16 WEE Nee, het is geen kapperszaak annex opticien. Bij Kale de Bril kun je eten. Geknipt voor ons dus. ETEN KALE DE BRIL, GOES Het leek even crisis aan de zuidas van de Goese binnenstad. Restau rant Le Beau sloot vorig jaar en inmiddels is bij het fijne AMUZ, op een steenworp afstand, eve neens de stekker eruit. Er is ook goed nieuws. In het voormalige pand van Le Beau zijn twee jonge Zeeuwse chefs Mare Everse (28) en Niek Traas (31) begin januari een nieuwe zaak be gonnen: Kale de Bril. Een koddige naam met een dosis zelfspot. Nieks fifties montuur ver raadt dat hij de Bril is. Dan moet de als een bil jartbal gladgeschoren Mare 'de Kale' zijn. Hij draagt wel lenzen, bekent hij. In de horeca moet je helder zien om scherp te blijven. Want de culinaire equipe is ambitieus: een restaurant op niveau met mooie gerechten die niet de hoofdprijs kosten. Kooktechnisch heb ben de heren de nodige bagage. Ze werkten in gerenommeerde restaurants als (het vroegere) HET MENU 't Veerhuis in Wolphaartsdijk, De Kromme Watergang in Slijkplaat (twee Michelinster- ren) en Scherp in Middelburg. Het duo trof el kaar aan de kachel in een exotisch oord: res taurant At Sea in Bonaire. Daar smeedden ze plannen voor een eigen etablissement. Op het benedenwindse eiland bleek dat lastig, zegt Mare. Het werd dus Goes. Ook pittoresk. Als we binnen stappen, krijgen we een déja vu. Het is bijna Le Beau. Alles, dus ook de open keuken, staat grosso modo nog op de zelfde plek. Op het loungehoekje bij de entree na zijn de - prima zittende - stoelen overdui delijk van de vorige eigenaar. Wel is het aantal zitplaatsen teruggebracht naar 32, waardoor het restaurant ruimer oogt. Sfeerverlichting zit nog steeds op ellebooghoogte verzonken. Een spiegelachterwand versterkt dat licht. Je ziet duidelijk wat er op je bord ligt, maar de scheefgroei in de lichtverdeling trekt een WAAR schaduw over mijn tafeldame. Je kunt a la carte dineren, maar de nadruk ligt hier vooral op het menu met naar keuze drie tot zes gangen. Dat verandert overigens elke twee weken. „Het moet wel spannend blij ven", zegt Niek. Het voordeel van het menu is dat de Kale de Bril niet veel verschillende producten in de koeling hoeven te bewaren en daardoor weinig hoeven weg te gooien. Zo'n duurzame aanpak juichen we toe. Jazeker. Ons vier gangen menu begint met twee lekkere amuses. Uitgekookte voorafjes, want prijstechnisch letten ze op de kleintjes door uitsluitend groenten te gebruiken. Is dat een straf? Nee, want de gefrituurde en met se sam bestrooide bloemkool met pittig salsa achtig sap is verrukkelijk. Ook iets simpels als stengels bleekselderij met een dip van humus, REKENING zaterdag 3 februari 2018 A Het interieur is nog nagenoeg het zelfde als bij voormalig restaurant Le Beau. Het menu is een feestje. Weinig zout, licht verteerbaar en kook- technisch uitstekend. A De Kale (Mare Everse) en de Bril (Niek Traas) aan het werk in de keuken van hun restaurant, fotosmarcelledavidse Kale de Bril kunnen er wat Frank Balkenende Bij Kale de Bril begint de voorge rechten bij 12,50 euro(bisque). De duurste entree kost 15,50 (steak tar taar). Het goed koopste hoofdge recht is vegeta risch: zoete aard appel, ui, vadouvan, groente (22,50). Het duurste is rundvlees (29,50). Het menu telt drie (35, wijnarrange ment kost 15) tot zes gangen (55 euro, het wijnarran gement kost 30 euro). De chefs veranderen het menu elke twee weken. Is het interieur veel veranderd? Kale& de Bril PietHeinstraat3A En het menu? Kunnen Mare en Niek er wat van? 1 fles bruiswater 4,50 3 glazen witte wijn 15,00 2 viergangenmenu 84,00 1 espresso 3,00 Totaal: 106,50

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 52