li I 10 De wereldberoemde Franse topchef Paul Bocuse is op 91-jarige leeftijd overleden. Hij wordt beschouwd als een van de grootste gastronomen van de vorige eeuw. Paul Bocuse 1926-2018 Als de tijd gekomen is, eindig ik ook in de oven aul Bocuse dood, tronomieisin rouw', schreef de Franse mi- nister van Bin- nenlandse Za ken Gérard Collomb op Twitter. „Monsieur Paul was Frankrijk. Een voudig en genereus. Uitmuntend, een levenskunstenaar. De paus van de gastronomen heeft ons verlaten. Dat onze chef-koks, in Lyon en alle uit hoeken van de wereld, nog lang de vruchten van zijn passie plukken." Bocuse, die al een aantal jaren aan de ziekte van Parkinson leed en een hartkwaal had, overleed op 91-jarige leeftijd in zijn beroemde restaurant L'Auberge du Pont de Collonges in het dorpje Collonges-au-Mont d'Or. Hij zou binnenkort 92 worden. In 1965 kreeg zijn restaurant drie Mi- chelin-sterren toegewezen en die werden altijd behouden. President Macron prees Bocuse als 'incarnatie van de Franse keuken' en zei dat zijn naam alleen al een bloemlezing was van al het goede van de Franse gastronomie. Bocuse belichaamde niet alleen de traditio nele kooktradities maar ook de ver nieuwing daarvan, aldus Macron. Personificatie Paul Bocuse poseerde altijd en overal met zijn hoge koksmuts en be schouwde zichzelf ook als de perso nificatie van de Franse keuken. Hele generaties Bocuses stonden vóór hem al in de keuken. Zijn oude ge boortehuis is nog steeds onderdeel van het restaurant. Aan bijnamen die zijn grootsheid onderstreepten ont brak het niet: 'de paus van de Franse gastronomie', 'beste vakman van het land', 'de eerste der koks', 'kok van de eeuw' (volgens de gastronomische gids Gault&Millau) of gewoon 'Mon sieur Paul'. Hij werd onder anderen opgeleid door Eugénie Brazier, de eerste Franse vrouwelijke kok die drie sterren kreeg (1933). Ook was hij in de leer bij grootheden als Lucas Carton en de gebroeders Troisgros. In de oorlog streed hij aan de zijde van de vrije Fransen van generaal De Gaulle en raakte gewond in de El- zas. Uit die tijd dateert de beroemde tatoeage van de Franse haan op zijn schouder. Soep Zijn 'soupe VGE' (een truffelsoep vernoemd naar de toenmalige Franse president Valery Giscard d'Estaing) maakte Bocuse wereldberoemd. Van VGE kreeg hij ook persoonlijk de hoogste Franse onderscheiding voor het gerecht. Bocuse wordt gezien als grondlegger van de 'nouvelle cui sine', een kookstijl met lichte en verse ingrediënten in relatief kleine porties. Zijn keukenimperium had een geschatte waarde van 50 miljoen euro met restaurants in Frankrijk, Japan en de VS waar Bocuse samen werkte met Disney. In het concern werken 700 mensen. Als eerbetoon werd de meest prestigieuze interna tionale prijs onder topchefs naar hem vernoemd: Le Bocuse D'Or. Leerlingen Bocuse was niet alleen een genie aan het fornuis, door zijn gevoel voor pu bliciteit werden chef-koks voor het eerst ook echte sterren. Hij zette zijn naam in schreeuwende neonletters boven zijn restaurant, liet zich graag fotograferen in de keuken en schreef diverse kookboeken. Bocuse had veel leerlingen. Een daarvan was de Oos tenrijker Eckart Witzigmann, de eer ste Duitstalige chef-kok die drie Mi- chelinsterren kreeg. Bocuse was niet alleen verzot op koken, maar ook op vrouwen. Hij was sinds 1946 getrouwd met Raymonde die hem een dochter gaf, maar had ook bijna zestig jaar een verhouding met Raymone bij wie hij een zoon had. Daarnaast was er nog veertig jaar lang een tweede minnares, Patricia. Zij deed de pr voor zijn ver schillende zaken. Frankrijk schrok even toen het alle maal werd geopenbaard in zijn me moires Paul Bocuse: het heilige vuur (2005). In een interview met een Britse krant legde hij het uit: „Het is misschien niet iedereens idee over het huwelijkse leven, maar we kun nen goed met elkaar opschieten. Ie dereen is gelukkig, met mij en met elkaar. En als ik optel hoeveel tijd we samen zijn geweest als stellen, kom ik tot 145 jaar." Een typerend antwoord op de vraag hoe hij zijn einde zag, gaf de meesterkok ooit aan het Franse weekblad L'Express. „Als de tijd geko men is, eindig ook ik in de oven." Zijn as zal deze week worden uit gestrooid in zijn geliefde rivier Saóne, die langs zijn huis stroomt. maandag 22 januari 2018 Drie sterren dreven Bocuse thuis en aan het fornuis David van der Heeden Bob van Huët 'tol $°Cfis0 Fr»nee - Paul Bocuse

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 10