13 Geboren als zoon van de tandarts van Bergeijk, tegenwoordig verantwoordelijk voor het eten en drinken bij Google. Michiel Bakker vliegt de wereld over. INTERVIEW MICHIEL BAKKER Met de gratis maaltijden hopen we ook talent aan te trekken Niet dat hij er nou per se op zat te wachten. Het was 2011 en Michiel Bakker had het prima naar zijn zin in Brussel met een prachtige betrekking in het hotelwezen. En toen ineens legde Google contact. Of hij wilde chatten. Over een baan bij de internetgigant. Dat wilde Bakker best. „Zo'n kans krijg je maar één keer in je leven. Dus ik googelde Google." Michiel Bakker (50), oorspronkelijk uit Bergeijk, is sinds maart 2012 Di- rector Global Food Services bij Google in Mountain View, Califor- nia, in de Bay Area. Wereldwijd is hij verantwoordelijk voor 178.000 maal tijden per dag, in meer dan 224 kanti nes - 'wij noemen ze cafés' - gratis verstrekt aan 78.000 Google-werkne- mers in 55 landen. Van wie er 25.000 in de Bay Area werken, het hoofd kantoor. De helft van het jaar is Bak ker onderweg. Vlak voor kerst was hij in Kopenhagen, na nieuwjaar in Ne derland, daarna de Verenigde Staten en hup weer door naar India. Op ho recavakbeurs Horecava in Amster dam had hij begin dit jaar gelegen heid om te vertellen over het werkge- deelte van zijn leven. Hertog Jan College Het was niet per ongeluk dat Google in 2011 contact legde met Bakker. Hij had op dat moment al een stevige loopbaan achter de rug. De basis daarvoor werd gelegd op de Sint Jozef Basisschool in Bergeijk, met een ver volg op het Hertog Jan College in Val- kenswaard. Daar leerde hij een Ame rikaanse exchange student kennen, Nicolette Levy. Met haar onderhield hij na de middelbare school briefcon tact, met haar trouwde hij in New York, met haar heeft hij inmiddels twee zoons: Brian en Andrew. Na de Hotelschool in Maastricht, een managementopleiding in Brad- ford, banen als intern manager bij het ministeries van Sociale Zaken en van VROM, kwam Bakker in het hotel wezen terecht. Met zijn gezin ver huisde hij binnen de VS van oost naar west en weer terug. Atlanta, Gleneden Beach in Oregon, Was hington DC, Philadelphia, Atlanta. Na elke verhuizing kreeg hij meer verantwoordelijkheden. Binnen de Starwood-keten bereikte Bakker zijn top in de hotelsector. Toen Google contact met hem zocht, was hij van uit Brussel verantwoordelijk voor het eten en drinken in 250 hotels in Eu ropa, Afrika en het Midden-Oosten; 250 hotels in 50 landen. „Google weet heel goed hoe ze je kunnen benaderen. Ze dringen niet aan. 'We begrijpen volledig dat je niet op ons zit te wachten, maar zou den we toch eens kunnen praten'?" Bij Bakker werkte het, na een tijdje. „Ze hebben een jaar op me moeten wachten." Met zachtjes aandringen werd Bak- ker bij Google binnengehengeld, met dezelfde zachte dwang probeert Google zijn werknemers samen ge zond te laten eten. Daar zit een ge dachte achter en daar zijn trucjes voor. „De gedachte is dat je je beter voelt na een goede maaltijd dan wan neer je net een vette bek hebt ge haald. Be at your best at whatever you want to do - ook op je werk. Maar het gaat niet alleen om hogere producti viteit. Google is een echt familiebe drijf. We doen dingen die je in de fa milie ook doet, zoals samen eten. We geloven in de mogelijkheden van casual collisions; mensen die elkaar bij het eten tegenkomen, kunnen elkaar op goede ideeën brengen. En als je kunt eten op je werk, hoefje het kan toor niet te verlaten. Met de gratis maaltijden hopen we ook talent aan te trekken." De trucjes om Google-werknemers -googiers - gezond te laten eten, ko men uit het handboek toepaste psy chologie voor beginners. De bakken en schalen met eten zijn niet groot, de opscheplepels ook niet en de bor den evenmin. Iedereen mag zoveel eten als hij wil, maar grote porties zijn niet de norm. Variatie wel. Het is helemaal niet vreemd dat een googier in de Bay Area in Mountain View op een willekeurige dag kan kiezen uit een salade van oude tomatenrassen met rucola, cottage-cheese en kikker erwten onder een munt-limoenvi- naigrette, Jamaicaanse kip met groene appel, geroosterde pecanno- ten en gorgonzola, Peruaanse rauwe vis met verse garnalen, komkommer en koriander of een Doublé Garlic Ranch Mushroom Bacon pizza met mozzarella en aioli. Onder meer. Matglas In de Bay Area wordt al het lekkers aangeboden in meer dan veertig eet- gelegenheden, van salad bar tot food- truck tot brasserie, met dagelijks nieuwe menu's. En voor de tussen doortjes zijn er de Micro Kitchens in kantoorpanden, met koelkastjes voor de drankjes. Op ooghoogte en achter helder glas staan daar de fruitsappen en de watertjes voor het grijpen. On derop in de koelkastjes, achter mat glas, de - ongezondere - frisdranken. „Je kunt nog steeds frisdrank pakken, maar waarom zouden we slechte keuzes stimuleren? We zijn niet echt defoodpolice, maar we moedigen bij voorbeeld wel minder vlees eten aan. Niet dat we vlees slecht vinden, maar minder vlees is duurzamer." Met het oog op duurzaamheid doen de Google-keukens hun inko pen zo dicht mogelijk bij huis, wordt er zo min mogelijk voedsel wegge- gooid en denkt Bakker nadrukkelijk na over de toekomst van de voedsel voorziening. Zijn afkomst zit hem daarbij niet in de weg. „Nederland is heel voedselbewust, net als Zwitser land, Nieuw-Zeeland en Australië. Wat in Nederland heel erg speelt is de aandacht voor biologische produc ten en minder toevoegingen aan voedsel. In Maastricht is professor Mark Post nu bezig met de productie van vlees uit een reageerbuis." Kijkend in de toekomst ziet Bakker een sterke wereldwijde verstedelij king, die ook zijn invloed zal hebben op voedseldistributie. Hij voorziet een verschuiving naar voedsel uit zee, naar zeewier en andere plantaar dige organismen uit de oceaan. Zoe kend naar trends vliegt Bakker de wereld rond, zonder nou zo te genie ten van de maaltijden aan boord van weer een andere vlucht. „Eten smaakt op grote hoogte sowieso an ders." In Bergeijk komt Bakker af en toe nog eens op visite bij zijn ouders. Het valt hem op dat de dorpskern is ver anderd, groter is geworden en dat de banken eruit zijn verdwenen. Bij die veranderingen zijn er ook dingen die blijven. Een maaltijd bij zijn ouders. Op een zaterdagavond begin dit jaar genoot Bakker er nog van. Erwten soep met worst. „Heerlijk." vrijdag 2 februari 2018 ZV Baas over de kantine van Google Dominique Elshout Bergeijk If A Michiel Bakker, Di recteur Google Food, verantwoordelijk voor alle voedsel voor de werknemers, die gra tis ontbijt, lunch en diner bij Google kun nen eten. FOTO MARLIES WESSELS -Michiel Bakker

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 41