3
BIJLEVELD
7
Nasir Khalil brengt Afghaanse keuken naar strandpaviljoen De Zeebries
Uitbreiding
spreekuren
in wijken
KORTING
OP DE HELE WINTERCOLLECTIE
OP KOSTUUMS 25% - 40% - 50% KORTING
Afghaansetenin
Dishoek. Dat kan
een keer per
maand in
strandpaviljoen De
Zeebries. Een idee
van nieuwe
eigenaar Nasir
Khalil.
Pas eigenaar van het pa
viljoen en nu al staan
zijn eerste 'eigen'
avonden op het pro
gramma. Waarvan de
eerste ook nog eens meteen hele
maal vol gereserveerd is. De Vlis-
singse Nasir Khalil (26) en zijn
vriendin kunnen niet wachten om
hun gasten kennis te laten maken
met de Afghaanse eetcultuur.
De reacties op de aankondiging
van de avonden waren stuk voor
stuk positief. „Dat had ik wel een
beetje verwacht, want ik had bij de
vaste gasten gepolst of het ze wat
zou lijken als we de laatste vrijdag
van de wintermaanden een Af
ghaanse avond zouden houden."
Maar dat het zó storm zou lopen
met reserveringen had hij niet aan
zien komen. „Voor januari zitten
we al vol en in maart al voor drie
kwart."
Khalil is geen onbekende bij De
Zeebries. In 2008 begon hij er met
zijn bijbaantje als afwasser en later
De gezamenlijke spreekuren van
politie en gemeente in Middel
burg zijn een succes. Daarom
worden de spreekuren over de
leefbaarheid en de openbare
ruimte uitgebreid naar meer wij
ken en dorpen. Binnenkort zijn er
drie spreekuren onder de naam
Wijktijd. In Nieuw-Middelburg
is een spreekuur op vrijdag 26 ja
nuari van 10 tot 11.30 uur in de
speeltuin Van Epenpark aan de
Zacharias Jansenstraat. Op dins
dag 30 januari kunnen bewoners
van de wijken Mortiere en Dau-
wendaele hun klachten, wensen,
vragen en opmerkingen kwijt aan
de wijkagent en de wijkmanager
in Hof Mondriaan aan de Vrij
landstraat 28. Die zijn daar aan
wezig van 19 tot 20.30 uur.
Het eerste spreekuur voor de
binnenstad wordt gehouden op
donderdag 1 februari van 12 tot
13.30 uur bij de fietsenstalling
Delta Cycle aan het Zusterplein 8.
klom hij op als barman. De afgelo
pen jaren behoorden ook manage
menttaken tot zijn werkzaamhe
den. „Maar na mijn eindstage voor
mijn opleiding International busi
ness en Management kreeg ik een
baan aangeboden in Vianen. Dat
heb ik natuurlijk eerlijk aan Jan, de
vorige eigenaar, verteld. Nog geen
vijf minuten later vroeg hij of ik
niet de zaak zou willen overne
men als hij en zijn vrouw zouden
stoppen."
Dat kwam voor Khalil als een
complete verrassing. „Ik dacht,
wat moet ik nu doen? Maar eigen
lijk heb ik er niet echt over na hoe
ven denken, want ik vond het wer
ken in de horeca veel leuker." En
dus nam Khalil het aanbod aan.
Hij werd medevennoot van het
bedrijf en mag De Zeebries dus in
middels zijn paviljoen noemen.
Khalil kwam op zijn negende
vanuit Afghanistan naar Neder-
We gebruiken niks uit
een zakje, dus we
weten precies wat er
in het eten zit
land toe. Als medewerker van de
strandtent speelde hij altijd al met
het idee iets met de Afghaanse eet
cultuur te doen. Maar hij zette zijn
plan nooit in werking. Tot nu toe.
„We willen graag met nieuwe din
gen komen, waaronder het Af
ghaanse eten introduceren. Zo ho
pen we naast onze vaste gasten
ook wat jonge gezichten te ont-
vangen." De gasten kunnen een
typisch Afghaanse rijsttafel ver
wachten, bereid en geserveerd met
hulp van zijn vriendin, moeder,
broertje en zusje.
Hoe Afghaans eten zich het be
ste laat omschrijven, is lastig uit te
leggen volgens Khalil. „De Af
ghaanse keuken is zo uitgebreid. Ik
zeg altijd: je moet het proeven om
het te snappen. Maar er wordt in
elk geval veel gebruik gemaakt van
verse kruiden, specerijen, groen
ten, vlees en rijst."
Dat gaat goed samen met glu
tenvrij eten, de manier waarop het
restaurant zich profileert. „We ge
bruiken eigenlijk niks uit een
zakje, dus we weten precies wat er
in het eten zit."
Volgens Khalil is er in Zeeland
nog nergens een eetgelegenheid
met Afghaans eten, dus lijkt het
een gat in de markt. Of er daarom
ook Afghaanse gerechten op de
vaste menukaart zullen komen?
„Dat weet ik nog niet, misschien
wel. Eerst maar eens zien hoe het
de komende drie maanden uit
pakt."
HUGO BOSS REPLAY BLUE INDUSTRY PIERRE CARDIN GANT TENSON CORNELIANI
NIEUWE BURG 12 MIDDELBURG - 01 18 613481 - WWW. BIJ LEVELD-M AN N E N M O D E. N L
zaterdag 20 januari 2018
'Dit eten moet je proeven'
Marieke Kesteloo
Maurits Sep
Middelburg
-Nasir Khalil. eigenaar
Nasir Kahlil en Enola Fondse bij strandpaviljoen De Zeebries in Dishoek, fotoziggymarilissa
50%
MANNENMODE MIDDELBURG