13 INTERVIEW JACQUES LARDENOY Jacques Lardenoy uit Etten-Leur importeert Keltisch zeezout. Hij is overtuigd van de gezondheidsvoordelen die daaraan toegeschreven worden. We willen door informatie mensen bewuster maken en bieden mensen een natuurlijk alternatief zv Nog twee dagen per week is de distributeur van onder meer biologisch Keltisch zeezout ambu lancechauffeur. Dat een ongezonde leefstijl om zich heen grijpt met alle nare gevolgen van dien, staat voor Jacques Lardenoy (45) buiten kijf. Naast echt zieke mensen die hij in zijn werk tegen komt zijn er ook steeds meer mensen die zich te buiten gaan aan drank en drugs. „Gelukkig ga ik ook op pad om een bevalling tot een goed einde te brengen of om verkeersgewonden met een tocht naar het ziekenhuis te redden. Maar vooral die verloedering zette me in een bewustwordingspro ces. Een gelijksoortig iets maakte mijn vrouw, Tooke Kleindop, mee als anesthesieassistente in het Roosen- daalse ziekenhuis. Naast deze job specialiseert zij zich inmiddels met haar Praktijk Nieuwe Tijd sinds 2012 bijna fulltime in energetische na tuurgeneeskunde en werkt ze als therapeute in complementaire, holis tische zorg. Ze ontdekte wat velen al lang weten. Namelijk: je bent wat je eet. Met name geraffineerde produc ten zoals suiker en zout spelen ..sorry künnen in veel gevallen een rol spe len in het ontstaan van ziektes." „Omdat je moet oppassen niet te veel te claimen. Ik wil hier nog wel kwijt dat ons zout mogelijk bij sommige mensen beter is voor bijvoorbeeld de bloeddruk doordat het een lager na- triumgehalte en nog wel alle minera len in zich heeft. Het is een puur zout waardoor je er minder van nodig hebt, en dat is goed voor je. Maar als ik te veel gezondheidsclaims maak, krijg ik mogelijk vingerwijzingen van allerlei instanties. In hun ogen, en die van critici, is namelijk ook Kel tische zeezout net zo gezond of onge zond als gewoon zout. Geen verschil. Zout is zout: Punt uit!" „Ja, ik heb geen tijd en vooral geen zin in toestanden. Ik wil me focus sen op het informeren over en ver kopen van met name Keltisch zee zout uit Bretagne en andere onbe werkte zouten, pure producten en geen geraffineerde fabrieksproduc- ten. De zoutwinning van het Kel tisch zeezout bijvoorbeeld vindt plaats op kleigrond dat het water dusdanig natuurlijk zuivert en fil tert waardoor het natriumgehalte la ger is dan in welk ander zout dan ook. Natrium is - ook volgens de ge zondheidsraad - de boosdoener van talloze gezondheidsproblemen." „Ja, en wat de boer niet kent dat vreet hij niet, haha! Toch kwam hier laatst opnieuw 24.000 kilo zeezout aan. Tientallen consumenten vin den inmiddels de weg naar ons ver kooppunt bij de Lelie-molen. Ook nemen de bestellingen via onze website toe. Los van de gezond heidsaspecten heeft dit zout ook een mooiere smaak. Het is wel duurder, maar je hebt aanzienlijk minder nodig. Daarnaast gebruikt men het graag als badzout en heb ben mensen met huidproblemen er baat bij. Ook veeboeren zijn klant. Jack Verhulst van de Hillikenshoeve in Etten-Leur bijvoorbeeld, ge bruikt het voor het voedsel van zijn honderd melkkoeien en runt daar mee, net als wij, een biologisch ge certificeerde onderneming. Maar ook reform- en natuurwinkels waaronder die op de Ettense markt en zaken in onder meer Ouden bosch, Rijsbergen zijn klant. Cho- kay in Breda produceert er hun sui kervrije chocola mee. Verder verko pen we het goed op gezondheids- en lifestyle-beurzen. We dringen overigens niks op, we willen door informatie te geven mensen bewus ter maken en bieden mensen een natuurlijk alternatief." „Haha, klopt! Maar wel die in de Turfvaart en ook die van biologisch restaurant LOFF in Breda. Chef-koks doen van alles om iets culinairs op tafel te zetten, terwijl de meesten toch het minder smaakvolle super- marktzout gebruiken. Aangezien ik van lekker eten buiten de deur hou, neem ik weieens ons zeezout mee. Frites en zo smaakt met enkele kor reltjes veel beter. Probeer maar..." „Ja, opmerkelijk verschil toch? So wieso eten we vaker biologisch. Mijn kinderen, mijn vrouw en ik eten echt ook weieens chips, maar pakken steeds vaker nootjes met ons eigen zout erover heen gestrooid. We roken niet en drinken alleen bij gelegenheid. In plaats van vier maal, eten we nog maar zo'n twee keer per week vlees en dan wel van de biolo gische slager of via Goeie Kost die sinds kort ook een ophaalpunt heeft in Etten-Leur. Ik voel me er vitaler bij en het smaakt heerlijk!" „Ja haha. Ik ben met vlees groot ge bracht. Maar het vlees van toen is niet te vergelijken met dat van van daag. Toen was het nog puur en had het echt kwaliteit maar dat is op en kele slagers na toch echt vergane glo rie. Maar de stap om minder of geen vlees te eten is veel moeilijker dan die van supermarktzout naar Kel tisch zeezout. Mijn moeder heeft er vanwege haar te hoge bloeddruk geen spijt van, ze zit op haar 75ste stukken beter in haar vel sinds ze veelal biologisch eet en er Keltisch zeezout aan toevoegt. Maar ook van andere klanten hoor ik vaak: 'Dit zou toch iedereen moeten eten?' Het zou ons zo veel ellende kunnen bespa ren." donderdag 18 januari 2018 'Je bent wat je eet' Toine Rongen Etten-Leur Waarom let u zo op uw woorden? U zucht er diep bij.... De korrel van uw zeezout is veel dikker en oogt ook wat viezig, eer lijk gezegd. Toch maakt bijvoorbeeld de chef kok van sterrenrestaurant De Zwaan er geen gebruik van. t 1 1 I t 1 t t I Het smaakt inderdaad beter en het blijft lekker lang hangen. -Jacques Lardenoy Jacques Lardenoy met het Keltisch zeezout, dat een laag natriumgehalte heeft, foto marcel 0TTERSPEER/PIX4PR0FS En dat voor een Bredase slagers- zoon.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 41