Chili conBBQ
KOKEN
\oeten
KOPEN
HEBBEN
voor 'een klein stukje'. Elders in Neder
land heet humkessoep ook wel sleven-
soep, brokkebonensoep, fietsbonensoep,
stompesoep, stumpeltjessoep of- de
gangbare Nederlandse omschrijving -
snijbonensoep.
Het gerecht wordt traditioneel gegeten
in Twente en delen van de Achterhoek
en de bereiding was ooit een manier om
moeilijk kauwbare snijbonen te verwer
ken, die vroeger een veel hardere rug
hadden dan tegenwoordig en daarom in
stukjes moesten worden gesneden. Be
halve snijbonen zitten er aardappelen,
prei, sperziebonen, snijbonen, witte
bonen, knolselderij, worst en spek in de
soep. Eenvoudige boerenkost, kortom,
die heden ten dage bij velen weemoedige
gevoelens oproept.
Wachtend op mijn voorleesbeurt dacht
ik aan Joost Zwagerman en bestelde ik
een kom voedzame dampende humkes
soep, waarna ook bij mij de weemoed
toesloeg.
eg eens eerlijk: staat-ie bij jou nu in
de schuur, met het deksel erop? Of
nog erger, met een hoes eromheen
als een in muts en wanten gestoken
peuter? Ja, ik heb het over je barbecue en nee,
ik vind niet dat-ie daar 'goed beschermd
tegen de elementen' staat te wachten op
het begin van het nieuwe barbecueseizoen.
Waarom? Omdat barbecueën één seizoen
kent: het hele jaar.
In Nederland hebben we last van een BBQ;
paradox. Want waar we in de zomer door
gaans licht verteerbaar eten, knallen we als
we barbecueën de grill vol met grote hoe
veelheden vlees en overladen ons bord met
saus, lekker machtig. In de winter eten we
zware kost om aan te sterken, maar staat
onze kolenvriend te vernikkelen in de
schuur. Laat de BBQ_in de winter dus in de
tuin staan en bereid er wild en wintergroen
ten op, die krijgen een nog zwaarder accent.
Daar word je pas echt warm van.
Bereid de Chili con BBQjn een Dutch
oven, een gietijzeren pan, op de BBQof
hangend aan een driepoot boven houtvuur.
Sinds kort te koop bij Albert
Heijn (niet in alle filialen): drie
kant-en-klaarmaaltijden van
de Vegetarische Slager.
Hij ziet er vervaarlijk uit, maar
doet geen vlieg kwaad: thee-ei
Sharky. De mini-haai van designer
Pablo Mattedoa kost 9,95 euro.
Humkessoep
Voor 8 personen
350 g runder-
poulet
2 runderbouil
lontabletten
300 g snijbo
nen, in stukjes
3 aardappels,
geschild en in
blokjes
1 kleine selde
rijknol, in dob
belsteentjes
1 tl zout
250 g gare
witte bonen
3 takjes blad
selderij, fijn
gehakt
3 takjes
peterselie,
fijngehakt
worcestersaus
maggi
zout en peper
Voor dit recept liet
ik me inspireren
door een recept
van mevrouw
GT Rovers (gtro-
vers.nl). Breng 1,5
liter water met de
poulet en de bouil
lonblokjes aan de
kook en trek er op
het laagste sudder-
pitje in 1,5 uur
bouillon van. Zet
het vuur hoger en
voeg de snijbonen,
aardappelblokjes,
selderijdobbel
steentjes en zout
toe. Breng aan de
kook en laat de
soep 25 minuten
op een laag vuur
pruttelen. Roer de
bonen, de bladsel
derij en de peterse
lie erdoor en breng
de soep op smaak
met zout, peper en
eventueel worces
tersaus (of maggi).
Tip van GT Rovers:
'De volgende dag is
hij nóg lekkerder'.
Jord Althuizen (36) is oprich
ter van cateringbedrijf Smokey
Goodness en restaurants The
Rough Kitchen (Scheveningen,
Amsterdam) en Black Smoke
(Antwerpen).
BEREIDING
Plaats de Dutch oven
op het rooster van
een aangestoken
BBQ, op een kolen-
bed op de grond of
aan een driepoot
boven een kampvuur
en verhit de pan met
olijfolie tot hij licht be
gint te roken. Voeg
paprika, ui, knoflook,
jalapenopepers en
laurierblad toe. Af
en toe roeren tot de
groenten zacht wor
den. De peterselie,
koriander, chilipoe
der, cayennepeper,
komijn en suiker
toevoegen en door
roeren. De tomaten
puree toevoegen
en kort aanbakken.
Voeg de rest van de
ingrediënten toe en
roer goed door.
Laat de chili minimaal
een halfuur pruttelen.
Serveer in een mok
of kom en garneer
met zure room,
avocado, cheddar,
koriander en nacho-
chips of boeren
brood.
Ingrediënten
(4 personen):
2 el olijfolie 1 groene
paprika, blokjes 1 ui,
gesnipperd 2 tenen
knoflook, gesnipperd
2 groene jalapeno
pepers, gesnipperd 1
laurierblad 4 takjes
peterselie, fijn 6 tak
jes koriander, fijn 1/4
tl chilipoeder 1 mes
puntje cayennepeper
J4 tl gemalen komijn
2 el bruine basterd
suiker 1 el tomaten
puree 400 g ontvelde
tomaten (blik) 200 ml
tomatensap 200 ml
demi-glace 50 g pure
chocolade 250 g
zwarte bonen (blik),
afgespoeld zout en
peper tabasco chi-
potle
BBQ vlees:
250 g pulled pork
250 g BBQ beef
(kleingesneden brisket,
pulled beef of fijngesne
den gegrilde steak)
Garnering:
zure room avocado
geraspte cheddar
verse koriander
nachochips of grof
boerenbrood
WG
magazine 45