Melkcuoes Nooit meer ongare snacks Waarvan Akte Goeie koop |pj) 24 Choco's Melk is goed voor elk, maar hoe zit dat met chocolademelk? Negen pakken uit de supermarkt onder de loep. Waargebeurde verhalen uit de notarispraktijk, opgetekend door Johan Nebbeling. Een jaar of drie is hij. Blonde krullen, kuil tjes in zijn wangen en helderblauwe ogen. In zijn normale doen lijkt hij mij een lief jongetje. Maar vanmiddag is hij niet in zijn ge wone doen en niet lief. Om niet te zeggen dat hij - sorry - oervervelend is. Ik weet wel dat hij daar zelf weinig aan kan doen. Hij is uitgeput van een lange, ongewone dag en mist zijn middagslaapje. Eerst met zijn ouders naar het ziekenhuis, waar oma een on derzoek onderging. Het liep natuurlijk uit en het wachten duurde eindeloos. Oma, zijn vaste oppas, moest een nachtje blijven. Op zo korte termijn konden zijn ouders geen andere oppas vinden. Dus hebben ze hem meegenomen naar mijn kantoor waar ze een afspraak hebben over het testament dat ze willen opstellen. We zitten met z'n vieren in mijn spreekka mer. Ik probeer de ouders uit te leggen hoe dat in elkaar steekt, een testament, en waar ze zoal aan moeten denken. Maar een gesprek voeren is vrijwel onmogelijk. Het jongetje heeft een obsessie ontwikkeld voor de cupjes met koffiemelk op mijn bureau en is daar op geen enkele wijze van af te leiden. Hij moet en zal met die cupjes spelen. Niet met de lege, maar met de volle. Eerst bekijken wij zijn spel met vertede ring. Maar al snel gaat het natuurlijk fout en spuit de koffiemelk eruit, over zijn kleding en mijn bureau. Vader boos, jongetje zet het op een brullen. Hij is niet meer tot bedaren te brengen, behalve met een nieuw vol cupje. Geen goed plan. Al snel gaat het fout en spuit de koffiemelk eruit, over zijn kleding en mijn bureau De moeder biedt aan de kamer met hem te verlaten zodat haar man het gesprek in alle rust kan voortzetten, maar dat vind ik geen goed idee. Het opstellen van een testament is belangrijk, voor haar zeker niet minder dan voor haar man. Ik zie het vaker gebeuren als ouders hun kin deren meenemen als ze komen praten over een testament of andere essentiële zaken: de vader voert het gesprek, de moeder houdt zich vooral bezig met de kinderen en is daardoor afgeleid. Kinderen zijn natuurlijk welkom bij ons, maar als het om zulke wezenlijke onderwerpen gaat als bijvoorbeeld een testament, is het meestal verstandiger ze even elders onder te brengen. Gelukkig hebben wij altijd ons laatste red middel: Inge, onze receptioniste. Als ervaren moeder van twee jonge kinderen weet ze van wanten. Ze neemt het jongetje mee naar de re ceptie, geeft hem een bekertje cho comel, een stuk papier en de kleurpotloden die ze altijd klaar heeft liggen en anderhalf uur lang heeft niemand nog een kind aan hem. Als zijn ou ders hem na hun gesprek komen ophalen, laat hij trots zijn tekeningen zien. Hulde voor Inge! et chocolade melk is het net als met andij- viestamppot en erwtensoep: ze zouden er het halve super marktschap mee vol kunnen metse len, maar uiteindelijk kan al dat spul uit de fabriek op een gure winterdag toch niet tippen aan het echte werk van oma. Mocht mevrouw echter verlegen zitten om inspiratie, dan moet ze nodig eens op de choco bij Quetzal: een rap uitdijende keten van zelfverklaarde 'chocoladebars' die vanuit België ook de Nederlandse stadsharten verovert. Franchisegever Robert Hoenderdos draait er niet omheen. „Wij willen de Starbucks van de chocola worden." Om de chocoholic om de vinger te winden, worden bij Quetzal honderd smaken chocolademelk geschonken. Chocolademelk met amaretto bij voorbeeld. Of chilipeper. Of karde mom, kokos, kaneel-honing. Het moge duidelijk zijn: als er ergens wordt nagedacht over de perfecte chocolademelk, dan is het hier. Mooie kans dus om in de Arnhemse vestiging toch eens met drie mede werkers te testen hoe de (huis)mer- ken uit de supermarkt het ervan af brengen. Leverancier Het panel proeft blind de chocolade melk van vier huismerken, twee zui- velgiganten en één fair trade choco- boer. Indien het merk keuze biedt, is er gekozen voor de klassieke, volle variant; steeds goed geschud voor het uitschenken. Saillant detail: als uw keurmeester de pakken voor de test tegen het licht houdt, blijken Plus, Jumbo, Meikan en Tony's Chocolo- nely allemaal te leunen op melk van dezelfde leverancier. Ook Friesland- Campina en Aldi tappen uit een zelfde vaatje. Gelijke melk in andere pakken? „Niet per se", onderstreept Hoenderdos. „De melk is vooral van invloed op de volheid en romigheid van de chocolademelk. Door bij het toevoegen van chocola en suiker an dere keuzes te maken, kan de smaak alsnog verschillend uitpakken." Het is bovendien al lang niet alleen meer koemelk wat de klok slaat in ONSPANEL je 1>9U Vanwege beroepsgeheim zijn geen namen vermeld. Reageren? johan.nebbeling@persgroep.nl woensdag 10 januari 2018 GO Lunchrooms winnen terrein Lunchrooms en aanbieders van thuisbezorgde of afhaalmaaltijden zijn aan een op mars bezig. Ne derland telt nu zo'n 2.400 lunch rooms; 1000 meer dan in 2012. Ook koffie- tentjes doen het goed, meldt Dat- linq, een data base voor de ho recabranche. miljoen Neder landers gingen vorig jaar min stens één keer op vakantie. (bron NBTC-NIPO) Petro nieuwe crypotmunt Venezuela gaat 100 miljoen nieuwe digitale munten uitgeven om aan geld te komen. Volgens de oppositie is de 'petro' ge doemd te misluk ken. Het land verkeert in een diepe econo- misce crisis en het vertrouwen in president Ma- duro is nihil. Lekker dik en vol cacao Matthijs Meeuwsen Chocolademelk moet vullen, vindt het panel. FOTO'S KOEN VERHEIJDEN Robert Hoenderdos (55) Heeft als franchisegever bij Quetzal veel in de chocolademelk te brokkelen. Goede voornemens of niet, de frituurpan overleeft elke jaarwisse ling. En als je frituurt, doe het dan goed. Testvergelijkingssite besteproduct.nl tipt drie pannen die nog lang meegaan. Bij frituren luistert de tem peratuur nauw. Bij een te lage temperatuur worden je frites en snacks niet gaar. Een minuutje extra frituren kan, maar blijft een gok. Een ander nadeel: je ge rechten worden vetter. Bij een lagere temperatuur zuigt de snack meer vet op en smaakt daardoor ook zo. Een iets te hoge tempera tuur heeft minder nadelen voor het bereiden en de smaak van de snack. Als je bevroren friet in de pan gooit, daalt de temperatuur onmiddellijk met zo'n 50 graden. Dus als je wat hoger begint, bakje uitein delijk toch op een lagere temperatuur. Alleen is dat erg slecht voor je olie. Bak je de patat op te hoge tem peraturen, dan ontstaat het stofje acrylamide, wat scha delijk is voor je gezondheid. De temperatuur die je in stelt op je friteuse kan trou wens afwijken van de wer kelijke temperatuur van je olie. Bij een ingestelde tem peratuur van 180 graden meten wij soms 160 graden, Chris de Heer (39) Pioniert in de Arnhemse vestiging onder meer met chocola demelk after eight. Caroline Adri- aanse (49) Verzint als pro ductontwikke laar nieuwe sma ken chocolademelk.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 24