16 WEE
Nee, het is geen
kapperszaak
annex opticien. Bij
Kale de Bril
kun je eten.
Geknipt voor ons
dus.
ETEN KALE DE BRIL, GOES
Het leek even crisis aan de zuidas
van de Goese binnenstad. Restau
rant Le Beau sloot vorig jaar en
inmiddels is bij het fijne AMUZ,
op een steenworp afstand, eve
neens de stekker eruit. Er is ook goed nieuws.
In het voormalige pand van Le Beau zijn twee
jonge Zeeuwse chefs Mare Everse (28) en Niek
Traas (31) begin januari een nieuwe zaak be
gonnen: Kale de Bril. Een koddige naam met
een dosis zelfspot. Nieks fifties montuur ver
raadt dat hij de Bril is. Dan moet de als een bil
jartbal gladgeschoren Mare 'de Kale' zijn. Hij
draagt wel lenzen, bekent hij. In de horeca
moet je helder zien om scherp te blijven.
Want de culinaire equipe is ambitieus: een
restaurant op niveau met mooie gerechten die
niet de hoofdprijs kosten. Kooktechnisch heb
ben de heren de nodige bagage. Ze werkten in
gerenommeerde restaurants als (het vroegere)
HET MENU
't Veerhuis in Wolphaartsdijk, De Kromme
Watergang in Slijkplaat (twee Michelinster-
ren) en Scherp in Middelburg. Het duo trof el
kaar aan de kachel in een exotisch oord: res
taurant At Sea in Bonaire. Daar smeedden ze
plannen voor een eigen etablissement. Op het
benedenwindse eiland bleek dat lastig, zegt
Mare. Het werd dus Goes. Ook pittoresk.
Als we binnen stappen, krijgen we een déja
vu. Het is bijna Le Beau. Alles, dus ook de
open keuken, staat grosso modo nog op de
zelfde plek. Op het loungehoekje bij de entree
na zijn de - prima zittende - stoelen overdui
delijk van de vorige eigenaar. Wel is het aantal
zitplaatsen teruggebracht naar 32, waardoor
het restaurant ruimer oogt. Sfeerverlichting
zit nog steeds op ellebooghoogte verzonken.
Een spiegelachterwand versterkt dat licht. Je
ziet duidelijk wat er op je bord ligt, maar de
scheefgroei in de lichtverdeling trekt een
WAAR
schaduw over mijn tafeldame.
Je kunt a la carte dineren, maar de nadruk ligt
hier vooral op het menu met naar keuze drie
tot zes gangen. Dat verandert overigens elke
twee weken. „Het moet wel spannend blij
ven", zegt Niek. Het voordeel van het menu is
dat de Kale de Bril niet veel verschillende
producten in de koeling hoeven te bewaren en
daardoor weinig hoeven weg te gooien. Zo'n
duurzame aanpak juichen we toe.
Jazeker. Ons vier gangen menu begint met
twee lekkere amuses. Uitgekookte voorafjes,
want prijstechnisch letten ze op de kleintjes
door uitsluitend groenten te gebruiken. Is dat
een straf? Nee, want de gefrituurde en met se
sam bestrooide bloemkool met pittig salsa
achtig sap is verrukkelijk. Ook iets simpels als
stengels bleekselderij met een dip van humus,
REKENING
zaterdag 3 februari 2018
A Het interieur is nog nagenoeg het
zelfde als bij voormalig restaurant Le
Beau.
Het menu is een feestje. Weinig
zout, licht verteerbaar en kook-
technisch uitstekend.
A De Kale (Mare Everse) en de Bril (Niek Traas) aan het werk in de
keuken van hun restaurant, fotosmarcelledavidse
Kale de Bril kunnen er wat
Frank Balkenende
Bij Kale de Bril
begint de voorge
rechten bij 12,50
euro(bisque). De
duurste entree kost
15,50 (steak tar
taar). Het goed
koopste hoofdge
recht is vegeta
risch: zoete aard
appel, ui, vadouvan,
groente (22,50).
Het duurste is
rundvlees (29,50).
Het menu telt drie
(35, wijnarrange
ment kost 15) tot
zes gangen (55
euro, het wijnarran
gement kost 30
euro). De chefs
veranderen het
menu elke twee
weken.
Is het interieur veel veranderd?
Kale& de Bril
PietHeinstraat3A
En het menu?
Kunnen Mare en Niek er wat van?
1 fles bruiswater
4,50
3 glazen witte wijn
15,00
2 viergangenmenu
84,00
1 espresso
3,00
Totaal:
106,50