3 BIJLEVELD 7 Nasir Khalil brengt Afghaanse keuken naar strandpaviljoen De Zeebries Uitbreiding spreekuren in wijken KORTING OP DE HELE WINTERCOLLECTIE OP KOSTUUMS 25% - 40% - 50% KORTING Afghaansetenin Dishoek. Dat kan een keer per maand in strandpaviljoen De Zeebries. Een idee van nieuwe eigenaar Nasir Khalil. Pas eigenaar van het pa viljoen en nu al staan zijn eerste 'eigen' avonden op het pro gramma. Waarvan de eerste ook nog eens meteen hele maal vol gereserveerd is. De Vlis- singse Nasir Khalil (26) en zijn vriendin kunnen niet wachten om hun gasten kennis te laten maken met de Afghaanse eetcultuur. De reacties op de aankondiging van de avonden waren stuk voor stuk positief. „Dat had ik wel een beetje verwacht, want ik had bij de vaste gasten gepolst of het ze wat zou lijken als we de laatste vrijdag van de wintermaanden een Af ghaanse avond zouden houden." Maar dat het zó storm zou lopen met reserveringen had hij niet aan zien komen. „Voor januari zitten we al vol en in maart al voor drie kwart." Khalil is geen onbekende bij De Zeebries. In 2008 begon hij er met zijn bijbaantje als afwasser en later De gezamenlijke spreekuren van politie en gemeente in Middel burg zijn een succes. Daarom worden de spreekuren over de leefbaarheid en de openbare ruimte uitgebreid naar meer wij ken en dorpen. Binnenkort zijn er drie spreekuren onder de naam Wijktijd. In Nieuw-Middelburg is een spreekuur op vrijdag 26 ja nuari van 10 tot 11.30 uur in de speeltuin Van Epenpark aan de Zacharias Jansenstraat. Op dins dag 30 januari kunnen bewoners van de wijken Mortiere en Dau- wendaele hun klachten, wensen, vragen en opmerkingen kwijt aan de wijkagent en de wijkmanager in Hof Mondriaan aan de Vrij landstraat 28. Die zijn daar aan wezig van 19 tot 20.30 uur. Het eerste spreekuur voor de binnenstad wordt gehouden op donderdag 1 februari van 12 tot 13.30 uur bij de fietsenstalling Delta Cycle aan het Zusterplein 8. klom hij op als barman. De afgelo pen jaren behoorden ook manage menttaken tot zijn werkzaamhe den. „Maar na mijn eindstage voor mijn opleiding International busi ness en Management kreeg ik een baan aangeboden in Vianen. Dat heb ik natuurlijk eerlijk aan Jan, de vorige eigenaar, verteld. Nog geen vijf minuten later vroeg hij of ik niet de zaak zou willen overne men als hij en zijn vrouw zouden stoppen." Dat kwam voor Khalil als een complete verrassing. „Ik dacht, wat moet ik nu doen? Maar eigen lijk heb ik er niet echt over na hoe ven denken, want ik vond het wer ken in de horeca veel leuker." En dus nam Khalil het aanbod aan. Hij werd medevennoot van het bedrijf en mag De Zeebries dus in middels zijn paviljoen noemen. Khalil kwam op zijn negende vanuit Afghanistan naar Neder- We gebruiken niks uit een zakje, dus we weten precies wat er in het eten zit land toe. Als medewerker van de strandtent speelde hij altijd al met het idee iets met de Afghaanse eet cultuur te doen. Maar hij zette zijn plan nooit in werking. Tot nu toe. „We willen graag met nieuwe din gen komen, waaronder het Af ghaanse eten introduceren. Zo ho pen we naast onze vaste gasten ook wat jonge gezichten te ont- vangen." De gasten kunnen een typisch Afghaanse rijsttafel ver wachten, bereid en geserveerd met hulp van zijn vriendin, moeder, broertje en zusje. Hoe Afghaans eten zich het be ste laat omschrijven, is lastig uit te leggen volgens Khalil. „De Af ghaanse keuken is zo uitgebreid. Ik zeg altijd: je moet het proeven om het te snappen. Maar er wordt in elk geval veel gebruik gemaakt van verse kruiden, specerijen, groen ten, vlees en rijst." Dat gaat goed samen met glu tenvrij eten, de manier waarop het restaurant zich profileert. „We ge bruiken eigenlijk niks uit een zakje, dus we weten precies wat er in het eten zit." Volgens Khalil is er in Zeeland nog nergens een eetgelegenheid met Afghaans eten, dus lijkt het een gat in de markt. Of er daarom ook Afghaanse gerechten op de vaste menukaart zullen komen? „Dat weet ik nog niet, misschien wel. Eerst maar eens zien hoe het de komende drie maanden uit pakt." HUGO BOSS REPLAY BLUE INDUSTRY PIERRE CARDIN GANT TENSON CORNELIANI NIEUWE BURG 12 MIDDELBURG - 01 18 613481 - WWW. BIJ LEVELD-M AN N E N M O D E. N L zaterdag 20 januari 2018 'Dit eten moet je proeven' Marieke Kesteloo Maurits Sep Middelburg -Nasir Khalil. eigenaar Nasir Kahlil en Enola Fondse bij strandpaviljoen De Zeebries in Dishoek, fotoziggymarilissa 50% MANNENMODE MIDDELBURG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 43