrisch koken: Een fornuis
met 'ouderwetse' elektrische
plaatjes.
Keramisch koken: Metalen spi
ralen verwarmen een kerami
sche plaat, die verwarmt op zijn
beurt de pannen weer. Vaak
goedkoper dan een inductie
plaat. Nadeel: koelt na het koken
langzaam af.
Inductiekoken: In de kookplaat
zitten elektrische spoelen die
een magnetisch veld creëren.
Niet de kookplaat, maar de on
derkant van de pan wordt ver
warmd, daarom zijn ook niet alle
pannen er geschikt voor. Na het
koken koelt de plaat snel af.
Heeft hardhandig politieoptre
den gistermorgen in Waddinx-
veen een einde gemaakt aan
het leven van de 39-jarige Paul
Selier uit Den Haag? Het Open
baar Ministerie onderzoekt dat.
Anne Kompagnie
Waddinxveen
Een arts zal bij de nieuwe donor-
wet niet overgaan tot orgaan
donatie bij ernstige bezwaren
van de nabestaanden. Ook niet
als het register straks 'geen
bezwaar' vermeldt.
Edwin van der Aa
Den Haag
Herman den Blijker braadt suddervlees aan op inductie, fotopauldegraaff