Melkcuoes
Nooit meer
ongare
snacks
Waarvan Akte
Goeie koop
|pj)
24
Choco's Melk is goed voor elk, maar hoe zit
dat met chocolademelk? Negen pakken uit
de supermarkt onder de loep.
Waargebeurde verhalen uit de
notarispraktijk, opgetekend
door Johan Nebbeling.
Een jaar of drie is hij. Blonde krullen, kuil
tjes in zijn wangen en helderblauwe ogen.
In zijn normale doen lijkt hij mij een lief
jongetje. Maar vanmiddag is hij niet in zijn ge
wone doen en niet lief. Om niet te zeggen dat
hij - sorry - oervervelend is.
Ik weet wel dat hij daar zelf weinig aan kan
doen. Hij is uitgeput van een lange, ongewone
dag en mist zijn middagslaapje. Eerst met zijn
ouders naar het ziekenhuis, waar oma een on
derzoek onderging. Het liep natuurlijk uit en
het wachten duurde eindeloos. Oma, zijn vaste
oppas, moest een nachtje blijven. Op zo korte
termijn konden zijn ouders geen andere oppas
vinden. Dus hebben ze hem meegenomen naar
mijn kantoor waar ze een afspraak hebben over
het testament dat ze willen opstellen.
We zitten met z'n vieren in mijn spreekka
mer. Ik probeer de ouders uit te leggen hoe
dat in elkaar steekt, een testament, en waar ze
zoal aan moeten denken. Maar een gesprek
voeren is vrijwel onmogelijk. Het jongetje
heeft een obsessie ontwikkeld voor de cupjes
met koffiemelk op mijn bureau en is daar op
geen enkele wijze van af te leiden. Hij moet en
zal met die cupjes spelen. Niet met de lege,
maar met de volle.
Eerst bekijken wij
zijn spel met vertede
ring. Maar al snel gaat
het natuurlijk fout en
spuit de koffiemelk
eruit, over zijn kleding
en mijn bureau. Vader
boos, jongetje zet het
op een brullen. Hij is
niet meer tot bedaren
te brengen, behalve
met een nieuw vol
cupje. Geen goed plan.
Al snel gaat
het fout en
spuit de
koffiemelk
eruit, over zijn
kleding en
mijn bureau
De moeder biedt aan
de kamer met hem te
verlaten zodat haar
man het gesprek in alle rust kan voortzetten,
maar dat vind ik geen goed idee. Het opstellen
van een testament is belangrijk, voor haar zeker
niet minder dan voor haar man.
Ik zie het vaker gebeuren als ouders hun kin
deren meenemen als ze komen praten over een
testament of andere essentiële zaken: de vader
voert het gesprek, de moeder houdt zich vooral
bezig met de kinderen en is daardoor afgeleid.
Kinderen zijn natuurlijk welkom bij ons, maar
als het om zulke wezenlijke onderwerpen gaat
als bijvoorbeeld een testament, is het meestal
verstandiger ze even elders onder te brengen.
Gelukkig hebben wij altijd ons laatste red
middel: Inge, onze receptioniste. Als ervaren
moeder van twee jonge kinderen weet ze van
wanten. Ze neemt het jongetje mee naar de re
ceptie, geeft hem een bekertje cho
comel, een stuk papier en de
kleurpotloden die ze altijd klaar
heeft liggen en anderhalf uur
lang heeft niemand nog een
kind aan hem. Als zijn ou
ders hem na hun gesprek
komen ophalen, laat hij
trots zijn tekeningen zien.
Hulde voor Inge!
et chocolade
melk is het net
als met andij-
viestamppot en
erwtensoep: ze
zouden er het
halve super
marktschap mee vol kunnen metse
len, maar uiteindelijk kan al dat spul
uit de fabriek op een gure winterdag
toch niet tippen aan het echte werk
van oma. Mocht mevrouw echter
verlegen zitten om inspiratie, dan
moet ze nodig eens op de choco bij
Quetzal: een rap uitdijende keten van
zelfverklaarde 'chocoladebars' die
vanuit België ook de Nederlandse
stadsharten verovert. Franchisegever
Robert Hoenderdos draait er niet
omheen. „Wij willen de Starbucks
van de chocola worden."
Om de chocoholic om de vinger te
winden, worden bij Quetzal honderd
smaken chocolademelk geschonken.
Chocolademelk met amaretto bij
voorbeeld. Of chilipeper. Of karde
mom, kokos, kaneel-honing. Het
moge duidelijk zijn: als er ergens
wordt nagedacht over de perfecte
chocolademelk, dan is het hier.
Mooie kans dus om in de Arnhemse
vestiging toch eens met drie mede
werkers te testen hoe de (huis)mer-
ken uit de supermarkt het ervan af
brengen.
Leverancier
Het panel proeft blind de chocolade
melk van vier huismerken, twee zui-
velgiganten en één fair trade choco-
boer. Indien het merk keuze biedt, is
er gekozen voor de klassieke, volle
variant; steeds goed geschud voor het
uitschenken. Saillant detail: als uw
keurmeester de pakken voor de test
tegen het licht houdt, blijken Plus,
Jumbo, Meikan en Tony's Chocolo-
nely allemaal te leunen op melk van
dezelfde leverancier. Ook Friesland-
Campina en Aldi tappen uit een
zelfde vaatje. Gelijke melk in andere
pakken? „Niet per se", onderstreept
Hoenderdos. „De melk is vooral van
invloed op de volheid en romigheid
van de chocolademelk. Door bij het
toevoegen van chocola en suiker an
dere keuzes te maken, kan de smaak
alsnog verschillend uitpakken."
Het is bovendien al lang niet alleen
meer koemelk wat de klok slaat in
ONSPANEL
je
1>9U
Vanwege beroepsgeheim
zijn geen namen vermeld.
Reageren?
johan.nebbeling@persgroep.nl
woensdag 10 januari 2018
GO
Lunchrooms
winnen terrein
Lunchrooms en
aanbieders van
thuisbezorgde of
afhaalmaaltijden
zijn aan een op
mars bezig. Ne
derland telt nu
zo'n 2.400 lunch
rooms; 1000
meer dan in
2012. Ook koffie-
tentjes doen het
goed, meldt Dat-
linq, een data
base voor de ho
recabranche.
miljoen Neder
landers gingen
vorig jaar min
stens één keer
op vakantie.
(bron NBTC-NIPO)
Petro nieuwe
crypotmunt
Venezuela gaat
100 miljoen
nieuwe digitale
munten uitgeven
om aan geld te
komen. Volgens
de oppositie is
de 'petro' ge
doemd te misluk
ken. Het land
verkeert in een
diepe econo-
misce crisis en
het vertrouwen in
president Ma-
duro is nihil.
Lekker
dik en vol
cacao
Matthijs Meeuwsen
Chocolademelk
moet vullen, vindt
het panel.
FOTO'S KOEN VERHEIJDEN
Robert Hoenderdos
(55) Heeft als
franchisegever bij
Quetzal veel in de
chocolademelk te
brokkelen.
Goede voornemens of niet, de
frituurpan overleeft elke jaarwisse
ling. En als je frituurt, doe het
dan goed. Testvergelijkingssite
besteproduct.nl tipt drie pannen
die nog lang meegaan.
Bij frituren luistert de tem
peratuur nauw. Bij een te
lage temperatuur worden je
frites en snacks niet gaar.
Een minuutje extra frituren
kan, maar blijft een gok.
Een ander nadeel: je ge
rechten worden vetter.
Bij een lagere temperatuur
zuigt de snack meer vet op
en smaakt daardoor ook zo.
Een iets te hoge tempera
tuur heeft minder nadelen
voor het bereiden en de
smaak van de snack. Als je
bevroren friet in de pan
gooit, daalt de temperatuur
onmiddellijk met zo'n 50
graden. Dus als je wat
hoger begint, bakje uitein
delijk toch op een lagere
temperatuur. Alleen is dat
erg slecht voor je olie. Bak
je de patat op te hoge tem
peraturen, dan ontstaat het
stofje acrylamide, wat scha
delijk is voor je gezondheid.
De temperatuur die je in
stelt op je friteuse kan trou
wens afwijken van de wer
kelijke temperatuur van je
olie. Bij een ingestelde tem
peratuur van 180 graden
meten wij soms 160 graden,
Chris de Heer
(39) Pioniert in
de Arnhemse
vestiging onder
meer met chocola
demelk after eight.
Caroline Adri-
aanse (49)
Verzint als pro
ductontwikke
laar nieuwe sma
ken chocolademelk.