M 14 INTERVIEW LOUISE FRESCO De Wageningse universiteit viert dit jaar het eeuwfeest. Bestuursvoorzitter Louise Fresco blikt terug en vooruit. „Over tien jaar hebben we een chipje in onze pols dat ons vertelt dat de melk op is." Als studente van zeventien kwam Louise Fresco vol idealen naar Wa geningen. De honger moest de wereld uit, om te beginnen uit Afrika. Nu is het 48 jaar later, is Fresco 65 jaar en is ze voorzit ter van de Raad van Bestuur van de universiteit waar ze toen studeerde, Wageningen University Research. (WUR). Ze is een autoriteit op het gebied van voedselproductie, schrijft boeken, columns en spreekt wereld wijd op congressen. Ze is een van de machtigste vrouwen van Nederland. Hoe de wereld ook veranderd mag zijn, en hoe hoog Fresco ook geklom men is, die idealen van die studente van zeventien zijn er nog steeds. „Daar is eigenlijk niets aan veran derd. Ie leert alleen wel dat je het niet alleen kan doen, dat je nooit meer bent dan een radertje in het geheel." In die bijna halve eeuw tussen Fresco als studente en Fresco als be stuursvoorzitter is de wereld er heel anders uit gaan zien. De wereldbe volking is meer dan verdubbeld, naar 7,2 miljard mensen. Tegelijkertijd is de honger in de wereld teruggelopen. Ongeveer 10 procent van de wereld bevolking is ondervoed. Te veel, vind Fresco, veel te veel. Maar wel veel minder dan 50 jaar geleden. En zeker veel minder dan een eeuw terug. „Toen was meer dan de helft van de wereldbevolking ondervoed." „De landbouwwetenschappen heb ben ongelooflijk veel effect gehad. Ook Wageningen heeft geholpen doorbraken te bereiken. Honderd jaar geleden wisten we niet waardoor een plant of dier ziek werd. Antibiotica bestond nog niet. Wij hebben de ef fecten van ziektes in planten bestu deerd, en hoe virussen, schimmels en bacteriën werken. Hoe komt roest in tarwe, schimmel in aardappels? Daar hebben we wereldwijd baanbrekend onderzoek naar gedaan. Een voor beeld: In West-Afrika gaat 75 procent van de tomatenoogst verloren door dat de tomaten verrotten op het land of tijdens het transport. Wij werken aan de genetica van tomaten. We kunnen de vermeerderingsbedrijven nu zaad aanreiken van tomaten die veel minder snel verrotten." „De opbrengsten zijn met een factor drie, vier verhoogd. Een koe geeft vier keer zoveel melk en is nog ge zonder ook. Vroeger had je nog ziek tes als brucellose en tbc bij koeien, dat komt bijna niet meer voor. De ar beidsomstandigheden van boeren zijn verbeterd. Je hebt melkrobots. Die zijn hygiënischer, maar dat bete kent ook dat de boeren en boerinnen niet elke dag om 4 uur op moeten en nu ook eens een keertje weg kunnen van het bedrijf. Als je kijkt naar de di versiteit in onze supermarkten, die is ongelooflijk. Een eeuw geleden aten we aardappelen en groenten. In de winter was dat kool. We aten lang niet elke dag vlees. We aten het hele jaar door hetzelfde. In de grote steden leden mensen nog honger." „De doelen van duurzame en ge zonde en betaalbare voedselproduc tie wereldwijd te verenigen met mi lieu en landschap is onze eerste op gave. Het internet offoods komt eraan. In de hele voedselketen wordt infor matie door sensoren en informatie systemen gekoppeld. Over tien, mis schien twintig jaar, worden we mis schien wakker met een chipje in onze pols dat ons vertelt dat ons cal- ciumgehalte te laag is en dat onze ijs kast vertelt dat onze melk met extra calcium klaar moet staan. Dan blijkt dat de melk op is en dan vertelt de computer weer dat die melk gekocht moet worden, enzovoort." Als ik een vissalade zie van gemengde vis, gaan bij mij alle alarmbellen rinkelen „De vraag is ook of je het wilt, maar wij als universiteit kunnen niet zeg gen: je mag niet of je mag wel. Het woord van de toekomst is precisie. Precisielandbouw, maar ook het nauwkeurig afstemmen van het dieet op genetica van de mens, planten en dieren, door moderne technologie." „Ik ben natuurlijk zo iemand die denkt dat ze dat zelf wel weet. Maar tegen de tijd dat ik een dement oud dametje word, is het misschien wel hartstikke handig. Dit soort hulp middelen gaat voor een vergrijzende bevolking een groot verschil maken zaterdag 13 januari 2018 GO C Louise Fresco: Je kunt beter sla uit een zakje kopen dan een verse krop sla, want dat is beter voor het milieu. FOTO RAPHAËL DRENT De vrouw Rob Berends Bettine Winters Wageningen Dat er met veel meer mensen nu minder honger is, is eigenlijk een heel opmerkelijk gegeven. Komt dat ook door de WUR? Wat zijn de belangrijkste ontwikke lingen in die afgelopen eeuw? Als we een eeuw vooruitkijken, wat is dan de grootste uitdaging voor Wageningen? Dat klinkt best angstaanjagend. Zou u zelf dat chipje willen als het u precies kan vertellen wat de staat van uw lichaam is?

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 14