GELD&GOED
Zoektoch
Waarvan Akte
<1 aiH-
24
Mozzarella De beste mozzarella is veerkrachtig, fluweelzacht en
romig. En niet gemaakt van koe-, maar van buffelmelk. Ons panel
proeft zeven stuks uit de supermarkt.
Waargebeurde verhalen uit de
notarispraktijk, opgetekend
door Johan Nebbeling.
Twintig jaar woonden ze samen. En hoewel
ze er soms wel bij hem op heeft aange
drongen, heeft hij niets geregeld voor het
geval dat. Nu is hij overleden. Als ongehuwd
partner zonder samenlevingscontract of testa
ment heeft ze nergens recht op. Ze meldt zich
bij mij uit plichtsbesef: iemand moet zijn nala
tenschap toch fatsoenlijk afhandelen?
getrouwd geweest. Hij heeft er nooit veel over
willen vertellen, maar ze weet dat uit dat huwe
lijk twee kinderen zijn geboren, meisjes. Zijn
ex, een Engelse, is na de scheiding met de kin
deren naar haar geboorteland vertrokken. Geen
idee wat er met ze is gebeurd en waar ze wonen.
Evengoed zijn die twee kinderen zijn erfgena
men. En die, vindt ze, hebben recht op wat hen
toekomt. Aan mij de taak ze op te sporen.
Meestal kom ik een heel eind dankzij de soci
ale media. Maar nu valt dat tegen: onder hun
meisjesnaam zijn de twee erfgenamen niet te
vinden. Wat logisch is,
omdat het in Groot-Brit-
tannië gebruikelijk is dat
gehuwde vrouwen de
naam aannemen van
hun echtgenoot. Hun
meisjesnaam gebruiken
ze meestal ook niet in
samenstelling met hun
nieuwe achternaam.
Wie zegt trouwens dat
ze nog in Engeland wo
nen? Er is in zijn nala
tenschap niets te vinden
- geen brief, geen kaart,
geen foto - dat mij op
weg kan helpen. En net als veel andere Angel
saksische landen heeft Groot-Brittannië geen
burgerlijke stand zoals wij die kennen.
Wie zegt
trouwens
dat zijn
dochters nog
in Engeland
wonen?
Het spoor loopt dood, na een zoektocht van
een halfjaar. Er rest maar één ding: het benoe
men van een vereffenaar die de nalatenschap af
handelt. Daartoe moet de vriendin een verzoek
schrift indienen bij de rechtbank. Dat kan ei
genlijk alleen een belanghebbende doen en dat
is ze niet, maar de rechter begrijpt ook wel dat
er geen andere oplossing is. Hij benoemt mij tot
vereffenaar.
Zo kan ik de inboedel laten verkopen en de
banktegoeden opvragen. De opbrengst van en
kele tienduizenden euro's stort ik - met aftrek
van mijn eigen kosten - in de 'consig
natiekas', een voorziening die
wordt beheerd door de Dienst der
Domeinen. Als zich na twintig jaar
geen erfgenamen hebben gemeld,
vervalt het geld aan de staat.
Zij blijft achter met lege
handen, maar heeft daar
vrede mee. Ze heeft gedaan
wat ze volgens haar gevoel
moest doen en kan het nu af
sluiten.
I oen de opbrengst van
I hun koeien en var
kens acht jaar geleden
begon terug te lopen,
was er bij Andra Wes-
terhoff en Alfons
Blokhuis ineens die
vraag: waarom geen buffels? Inmid
dels liggen er in hun stal in het
Twentse Denekamp 45 waterbuffels
te luieren; wekelijks goed voor zeker
700 kilo buffelmozzarella. Noncha
lant staren de dieren vanonder hun
vervaarlijke hoorns langs de vier be
zoekers van het testpanel. De Hol-
steinkoeien aan de andere kant van
het gangpad lijken ze zelfs helemaal
geen blik waardig te gunnen. „Een
koe geeft meer dan drie keer zoveel
melk als een buffel", vertelt Andra.
„Maar de buffels zijn intelligenter.
Die kregen in het begin alle hekken
open." Lachend: „Als je er twee keer
in het uur eentje uit de wei moet
drijven, word je daar wel een beetje
flauw van."
Beide diersoorten leveren melk
ONSPANEL
voor een kaas die in Nederland moz
zarella wordt genoemd. In Italië mag
alleen de kaas van buffelmelk die
naam dragen en heet de goedkopere
koemelkvariantjior di latte. Het ver
schil? „Fiordi latte is geliger, de struc
tuur is compacter en de kaas is vooral
woensdag 31 januari 2018
GO
Broers en zusters of andere familie heeft hij
niet. Hij is wel, lang voor ze hem kende,
Vanwege beroepsgeheim
zijn geen namen vermeld.
Reageren? johan.nebbeling
@persgroep.nl
I.' i'.
<7 «v.f i
Zijdezachte
buffel kaas
Matthijs Meeuwsen
Fabrizio
Meleddu (40)
Eigenaar en kok
van Italiaans res
taurant La Cipolla
Ronald Bor (41)
Chefkok van
hotel Landgoed
De Wilmersberg
Frederike
Krommendijk (52)
Culinair redacteur
en kookboeken
schrijfster
Hanneke
de Jonge (58)
Foodblogger
achter culinea.nl.