L Kras.nl of bel 088-0885 886 - Z 5 Boek vóór 16 januari en profiteer van voordeel tot 100 per persoon! Ze stond ruim 30 jaar achter haar fornuis in een straattentje in Bangkok. Een Michelinster bracht de 72-jarige 'koningin van de kreeftomelet' Supinya Jansuta wereldwijde roem. Maar blij is ze er niet mee. Een Michelinster voor een eettentje op straat is buitenge woon zeldzaam. We reldwijd kregen tot nu toe slechts drie streetfoodkoks de prestigieuze vermelding. De im mer met een skibril getooide kok Supinya Jansuta is volgens de Michelingids met haar restaurant Jay Fai dan ook een ware legende. De excentrieke kok is gespeciali seerd in verse vis en schaaldieren, bereidt in vlammende wokken op brandende kooltjes. Dat is ook de reden waarom ze de enorme bril op haar hoofd heeft. Die moet haar beschermen tegen de kokend hete olie, die regelmatig opspat. Culinair recensenten buitelen over elkaar heen met superlatie ven om haar gerechten te om schrijven. Meer dan eens 'knallen gerechten bijkans uit elkaar van smaak' in de kookrecensies. Vooral de verse kreeftomelet is volgens kenners een feestje voor de tong. Jansuta heeft de slingers even wel niet opgehangen. Waar ze vlak na de uitreiking van de ster in de cember al aangaf dat het wel 'erg lang heeft geduurd' voor ze de prijs kreeg, baalt ze nu. „Ik zou willen dat ik de prijs terug kon ge ven. Veel mensen komen om te kijken en mij te fotograferen en niet automatisch om te eten", ver zucht ze tegenover de site eater.com. Desondanks loopt de wachttijd voor een maaltijd tegenwoordig na openingstijd al snel op tot twee uur. Het restaurant heeft zelfs een bordje moeten maken met de tekst Full House. In de lange rij voor haar straattentje staan echter niet al- leen hongerige klanten, maar tot ergernis van de chef ook 'inspec teurs van de belastingdienst'. Rijk worden door de prestigieuze ster zit er volgens de klagende chef ook al niet in. Ze kan naar eigen zeggen haar prijzen niet verhogen om geen klanten kwijt te raken, maar is wel veel meer geld kwijt aan de inkoop van grote hoeveel heden ingrediënten om de uitdij ende klandizie elke dag te kunnen voeden. Het restaurantje is niet erg po pulair onder de bevolking zelf. Met 24 tot 31 dollar voor een kreeftomelet zit het tentje mijlen ver verwijderd van de prijzen voor straatvoedsel om haar heen. Haar dochter Yuawadee Junsuta, die haar baan opgaf om de vele re serveringen in goede banen te lei den, staat positiever in het verhaal. „Voor of na de ster, we zien onszelf gewoon zoals we zijn, Jay Fai is nog steeds Jay Fai. Als de klanten naar ons toe komen en zeggen dat ze van ons eten houden, krijgen we een miljoen sterren per dag die er allemaal toe doen." Hoge verwachtingen Het is niet voor het eerst dat een restaurant van een Michelinster af wil. Enkele koks binnen en buiten Frankrijk gaven eerder aan een vermelding in de gids als een enorme last te ervaren. De ver wachtingen zouden te hoog zijn. In Nederland gaf Michèl Kage- naar van restaurant In De'n Dil- lengaard in Nuth zijn ster in 2004 terug. En in 2013 verloor Ron Blaauw uit Ouderkerk aan de Am- stel zijn twee sterren toen hij zijn restaurantformule van de ene op de andere dag veranderde. Miche- lin zelfheeft zich altijd op het standpunt gesteld dat een ster niet zomaar teruggeven kan worden. De ster is namelijk bedoeld als graadmeter voor consumenten. - Zie kras.nl/actievoorwaarden vrijdag 12 januari 2018 GO Straatkok baalt van Michelinster Chris Klomp Bangkok/Rotterdam Straatrestaurant Jai Fay in Bangkok (boven) bestaat al 30 jaar. In december kreeg chef-kok Supi nya Jansuta een Michelinster. Haar specialiteit: ei met verse kreeft, foto sap /f^i ANVR

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 5