GELD&GOED Zoektoch Waarvan Akte <1 aiH- 24 Mozzarella De beste mozzarella is veerkrachtig, fluweelzacht en romig. En niet gemaakt van koe-, maar van buffelmelk. Ons panel proeft zeven stuks uit de supermarkt. Waargebeurde verhalen uit de notarispraktijk, opgetekend door Johan Nebbeling. Twintig jaar woonden ze samen. En hoewel ze er soms wel bij hem op heeft aange drongen, heeft hij niets geregeld voor het geval dat. Nu is hij overleden. Als ongehuwd partner zonder samenlevingscontract of testa ment heeft ze nergens recht op. Ze meldt zich bij mij uit plichtsbesef: iemand moet zijn nala tenschap toch fatsoenlijk afhandelen? getrouwd geweest. Hij heeft er nooit veel over willen vertellen, maar ze weet dat uit dat huwe lijk twee kinderen zijn geboren, meisjes. Zijn ex, een Engelse, is na de scheiding met de kin deren naar haar geboorteland vertrokken. Geen idee wat er met ze is gebeurd en waar ze wonen. Evengoed zijn die twee kinderen zijn erfgena men. En die, vindt ze, hebben recht op wat hen toekomt. Aan mij de taak ze op te sporen. Meestal kom ik een heel eind dankzij de soci ale media. Maar nu valt dat tegen: onder hun meisjesnaam zijn de twee erfgenamen niet te vinden. Wat logisch is, omdat het in Groot-Brit- tannië gebruikelijk is dat gehuwde vrouwen de naam aannemen van hun echtgenoot. Hun meisjesnaam gebruiken ze meestal ook niet in samenstelling met hun nieuwe achternaam. Wie zegt trouwens dat ze nog in Engeland wo nen? Er is in zijn nala tenschap niets te vinden - geen brief, geen kaart, geen foto - dat mij op weg kan helpen. En net als veel andere Angel saksische landen heeft Groot-Brittannië geen burgerlijke stand zoals wij die kennen. Wie zegt trouwens dat zijn dochters nog in Engeland wonen? Het spoor loopt dood, na een zoektocht van een halfjaar. Er rest maar één ding: het benoe men van een vereffenaar die de nalatenschap af handelt. Daartoe moet de vriendin een verzoek schrift indienen bij de rechtbank. Dat kan ei genlijk alleen een belanghebbende doen en dat is ze niet, maar de rechter begrijpt ook wel dat er geen andere oplossing is. Hij benoemt mij tot vereffenaar. Zo kan ik de inboedel laten verkopen en de banktegoeden opvragen. De opbrengst van en kele tienduizenden euro's stort ik - met aftrek van mijn eigen kosten - in de 'consig natiekas', een voorziening die wordt beheerd door de Dienst der Domeinen. Als zich na twintig jaar geen erfgenamen hebben gemeld, vervalt het geld aan de staat. Zij blijft achter met lege handen, maar heeft daar vrede mee. Ze heeft gedaan wat ze volgens haar gevoel moest doen en kan het nu af sluiten. I oen de opbrengst van I hun koeien en var kens acht jaar geleden begon terug te lopen, was er bij Andra Wes- terhoff en Alfons Blokhuis ineens die vraag: waarom geen buffels? Inmid dels liggen er in hun stal in het Twentse Denekamp 45 waterbuffels te luieren; wekelijks goed voor zeker 700 kilo buffelmozzarella. Noncha lant staren de dieren vanonder hun vervaarlijke hoorns langs de vier be zoekers van het testpanel. De Hol- steinkoeien aan de andere kant van het gangpad lijken ze zelfs helemaal geen blik waardig te gunnen. „Een koe geeft meer dan drie keer zoveel melk als een buffel", vertelt Andra. „Maar de buffels zijn intelligenter. Die kregen in het begin alle hekken open." Lachend: „Als je er twee keer in het uur eentje uit de wei moet drijven, word je daar wel een beetje flauw van." Beide diersoorten leveren melk ONSPANEL voor een kaas die in Nederland moz zarella wordt genoemd. In Italië mag alleen de kaas van buffelmelk die naam dragen en heet de goedkopere koemelkvariantjior di latte. Het ver schil? „Fiordi latte is geliger, de struc tuur is compacter en de kaas is vooral woensdag 31 januari 2018 GO Broers en zusters of andere familie heeft hij niet. Hij is wel, lang voor ze hem kende, Vanwege beroepsgeheim zijn geen namen vermeld. Reageren? johan.nebbeling @persgroep.nl I.' i'. <7 «v.f i Zijdezachte buffel kaas Matthijs Meeuwsen Fabrizio Meleddu (40) Eigenaar en kok van Italiaans res taurant La Cipolla Ronald Bor (41) Chefkok van hotel Landgoed De Wilmersberg Frederike Krommendijk (52) Culinair redacteur en kookboeken schrijfster Hanneke de Jonge (58) Foodblogger achter culinea.nl.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 24