23
Over werk, geld en consumentenzaken
Chocolade Drie journalisten hadden vijftien
jaar geleden een missie: slaafvrije chocolade
produceren. Twee jaar later was de eerste reep
van Tony's Chocolonely een feit. Jeroen Siebelink
schreef er een boek over.
„Tony's Chocolo
nely is bekend om
z'n fancy verpak
kingen, nieuwe
smaken en ongelijke stukken.
Maar lang niet iedereen kent de
geschiedenis van deze onderne
ming. De aandeelhouders vroegen
me hun verhaal op te schrijven. In
eerste instantie wilde ik een ma
nagementboek schrijven, maar het
is een spannend verhaal gewor
den. Over de avonturen van drie
journalisten in Afrika, maar ook
over hoe een sociale missie een za
kelijk succes kan worden."
„Het begon met een journalistiek
programma, Keuringsdienst van
Waarde. De drie journalisten Teun
van de Keuken, Roland Duong en
Maurice Dekkers ontdekten dat
chocolade wordt geproduceerd
door kindslaven op cacaoplantages
in Afrika. De grote chocoladefabri
kanten doen daar weinig tegen.
Daarom gingen ze op zoek naar
een manier om een 'slaafvrije'
chocoladereep te maken. Ze gin
gen naar Afrika, sloten contracten
met boeren en lieten de repen in
België produceren.
De reep werd een redelijk suc
ces, maar voor het voortbestaan
was geld nodig. Toen kwam Henk
Jan Beltman in beeld, een onder
nemer die wilde investeren. Het
samengaan van het commerciële
met het kritisch maatschappelijke
ging niet zonder strijd. Toch bleek
juist die tegenstelling de grondslag
voor het succes."
Behalve voor de
boeren zorgen de
aandeelhouders ook
goed voor zichzelf
„Helaas wel. In Ghana en Ivoor
kust leven naar schatting twee
miljoen kinderen in slavernij.
Handelaren rijden met trucks
door de dorpen en gaan de hutten
langs. Ze beloven ouders dat ze
kinderen een opleiding en salaris
geven en nemen ze mee. Vervol
gens eindigen die kinderen in ba
rakken, krijgen ze nauwelijks te
eten en werken ze lange dagen on
betaald op de plantages. Kinderen
die proberen te ontsnappen wor
den vermoord. Het is gruwelijk."
„Juist niet. Doel van Tony's
Chocolonely is te laten zien dat je
chocolade kunt produceren waar
geen slavenbloed aan kleeft, ter
wijl toch winst wordt gemaakt.
Helemaal slaafvrij is lastig, maar
het lukt ze voor 99 procent. Het
uiteindelijke doel van de oprich
ters is dat grote chocoladefabri
kanten hun voorbeeld gaan vol
gen. Het heeft even geduurd maar
langzamerhand onderzoeken die
of zij ook op een andere manier
kunnen produceren."
„Het bedrijf heeft de keten van
boon tot reep in eigen hand. Het
doet zelf rechtstreeks zaken met de
cacaoboeren in Afrika. Ze leiden
boeren op, leren ze nieuwe land
bouwtechnieken en zorgen dat de
kinderen van landwerkers naar
school gaan. Dat hele proces kost
veel geld. Dat kan Tony's alleen be
kostigen door repen te verkopen.
Hoe meer ze verkopen, hoe meer
geld daarvoor beschikbaar is."
„Dat valt erg mee. Het bedrijf
maakt pas een paar jaar winst. Wel
zorgen de aandeelhouders, Belt
man en de initiatiefnemers, be
halve voor de boeren en werkne
mers ook goed voor zichzelf. Er
wordt gewoon dividend uitge
keerd en ze gaan elk jaar met el
kaar op wintersport. Dat past bij
hun overtuiging. Ze willen laten
zien dat je zowel maatschappelijk
betrokken als commercieel kunt
zijn. Het een sluit het ander niet
uit."
„De droom van Henk Jan Beltman
is een chocoladefabriek annex
pretpark, compleet met achtbaan
langs de productielijn. Die droom
komt al een beetje uit met een
winkel met minifabriek in Am
sterdam, die dit jaar opengaat.
Maar Tony's Chocolonely wil ook
Amerika veroveren. Om de ogen te
openen van de grootste chocolade
producenten in het meest kapita
listische land ter wereld."
woensdag 24 januari 2018
PC
Geld&Soed
Jeroen Siebe-
link legde het
succesverhaal
van Tony's
Chocolonely
vast. „Goed
voorbeeld doet
goed volgen,
hopen ze."
FOTOJEAN-
PIERREJANS
Arwen Kleyngeld
Waarom dit boek?
Wat maakt dit bedrijf bijzonder?
Slavernij bestaat toch allang
niet meer?
Verdwijnt de aandacht daarvoor
niet met het commerciële
succes?
Is die eerlijke productie nog wel
te controleren?
De ondernemers zelf hebben
inmiddels een dikke bank
rekening?
Abonnementsvorm
Ma t/m zat (6 dagen papier digitaal)
Zaterdag (zat. papier 6 dagen digitaal)
Digitaal (6 dagen digitaal)
Hoe gaat het verhaal van Tony's
Chocolonely verder?
'Het wereldschokkende en on
weerstaanbaar lekkere verhaal
van Tony's Chocolonely'
is vanaf morgen verkrijgbaar.
Betaling per maand Betaling per kwartaal
33,95 98,95
22,95 66,95
€18,99 €54,95
*De prijzen zijn inclusief 2,95 korting voor automatische betaling. Voor de halfjaar- en
jaarabonnementsprijzen verwijzen wij u graag naar pzc.nl/service
Van abonnees die ons reeds gemachtigd hebben het abonnementsgeld automatisch te incasse
ren, nemen wij aan dat zij akkoord gaan met de afschrijving van de nieuwe abonnementsprijs.
Directie PZC
Abonnementsprijzen vanaf 1 maart
Per 1 maart 2018 worden de abonnementsprijzen* van de PZC aangepast.
Hieronder vindt u per abonnementsvorm de wijzigingen die vanaf die datum gelden.