13
INTERVIEW JACQUES LARDENOY
Jacques Lardenoy uit Etten-Leur importeert
Keltisch zeezout. Hij is overtuigd van de
gezondheidsvoordelen die daaraan
toegeschreven worden.
We willen
door
informatie
mensen
bewuster
maken en
bieden
mensen een
natuurlijk
alternatief
zv
Nog twee dagen per week
is de distributeur van
onder meer biologisch
Keltisch zeezout ambu
lancechauffeur. Dat een
ongezonde leefstijl om zich heen
grijpt met alle nare gevolgen van
dien, staat voor Jacques Lardenoy
(45) buiten kijf. Naast echt zieke
mensen die hij in zijn werk tegen
komt zijn er ook steeds meer mensen
die zich te buiten gaan aan drank en
drugs. „Gelukkig ga ik ook op pad om
een bevalling tot een goed einde te
brengen of om verkeersgewonden
met een tocht naar het ziekenhuis te
redden. Maar vooral die verloedering
zette me in een bewustwordingspro
ces. Een gelijksoortig iets maakte
mijn vrouw, Tooke Kleindop, mee als
anesthesieassistente in het Roosen-
daalse ziekenhuis. Naast deze job
specialiseert zij zich inmiddels met
haar Praktijk Nieuwe Tijd sinds 2012
bijna fulltime in energetische na
tuurgeneeskunde en werkt ze als
therapeute in complementaire, holis
tische zorg. Ze ontdekte wat velen al
lang weten. Namelijk: je bent wat je
eet. Met name geraffineerde produc
ten zoals suiker en zout spelen ..sorry
künnen in veel gevallen een rol spe
len in het ontstaan van ziektes."
„Omdat je moet oppassen niet te veel
te claimen. Ik wil hier nog wel kwijt
dat ons zout mogelijk bij sommige
mensen beter is voor bijvoorbeeld de
bloeddruk doordat het een lager na-
triumgehalte en nog wel alle minera
len in zich heeft. Het is een puur zout
waardoor je er minder van nodig
hebt, en dat is goed voor je. Maar als
ik te veel gezondheidsclaims maak,
krijg ik mogelijk vingerwijzingen
van allerlei instanties. In hun ogen,
en die van critici, is namelijk ook Kel
tische zeezout net zo gezond of onge
zond als gewoon zout. Geen verschil.
Zout is zout: Punt uit!"
„Ja, ik heb geen tijd en vooral geen
zin in toestanden. Ik wil me focus
sen op het informeren over en ver
kopen van met name Keltisch zee
zout uit Bretagne en andere onbe
werkte zouten, pure producten en
geen geraffineerde fabrieksproduc-
ten. De zoutwinning van het Kel
tisch zeezout bijvoorbeeld vindt
plaats op kleigrond dat het water
dusdanig natuurlijk zuivert en fil
tert waardoor het natriumgehalte la
ger is dan in welk ander zout dan
ook. Natrium is - ook volgens de ge
zondheidsraad - de boosdoener van
talloze gezondheidsproblemen."
„Ja, en wat de boer niet kent dat
vreet hij niet, haha! Toch kwam hier
laatst opnieuw 24.000 kilo zeezout
aan. Tientallen consumenten vin
den inmiddels de weg naar ons ver
kooppunt bij de Lelie-molen. Ook
nemen de bestellingen via onze
website toe. Los van de gezond
heidsaspecten heeft dit zout ook
een mooiere smaak. Het is wel
duurder, maar je hebt aanzienlijk
minder nodig. Daarnaast gebruikt
men het graag als badzout en heb
ben mensen met huidproblemen er
baat bij. Ook veeboeren zijn klant.
Jack Verhulst van de Hillikenshoeve
in Etten-Leur bijvoorbeeld, ge
bruikt het voor het voedsel van zijn
honderd melkkoeien en runt daar
mee, net als wij, een biologisch ge
certificeerde onderneming. Maar
ook reform- en natuurwinkels
waaronder die op de Ettense markt
en zaken in onder meer Ouden
bosch, Rijsbergen zijn klant. Cho-
kay in Breda produceert er hun sui
kervrije chocola mee. Verder verko
pen we het goed op gezondheids-
en lifestyle-beurzen. We dringen
overigens niks op, we willen door
informatie te geven mensen bewus
ter maken en bieden mensen een
natuurlijk alternatief."
„Haha, klopt! Maar wel die in de
Turfvaart en ook die van biologisch
restaurant LOFF in Breda. Chef-koks
doen van alles om iets culinairs op
tafel te zetten, terwijl de meesten
toch het minder smaakvolle super-
marktzout gebruiken. Aangezien ik
van lekker eten buiten de deur hou,
neem ik weieens ons zeezout mee.
Frites en zo smaakt met enkele kor
reltjes veel beter. Probeer maar..."
„Ja, opmerkelijk verschil toch? So
wieso eten we vaker biologisch.
Mijn kinderen, mijn vrouw en ik
eten echt ook weieens chips, maar
pakken steeds vaker nootjes met ons
eigen zout erover heen gestrooid.
We roken niet en drinken alleen bij
gelegenheid. In plaats van vier maal,
eten we nog maar zo'n twee keer per
week vlees en dan wel van de biolo
gische slager of via Goeie Kost die
sinds kort ook een ophaalpunt heeft
in Etten-Leur. Ik voel me er vitaler
bij en het smaakt heerlijk!"
„Ja haha. Ik ben met vlees groot ge
bracht. Maar het vlees van toen is
niet te vergelijken met dat van van
daag. Toen was het nog puur en had
het echt kwaliteit maar dat is op en
kele slagers na toch echt vergane glo
rie. Maar de stap om minder of geen
vlees te eten is veel moeilijker dan
die van supermarktzout naar Kel
tisch zeezout. Mijn moeder heeft er
vanwege haar te hoge bloeddruk
geen spijt van, ze zit op haar 75ste
stukken beter in haar vel sinds ze
veelal biologisch eet en er Keltisch
zeezout aan toevoegt. Maar ook van
andere klanten hoor ik vaak: 'Dit zou
toch iedereen moeten eten?' Het zou
ons zo veel ellende kunnen bespa
ren."
donderdag 18 januari 2018
'Je bent
wat
je eet'
Toine Rongen
Etten-Leur
Waarom let u zo op uw woorden?
U zucht er diep bij....
De korrel van uw zeezout is veel
dikker en oogt ook wat viezig, eer
lijk gezegd.
Toch maakt bijvoorbeeld de chef
kok van sterrenrestaurant De
Zwaan er geen gebruik van.
t 1
1 I
t 1
t t
I
Het smaakt inderdaad beter en het
blijft lekker lang hangen.
-Jacques Lardenoy
Jacques Lardenoy met het
Keltisch zeezout, dat een laag
natriumgehalte heeft, foto marcel
0TTERSPEER/PIX4PR0FS
En dat voor een Bredase slagers-
zoon.