L
Kras.nl of bel 088-0885 886 - Z
5
Boek vóór 16 januari en profiteer van voordeel tot 100 per persoon!
Ze stond ruim 30 jaar
achter haar fornuis
in een straattentje in
Bangkok. Een
Michelinster bracht de
72-jarige 'koningin van
de kreeftomelet' Supinya
Jansuta wereldwijde
roem. Maar blij is ze
er niet mee.
Een Michelinster voor
een eettentje op
straat is buitenge
woon zeldzaam. We
reldwijd kregen tot
nu toe slechts drie
streetfoodkoks de
prestigieuze vermelding. De im
mer met een skibril getooide kok
Supinya Jansuta is volgens de
Michelingids met haar restaurant
Jay Fai dan ook een ware legende.
De excentrieke kok is gespeciali
seerd in verse vis en schaaldieren,
bereidt in vlammende wokken op
brandende kooltjes. Dat is ook de
reden waarom ze de enorme bril
op haar hoofd heeft. Die moet haar
beschermen tegen de kokend hete
olie, die regelmatig opspat.
Culinair recensenten buitelen
over elkaar heen met superlatie
ven om haar gerechten te om
schrijven. Meer dan eens 'knallen
gerechten bijkans uit elkaar van
smaak' in de kookrecensies. Vooral
de verse kreeftomelet is volgens
kenners een feestje voor de tong.
Jansuta heeft de slingers even
wel niet opgehangen. Waar ze vlak
na de uitreiking van de ster in de
cember al aangaf dat het wel 'erg
lang heeft geduurd' voor ze de
prijs kreeg, baalt ze nu. „Ik zou
willen dat ik de prijs terug kon ge
ven. Veel mensen komen om te
kijken en mij te fotograferen en
niet automatisch om te eten", ver
zucht ze tegenover de site
eater.com.
Desondanks loopt de wachttijd
voor een maaltijd tegenwoordig na
openingstijd al snel op tot twee
uur. Het restaurant heeft zelfs een
bordje moeten maken met de tekst
Full House. In de lange rij voor haar
straattentje staan echter niet al-
leen hongerige klanten, maar tot
ergernis van de chef ook 'inspec
teurs van de belastingdienst'.
Rijk worden door de prestigieuze
ster zit er volgens de klagende chef
ook al niet in. Ze kan naar eigen
zeggen haar prijzen niet verhogen
om geen klanten kwijt te raken,
maar is wel veel meer geld kwijt
aan de inkoop van grote hoeveel
heden ingrediënten om de uitdij
ende klandizie elke dag te kunnen
voeden.
Het restaurantje is niet erg po
pulair onder de bevolking zelf.
Met 24 tot 31 dollar voor een
kreeftomelet zit het tentje mijlen
ver verwijderd van de prijzen voor
straatvoedsel om haar heen.
Haar dochter Yuawadee Junsuta,
die haar baan opgaf om de vele re
serveringen in goede banen te lei
den, staat positiever in het verhaal.
„Voor of na de ster, we zien onszelf
gewoon zoals we zijn, Jay Fai is
nog steeds Jay Fai. Als de klanten
naar ons toe komen en zeggen dat
ze van ons eten houden, krijgen
we een miljoen sterren per dag die
er allemaal toe doen."
Hoge verwachtingen
Het is niet voor het eerst dat een
restaurant van een Michelinster af
wil. Enkele koks binnen en buiten
Frankrijk gaven eerder aan een
vermelding in de gids als een
enorme last te ervaren. De ver
wachtingen zouden te hoog zijn.
In Nederland gaf Michèl Kage-
naar van restaurant In De'n Dil-
lengaard in Nuth zijn ster in 2004
terug. En in 2013 verloor Ron
Blaauw uit Ouderkerk aan de Am-
stel zijn twee sterren toen hij zijn
restaurantformule van de ene op
de andere dag veranderde. Miche-
lin zelfheeft zich altijd op het
standpunt gesteld dat een ster niet
zomaar teruggeven kan worden.
De ster is namelijk bedoeld als
graadmeter voor consumenten.
- Zie kras.nl/actievoorwaarden
vrijdag 12 januari 2018
GO
Straatkok baalt van Michelinster
Chris Klomp
Bangkok/Rotterdam
Straatrestaurant Jai
Fay in Bangkok
(boven) bestaat al 30
jaar. In december
kreeg chef-kok Supi
nya Jansuta een
Michelinster. Haar
specialiteit: ei met
verse kreeft, foto sap
/f^i
ANVR