Chili conBBQ KOKEN \oeten KOPEN HEBBEN voor 'een klein stukje'. Elders in Neder land heet humkessoep ook wel sleven- soep, brokkebonensoep, fietsbonensoep, stompesoep, stumpeltjessoep of- de gangbare Nederlandse omschrijving - snijbonensoep. Het gerecht wordt traditioneel gegeten in Twente en delen van de Achterhoek en de bereiding was ooit een manier om moeilijk kauwbare snijbonen te verwer ken, die vroeger een veel hardere rug hadden dan tegenwoordig en daarom in stukjes moesten worden gesneden. Be halve snijbonen zitten er aardappelen, prei, sperziebonen, snijbonen, witte bonen, knolselderij, worst en spek in de soep. Eenvoudige boerenkost, kortom, die heden ten dage bij velen weemoedige gevoelens oproept. Wachtend op mijn voorleesbeurt dacht ik aan Joost Zwagerman en bestelde ik een kom voedzame dampende humkes soep, waarna ook bij mij de weemoed toesloeg. eg eens eerlijk: staat-ie bij jou nu in de schuur, met het deksel erop? Of nog erger, met een hoes eromheen als een in muts en wanten gestoken peuter? Ja, ik heb het over je barbecue en nee, ik vind niet dat-ie daar 'goed beschermd tegen de elementen' staat te wachten op het begin van het nieuwe barbecueseizoen. Waarom? Omdat barbecueën één seizoen kent: het hele jaar. In Nederland hebben we last van een BBQ; paradox. Want waar we in de zomer door gaans licht verteerbaar eten, knallen we als we barbecueën de grill vol met grote hoe veelheden vlees en overladen ons bord met saus, lekker machtig. In de winter eten we zware kost om aan te sterken, maar staat onze kolenvriend te vernikkelen in de schuur. Laat de BBQ_in de winter dus in de tuin staan en bereid er wild en wintergroen ten op, die krijgen een nog zwaarder accent. Daar word je pas echt warm van. Bereid de Chili con BBQjn een Dutch oven, een gietijzeren pan, op de BBQof hangend aan een driepoot boven houtvuur. Sinds kort te koop bij Albert Heijn (niet in alle filialen): drie kant-en-klaarmaaltijden van de Vegetarische Slager. Hij ziet er vervaarlijk uit, maar doet geen vlieg kwaad: thee-ei Sharky. De mini-haai van designer Pablo Mattedoa kost 9,95 euro. Humkessoep Voor 8 personen 350 g runder- poulet 2 runderbouil lontabletten 300 g snijbo nen, in stukjes 3 aardappels, geschild en in blokjes 1 kleine selde rijknol, in dob belsteentjes 1 tl zout 250 g gare witte bonen 3 takjes blad selderij, fijn gehakt 3 takjes peterselie, fijngehakt worcestersaus maggi zout en peper Voor dit recept liet ik me inspireren door een recept van mevrouw GT Rovers (gtro- vers.nl). Breng 1,5 liter water met de poulet en de bouil lonblokjes aan de kook en trek er op het laagste sudder- pitje in 1,5 uur bouillon van. Zet het vuur hoger en voeg de snijbonen, aardappelblokjes, selderijdobbel steentjes en zout toe. Breng aan de kook en laat de soep 25 minuten op een laag vuur pruttelen. Roer de bonen, de bladsel derij en de peterse lie erdoor en breng de soep op smaak met zout, peper en eventueel worces tersaus (of maggi). Tip van GT Rovers: 'De volgende dag is hij nóg lekkerder'. Jord Althuizen (36) is oprich ter van cateringbedrijf Smokey Goodness en restaurants The Rough Kitchen (Scheveningen, Amsterdam) en Black Smoke (Antwerpen). BEREIDING Plaats de Dutch oven op het rooster van een aangestoken BBQ, op een kolen- bed op de grond of aan een driepoot boven een kampvuur en verhit de pan met olijfolie tot hij licht be gint te roken. Voeg paprika, ui, knoflook, jalapenopepers en laurierblad toe. Af en toe roeren tot de groenten zacht wor den. De peterselie, koriander, chilipoe der, cayennepeper, komijn en suiker toevoegen en door roeren. De tomaten puree toevoegen en kort aanbakken. Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer goed door. Laat de chili minimaal een halfuur pruttelen. Serveer in een mok of kom en garneer met zure room, avocado, cheddar, koriander en nacho- chips of boeren brood. Ingrediënten (4 personen): 2 el olijfolie 1 groene paprika, blokjes 1 ui, gesnipperd 2 tenen knoflook, gesnipperd 2 groene jalapeno pepers, gesnipperd 1 laurierblad 4 takjes peterselie, fijn 6 tak jes koriander, fijn 1/4 tl chilipoeder 1 mes puntje cayennepeper J4 tl gemalen komijn 2 el bruine basterd suiker 1 el tomaten puree 400 g ontvelde tomaten (blik) 200 ml tomatensap 200 ml demi-glace 50 g pure chocolade 250 g zwarte bonen (blik), afgespoeld zout en peper tabasco chi- potle BBQ vlees: 250 g pulled pork 250 g BBQ beef (kleingesneden brisket, pulled beef of fijngesne den gegrilde steak) Garnering: zure room avocado geraspte cheddar verse koriander nachochips of grof boerenbrood WG magazine 45

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 109