13
Geboren als zoon van de tandarts van
Bergeijk, tegenwoordig verantwoordelijk
voor het eten en drinken bij Google.
Michiel Bakker vliegt de wereld over.
INTERVIEW MICHIEL BAKKER
Met de gratis
maaltijden hopen
we ook talent aan
te trekken
Niet dat hij er nou per se
op zat te wachten. Het
was 2011 en Michiel
Bakker had het prima
naar zijn zin in Brussel
met een prachtige betrekking in het
hotelwezen. En toen ineens legde
Google contact. Of hij wilde chatten.
Over een baan bij de internetgigant.
Dat wilde Bakker best. „Zo'n kans
krijg je maar één keer in je leven. Dus
ik googelde Google."
Michiel Bakker (50), oorspronkelijk
uit Bergeijk, is sinds maart 2012 Di-
rector Global Food Services bij
Google in Mountain View, Califor-
nia, in de Bay Area. Wereldwijd is hij
verantwoordelijk voor 178.000 maal
tijden per dag, in meer dan 224 kanti
nes - 'wij noemen ze cafés' - gratis
verstrekt aan 78.000 Google-werkne-
mers in 55 landen. Van wie er 25.000
in de Bay Area werken, het hoofd
kantoor. De helft van het jaar is Bak
ker onderweg. Vlak voor kerst was hij
in Kopenhagen, na nieuwjaar in Ne
derland, daarna de Verenigde Staten
en hup weer door naar India. Op ho
recavakbeurs Horecava in Amster
dam had hij begin dit jaar gelegen
heid om te vertellen over het werkge-
deelte van zijn leven.
Hertog Jan College
Het was niet per ongeluk dat Google
in 2011 contact legde met Bakker. Hij
had op dat moment al een stevige
loopbaan achter de rug. De basis
daarvoor werd gelegd op de Sint Jozef
Basisschool in Bergeijk, met een ver
volg op het Hertog Jan College in Val-
kenswaard. Daar leerde hij een Ame
rikaanse exchange student kennen,
Nicolette Levy. Met haar onderhield
hij na de middelbare school briefcon
tact, met haar trouwde hij in New
York, met haar heeft hij inmiddels
twee zoons: Brian en Andrew.
Na de Hotelschool in Maastricht,
een managementopleiding in Brad-
ford, banen als intern manager bij het
ministeries van Sociale Zaken en van
VROM, kwam Bakker in het hotel
wezen terecht. Met zijn gezin ver
huisde hij binnen de VS van oost
naar west en weer terug. Atlanta,
Gleneden Beach in Oregon, Was
hington DC, Philadelphia, Atlanta.
Na elke verhuizing kreeg hij meer
verantwoordelijkheden. Binnen de
Starwood-keten bereikte Bakker zijn
top in de hotelsector. Toen Google
contact met hem zocht, was hij van
uit Brussel verantwoordelijk voor het
eten en drinken in 250 hotels in Eu
ropa, Afrika en het Midden-Oosten;
250 hotels in 50 landen.
„Google weet heel goed hoe ze je
kunnen benaderen. Ze dringen niet
aan. 'We begrijpen volledig dat je
niet op ons zit te wachten, maar zou
den we toch eens kunnen praten'?"
Bij Bakker werkte het, na een tijdje.
„Ze hebben een jaar op me moeten
wachten."
Met zachtjes aandringen werd Bak-
ker bij Google binnengehengeld, met
dezelfde zachte dwang probeert
Google zijn werknemers samen ge
zond te laten eten. Daar zit een ge
dachte achter en daar zijn trucjes
voor. „De gedachte is dat je je beter
voelt na een goede maaltijd dan wan
neer je net een vette bek hebt ge
haald. Be at your best at whatever you
want to do - ook op je werk. Maar het
gaat niet alleen om hogere producti
viteit. Google is een echt familiebe
drijf. We doen dingen die je in de fa
milie ook doet, zoals samen eten. We
geloven in de mogelijkheden van
casual collisions; mensen die elkaar bij
het eten tegenkomen, kunnen elkaar
op goede ideeën brengen. En als je
kunt eten op je werk, hoefje het kan
toor niet te verlaten. Met de gratis
maaltijden hopen we ook talent aan
te trekken."
De trucjes om Google-werknemers
-googiers - gezond te laten eten, ko
men uit het handboek toepaste psy
chologie voor beginners. De bakken
en schalen met eten zijn niet groot,
de opscheplepels ook niet en de bor
den evenmin. Iedereen mag zoveel
eten als hij wil, maar grote porties
zijn niet de norm. Variatie wel. Het is
helemaal niet vreemd dat een googier
in de Bay Area in Mountain View op
een willekeurige dag kan kiezen uit
een salade van oude tomatenrassen
met rucola, cottage-cheese en kikker
erwten onder een munt-limoenvi-
naigrette, Jamaicaanse kip met
groene appel, geroosterde pecanno-
ten en gorgonzola, Peruaanse rauwe
vis met verse garnalen, komkommer
en koriander of een Doublé Garlic
Ranch Mushroom Bacon pizza met
mozzarella en aioli. Onder meer.
Matglas
In de Bay Area wordt al het lekkers
aangeboden in meer dan veertig eet-
gelegenheden, van salad bar tot food-
truck tot brasserie, met dagelijks
nieuwe menu's. En voor de tussen
doortjes zijn er de Micro Kitchens in
kantoorpanden, met koelkastjes voor
de drankjes. Op ooghoogte en achter
helder glas staan daar de fruitsappen
en de watertjes voor het grijpen. On
derop in de koelkastjes, achter mat
glas, de - ongezondere - frisdranken.
„Je kunt nog steeds frisdrank pakken,
maar waarom zouden we slechte
keuzes stimuleren? We zijn niet echt
defoodpolice, maar we moedigen bij
voorbeeld wel minder vlees eten aan.
Niet dat we vlees slecht vinden, maar
minder vlees is duurzamer."
Met het oog op duurzaamheid
doen de Google-keukens hun inko
pen zo dicht mogelijk bij huis, wordt
er zo min mogelijk voedsel wegge-
gooid en denkt Bakker nadrukkelijk
na over de toekomst van de voedsel
voorziening. Zijn afkomst zit hem
daarbij niet in de weg. „Nederland is
heel voedselbewust, net als Zwitser
land, Nieuw-Zeeland en Australië.
Wat in Nederland heel erg speelt is
de aandacht voor biologische produc
ten en minder toevoegingen aan
voedsel. In Maastricht is professor
Mark Post nu bezig met de productie
van vlees uit een reageerbuis."
Kijkend in de toekomst ziet Bakker
een sterke wereldwijde verstedelij
king, die ook zijn invloed zal hebben
op voedseldistributie. Hij voorziet
een verschuiving naar voedsel uit
zee, naar zeewier en andere plantaar
dige organismen uit de oceaan. Zoe
kend naar trends vliegt Bakker de
wereld rond, zonder nou zo te genie
ten van de maaltijden aan boord van
weer een andere vlucht. „Eten
smaakt op grote hoogte sowieso an
ders."
In Bergeijk komt Bakker af en toe
nog eens op visite bij zijn ouders. Het
valt hem op dat de dorpskern is ver
anderd, groter is geworden en dat de
banken eruit zijn verdwenen. Bij die
veranderingen zijn er ook dingen die
blijven. Een maaltijd bij zijn ouders.
Op een zaterdagavond begin dit jaar
genoot Bakker er nog van. Erwten
soep met worst. „Heerlijk."
vrijdag 2 februari 2018
ZV
Baas over de kantine van
Google
Dominique Elshout
Bergeijk
If
A Michiel Bakker, Di
recteur Google Food,
verantwoordelijk voor
alle voedsel voor de
werknemers, die gra
tis ontbijt, lunch en
diner bij Google kun
nen eten.
FOTO MARLIES WESSELS
-Michiel Bakker