Een verwarmend kipje
KOKEN
toeten
PROEVEN
HEBBEN
O
jammerlijke nonsens, maar het verkocht, dus
who cares?
Ook in ons land doen en deden we er als
makke schapen aan mee. Een keten van
snelwegrestaurants bracht vorig jaar 'na uit
voerig onderzoek' wat ze zelf noemden 'het
meest opbeurende broodje'. Omdat in ons
land nu eenmaal van alle evenementen en
gebeurtenissen carnaval moet worden
gemaakt, verkleedden medewerkers van het
tankstation zich als koddige clowns en hin
gen overal borden met de tekst 'Happy Blue
Monday'. Dat beeld was al genoeg om
acuut onder een berg halfverteerde herfst
bladeren te willen liggen.
Wat was dan het broodje dat al onze
Weltschmerz, onze walmende zelfhaat
moest verjagen en weer een glimlach om
onze getergde monden toveren? Een Itali
aanse bol met oude kaas, ei, tomaat, mayo
naise en ijsbergsla. Ocharme, als daar de
redding van moet komen... 41
Opbeurende Italiaanse bol
1 tl zout
„Wel een beetje hè? Maar
ik ben nog nooit in die streken ge
weest, behalve in Egypte toen ik 12
was. Ik ben gek op peulvruchten en
specerijenmixen. Dit recept heb ik
bedacht omdat het licht en gezond
is en de kruiden geven je een warm
gevoel van binnen. Dat kunnen we
wel gebruiken in januari."
„Soms wel. Het liefst sla ik met mijn
handen. Bij koken moet je niet te
voorzichtig of priegelig zijn. Sterker
nog, als je bij het proeven denkt: zo
is het genoeg, dan moet je nog net
een beetje extra in de pan doen."
„Als ik de tijd heb, laat ik peul
vruchten graag een nachtje weken.
Ze krijgen dan een betere bite.
Maar met kikkererwten uit blik
is verder niks mis. De smaak en
voedingswaarde zijn prima."
magazine 39
Geen pindakaas, maar noten-
kaas: de nieuwe Jumbo 100
Amandel is uitsluitend gemaakt
van, inderdaad, amandel.
Brouw je eigen speciaalbier met
de Brooklyn Brew Shop kit! Zes
verschillende smaken beschikbaar,
genoeg voor tien flesjes bier. €49,95
Bréïsnofl
Voor 4 bollen
400 g tarwebloem
50 ml olijfolie
200 ml kokend
water
1,5 tl gist
1 tl suiker
1 tl oregano
1 tl basilicum
1 tl tijm
1 tl salie
1 tl peterselie
4 plakjes oude kaas
2 tomaten, in plak
jes
4 gekookte eieren,
in plakjes
2 el mayonaise
1 krop ijsbergsla,
in reepjes
Laten we proberen de
bollen zelf te bakken.
Het is handig als je je
broodbakmachine uitje
kelder opdiept.
Doe de ingrediënten in
de machine (houd zout
en gist een beetje bij
elkaar vandaan) en druk
op de knoppen kneden
en rijzen. Je kunt ook
met de hand kneden.
Laat het deeg dan 20
minuten rijzen. Maak van
het gerezen deeg
4 tot 6 grote bollen. Leg
deze op bakpapier op
een ovenblik. Leg de
bollen onder een thee
doek en laat ze nog een
halfuur doorrijzen. Zet
een ovenschaal met
water in de voorver
warmde oven en bak de
bollen een halfuur op
200 graden.
Als ze nog niet lichtbruin
zijn, kun je ze iets langer
in de oven laten. Word
niet te depressief als het
niet lukt. Je kunt de bol
len ook bij de bakker
halen. Beleg ze met de
bovengenoemde ingre
diënten of maak er
je eigen carnaval van.
Estée Strooker (27) is chef
bij 24Kitchen. Ze runt restau
rant 't Amusement en saladebar
Slaatje Bla in Arnhem.
Deze maand deelt ze recepten
met het thema 'frisse start'.
Citroenkip met pompoen
en kikkererwten, dat
klinkt Noord-Afrikaans.
In het recept staat dat we met een
grote pan op de kip mogen slaan.
Raak jij zo je frustraties kwijt?
In je recept staan kikkererwten uit
blik. We hoeven dus niet ingewik
keld te doen met weken en zo?
BEREIDING
Leg de kipfilets op bakpapier.
Bestrooi ze met peper, zout,
venkelzaad en ris de citroen-
tijm van de takjes. Rasp de
schil van de citroenen en
sprenkel deze over de filets.
Besprenkel alles met wat olie
en dek af met nog een bak
papiertje. Sla met een grote
koekenpan op de kipfilet om
hem te pletten. Zorg dat je
platte, egale filets krijgt van
1 centimeter dik.
Snijd de pompoen in blokjes.
Giet de kikkererwten af en
spoel af met koud water.
Fruit de sjalot en knoflook in
de pan. Voeg de pompoen toe
en een paar takken citroen-
tijm. Fruit alles een minuutje.
Voeg de kikkererwten toe.
Laat alles even bakken. Blus
af met een witbiertje en laat
doorkoken. Verwarm de grote
koekenpan zonder olie. Voeg
de kipfilets toe. Bak ze zo'n
2 minuten aan elke kant en
draai ze daarna steeds elke
halve minuut om.
Blus de kip na een minuut of
zes af met citroensap. Voeg
een klontje roomboter en een
eetlepel honing toe. Zorg dat
het sap van de pompoen en
kikkererwten is verdampt.
Voeg yoghurt toe en breng
op smaak met peper en
zout.
SERVEREN
Serveer de kip op een
bedje van pompoen en
kikkererwten. Garneer
met verse citroentijm.
WG