23 Over werk, geld en consumentenzaken Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit van Maastricht, presenteerde de eerste hamburger van kweekvlees ter wereld. „Jammer dat de overheid hier niet in investeert. Straks is I het te laat." „We nemen de stamcel len van een koe en laten die zich vermenigvuldi gen. Vervolgens worden miljoenen van die cellen binnen drie weken op gekweekt tot spierweefsel. Daarna plakken we zo'n tienduizend van die 'sliertjes' spierweefsel met bindmid del aan elkaar, om een hamburger te maken." „We zijn bezig met opschaling. Ons doel is om het vlees binnenkort in grote tanks van 25.000 liter te kwe ken. Daar zit een bepaald serum in, waarin de stamcellen zich kunnen vermenigvuldigen. Het serum is nu nog dierlijk, maar we werken aan een alternatief, bijvoorbeeld van algen. Met één zo'n tank zouden we heel Maastricht van vlees kunnen voor zien. Alleen gaan we dat natuurlijk niet allemaal zelf doen. Dan duurt de omschakeling naar kweekvlees te lang. Dus zijn we op zoek naar part ners." „We zijn in gesprek met een aantal bedrijven, maar de vleessector staat LUXEVLEES rl& nog niet te springen om mee te doen en de overheid ook niet. Eigenlijk vind ik dat de overheid hierin zou moeten investeren, maar dat doet ze niet. Dat is jammer, want we hebben nog maar vijfendertig jaar te gaan, anders is het te laat." „De wereldbevolking neemt snel toe en ik denk niet dat iedereen binnen kort plantaardig gaat eten. We zien de vleesconsumptie wereldwijd juist toenemen. Dus is er een oplossing nodig. Wij kunnen met de stamcel len van één gram spierweefsel onge veer tienduizend kilo vlees maken. In theorie betekent dit dat we met de stamcellen van honderdvijftig koeien de hele wereld kunnen voeden." „Dankzij kweekvlees kunnen we in de toekomst de veestapel waarschijn lijk flink reduceren en klimaatveran dering tegengaan. Ook maken we geen gebruik van antibiotica. Nu wordt nog vaak antibiotica gebruikt in de veehouderij. Met kweekvlees is dat niet nodig. Dan is het een kwestie van schoon werken, zodat er geen in fecties ontstaan. Ook kunnen we Van één gram spierweefsel kunnen we wel 10.000 kilo vlees maken kweekvlees gezonder maken dan normaal vlees, door minder vet toe te voegen." „In Nederland hebben we veel melk koeien, dus het zou hier inderdaad niet direct tot een kleinere veestapel leiden. Maar ook daar zijn al allerlei alternatieven voor. Zo produceert het bedrijf Perfect Day Foods in San Francisco al kweekmelk en Modern Meadow in New Jersey kweekt leer. Ook wordt onder andere in Silicon Valley gewerkt aan het kweken van vis, kip, en kipvrije eieren." „Ik denk dat de consument kweek vlees wel zal accepteren. Er zijn al verschillende onderzoeken die aan tonen dat bijna vijftig procent van de consumenten kweekvlees in ieder geval wil proberen. Als het kweek vlees straks net zo goed smaakt als normaal vlees, dan denk ik dat men sen de voordelen er van zullen in zien. Maar het blijft nu nog afwach ten." woensdag 10 januari 2018 Geld&Soed Met 150 koeien de wereld voeden' Steven Musch Hoe maak je een kweek- vleesburger? Waar werkt uw afdeling nu aan? Lukt het om die partners te vinden? Mark Post (60) richtte in 2015 het bedrijf Mosa Meat ('The Meat Revolution') op. Post verwacht dat de eerste kweekvleeshamburgers binnen drie jaar op de markt komen. Eerst als luxevlees bij restaurants en daarna, rond 2025, moet het qua prijs ook kunnen concurreren met gewoon vlees in de supermarkt. De gekweekte burger in rauwe vorm. FOTODAVIDPARRY/PA tjasjfüw.™ Te laat? Wat zijn de voordelen? Mark Post werkt aan het kweken van vetweefsel om de kweekvleeshambur gers nog sappiger te maken, fotodavidparry/pa —Mark Post Maar we gebruiken koeien niet alleen voor vlees. Een in het laboratorium geweekte hamburger, dat klinkt nog niet erg lekker.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 23