Een verwarmend kipje KOKEN toeten PROEVEN HEBBEN O jammerlijke nonsens, maar het verkocht, dus who cares? Ook in ons land doen en deden we er als makke schapen aan mee. Een keten van snelwegrestaurants bracht vorig jaar 'na uit voerig onderzoek' wat ze zelf noemden 'het meest opbeurende broodje'. Omdat in ons land nu eenmaal van alle evenementen en gebeurtenissen carnaval moet worden gemaakt, verkleedden medewerkers van het tankstation zich als koddige clowns en hin gen overal borden met de tekst 'Happy Blue Monday'. Dat beeld was al genoeg om acuut onder een berg halfverteerde herfst bladeren te willen liggen. Wat was dan het broodje dat al onze Weltschmerz, onze walmende zelfhaat moest verjagen en weer een glimlach om onze getergde monden toveren? Een Itali aanse bol met oude kaas, ei, tomaat, mayo naise en ijsbergsla. Ocharme, als daar de redding van moet komen... 41 Opbeurende Italiaanse bol 1 tl zout „Wel een beetje hè? Maar ik ben nog nooit in die streken ge weest, behalve in Egypte toen ik 12 was. Ik ben gek op peulvruchten en specerijenmixen. Dit recept heb ik bedacht omdat het licht en gezond is en de kruiden geven je een warm gevoel van binnen. Dat kunnen we wel gebruiken in januari." „Soms wel. Het liefst sla ik met mijn handen. Bij koken moet je niet te voorzichtig of priegelig zijn. Sterker nog, als je bij het proeven denkt: zo is het genoeg, dan moet je nog net een beetje extra in de pan doen." „Als ik de tijd heb, laat ik peul vruchten graag een nachtje weken. Ze krijgen dan een betere bite. Maar met kikkererwten uit blik is verder niks mis. De smaak en voedingswaarde zijn prima." magazine 39 Geen pindakaas, maar noten- kaas: de nieuwe Jumbo 100 Amandel is uitsluitend gemaakt van, inderdaad, amandel. Brouw je eigen speciaalbier met de Brooklyn Brew Shop kit! Zes verschillende smaken beschikbaar, genoeg voor tien flesjes bier. €49,95 Bréïsnofl Voor 4 bollen 400 g tarwebloem 50 ml olijfolie 200 ml kokend water 1,5 tl gist 1 tl suiker 1 tl oregano 1 tl basilicum 1 tl tijm 1 tl salie 1 tl peterselie 4 plakjes oude kaas 2 tomaten, in plak jes 4 gekookte eieren, in plakjes 2 el mayonaise 1 krop ijsbergsla, in reepjes Laten we proberen de bollen zelf te bakken. Het is handig als je je broodbakmachine uitje kelder opdiept. Doe de ingrediënten in de machine (houd zout en gist een beetje bij elkaar vandaan) en druk op de knoppen kneden en rijzen. Je kunt ook met de hand kneden. Laat het deeg dan 20 minuten rijzen. Maak van het gerezen deeg 4 tot 6 grote bollen. Leg deze op bakpapier op een ovenblik. Leg de bollen onder een thee doek en laat ze nog een halfuur doorrijzen. Zet een ovenschaal met water in de voorver warmde oven en bak de bollen een halfuur op 200 graden. Als ze nog niet lichtbruin zijn, kun je ze iets langer in de oven laten. Word niet te depressief als het niet lukt. Je kunt de bol len ook bij de bakker halen. Beleg ze met de bovengenoemde ingre diënten of maak er je eigen carnaval van. Estée Strooker (27) is chef bij 24Kitchen. Ze runt restau rant 't Amusement en saladebar Slaatje Bla in Arnhem. Deze maand deelt ze recepten met het thema 'frisse start'. Citroenkip met pompoen en kikkererwten, dat klinkt Noord-Afrikaans. In het recept staat dat we met een grote pan op de kip mogen slaan. Raak jij zo je frustraties kwijt? In je recept staan kikkererwten uit blik. We hoeven dus niet ingewik keld te doen met weken en zo? BEREIDING Leg de kipfilets op bakpapier. Bestrooi ze met peper, zout, venkelzaad en ris de citroen- tijm van de takjes. Rasp de schil van de citroenen en sprenkel deze over de filets. Besprenkel alles met wat olie en dek af met nog een bak papiertje. Sla met een grote koekenpan op de kipfilet om hem te pletten. Zorg dat je platte, egale filets krijgt van 1 centimeter dik. Snijd de pompoen in blokjes. Giet de kikkererwten af en spoel af met koud water. Fruit de sjalot en knoflook in de pan. Voeg de pompoen toe en een paar takken citroen- tijm. Fruit alles een minuutje. Voeg de kikkererwten toe. Laat alles even bakken. Blus af met een witbiertje en laat doorkoken. Verwarm de grote koekenpan zonder olie. Voeg de kipfilets toe. Bak ze zo'n 2 minuten aan elke kant en draai ze daarna steeds elke halve minuut om. Blus de kip na een minuut of zes af met citroensap. Voeg een klontje roomboter en een eetlepel honing toe. Zorg dat het sap van de pompoen en kikkererwten is verdampt. Voeg yoghurt toe en breng op smaak met peper en zout. SERVEREN Serveer de kip op een bedje van pompoen en kikkererwten. Garneer met verse citroentijm. WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 103