M
14
INTERVIEW LOUISE FRESCO
De Wageningse universiteit viert dit
jaar het eeuwfeest. Bestuursvoorzitter
Louise Fresco blikt terug en vooruit. „Over
tien jaar hebben we een chipje in onze pols
dat ons vertelt dat de melk op is."
Als studente van
zeventien kwam
Louise Fresco vol
idealen naar Wa
geningen. De
honger moest de
wereld uit, om te
beginnen uit Afrika. Nu is het 48 jaar
later, is Fresco 65 jaar en is ze voorzit
ter van de Raad van Bestuur van de
universiteit waar ze toen studeerde,
Wageningen University Research.
(WUR). Ze is een autoriteit op het
gebied van voedselproductie, schrijft
boeken, columns en spreekt wereld
wijd op congressen. Ze is een van de
machtigste vrouwen van Nederland.
Hoe de wereld ook veranderd mag
zijn, en hoe hoog Fresco ook geklom
men is, die idealen van die studente
van zeventien zijn er nog steeds.
„Daar is eigenlijk niets aan veran
derd. Ie leert alleen wel dat je het niet
alleen kan doen, dat je nooit meer
bent dan een radertje in het geheel."
In die bijna halve eeuw tussen
Fresco als studente en Fresco als be
stuursvoorzitter is de wereld er heel
anders uit gaan zien. De wereldbe
volking is meer dan verdubbeld, naar
7,2 miljard mensen. Tegelijkertijd is
de honger in de wereld teruggelopen.
Ongeveer 10 procent van de wereld
bevolking is ondervoed. Te veel, vind
Fresco, veel te veel. Maar wel veel
minder dan 50 jaar geleden. En zeker
veel minder dan een eeuw terug.
„Toen was meer dan de helft van de
wereldbevolking ondervoed."
„De landbouwwetenschappen heb
ben ongelooflijk veel effect gehad.
Ook Wageningen heeft geholpen
doorbraken te bereiken. Honderd jaar
geleden wisten we niet waardoor een
plant of dier ziek werd. Antibiotica
bestond nog niet. Wij hebben de ef
fecten van ziektes in planten bestu
deerd, en hoe virussen, schimmels en
bacteriën werken. Hoe komt roest in
tarwe, schimmel in aardappels? Daar
hebben we wereldwijd baanbrekend
onderzoek naar gedaan. Een voor
beeld: In West-Afrika gaat 75 procent
van de tomatenoogst verloren door
dat de tomaten verrotten op het land
of tijdens het transport. Wij werken
aan de genetica van tomaten. We
kunnen de vermeerderingsbedrijven
nu zaad aanreiken van tomaten die
veel minder snel verrotten."
„De opbrengsten zijn met een factor
drie, vier verhoogd. Een koe geeft
vier keer zoveel melk en is nog ge
zonder ook. Vroeger had je nog ziek
tes als brucellose en tbc bij koeien,
dat komt bijna niet meer voor. De ar
beidsomstandigheden van boeren
zijn verbeterd. Je hebt melkrobots.
Die zijn hygiënischer, maar dat bete
kent ook dat de boeren en boerinnen
niet elke dag om 4 uur op moeten en
nu ook eens een keertje weg kunnen
van het bedrijf. Als je kijkt naar de di
versiteit in onze supermarkten, die is
ongelooflijk. Een eeuw geleden aten
we aardappelen en groenten. In de
winter was dat kool. We aten lang
niet elke dag vlees. We aten het hele
jaar door hetzelfde. In de grote steden
leden mensen nog honger."
„De doelen van duurzame en ge
zonde en betaalbare voedselproduc
tie wereldwijd te verenigen met mi
lieu en landschap is onze eerste op
gave. Het internet offoods komt eraan.
In de hele voedselketen wordt infor
matie door sensoren en informatie
systemen gekoppeld. Over tien, mis
schien twintig jaar, worden we mis
schien wakker met een chipje in
onze pols dat ons vertelt dat ons cal-
ciumgehalte te laag is en dat onze ijs
kast vertelt dat onze melk met extra
calcium klaar moet staan. Dan blijkt
dat de melk op is en dan vertelt de
computer weer dat die melk gekocht
moet worden, enzovoort."
Als ik een vissalade zie
van gemengde vis,
gaan bij mij alle
alarmbellen rinkelen
„De vraag is ook of je het wilt, maar
wij als universiteit kunnen niet zeg
gen: je mag niet of je mag wel. Het
woord van de toekomst is precisie.
Precisielandbouw, maar ook het
nauwkeurig afstemmen van het dieet
op genetica van de mens, planten en
dieren, door moderne technologie."
„Ik ben natuurlijk zo iemand die
denkt dat ze dat zelf wel weet. Maar
tegen de tijd dat ik een dement oud
dametje word, is het misschien wel
hartstikke handig. Dit soort hulp
middelen gaat voor een vergrijzende
bevolking een groot verschil maken
zaterdag 13 januari 2018
GO
C Louise Fresco:
Je kunt beter sla
uit een zakje
kopen dan een
verse krop sla,
want dat is beter
voor het milieu.
FOTO RAPHAËL DRENT
De vrouw
Rob Berends
Bettine Winters
Wageningen
Dat er met veel meer mensen nu
minder honger is, is eigenlijk een
heel opmerkelijk gegeven. Komt
dat ook door de WUR?
Wat zijn de belangrijkste ontwikke
lingen in die afgelopen eeuw?
Als we een eeuw vooruitkijken, wat
is dan de grootste uitdaging voor
Wageningen?
Dat klinkt best angstaanjagend.
Zou u zelf dat chipje willen als het
u precies kan vertellen wat de
staat van uw lichaam is?