23
Over werk, geld en consumentenzaken
Mark Post, hoogleraar vasculaire
fysiologie aan de Universiteit van
Maastricht, presenteerde de
eerste hamburger van
kweekvlees ter wereld.
„Jammer dat de
overheid hier niet in
investeert. Straks is
I het te laat."
„We nemen de stamcel
len van een koe en laten
die zich vermenigvuldi
gen. Vervolgens worden miljoenen
van die cellen binnen drie weken op
gekweekt tot spierweefsel. Daarna
plakken we zo'n tienduizend van die
'sliertjes' spierweefsel met bindmid
del aan elkaar, om een hamburger te
maken."
„We zijn bezig met opschaling. Ons
doel is om het vlees binnenkort in
grote tanks van 25.000 liter te kwe
ken. Daar zit een bepaald serum in,
waarin de stamcellen zich kunnen
vermenigvuldigen. Het serum is nu
nog dierlijk, maar we werken aan een
alternatief, bijvoorbeeld van algen.
Met één zo'n tank zouden we heel
Maastricht van vlees kunnen voor
zien. Alleen gaan we dat natuurlijk
niet allemaal zelf doen. Dan duurt de
omschakeling naar kweekvlees te
lang. Dus zijn we op zoek naar part
ners."
„We zijn in gesprek met een aantal
bedrijven, maar de vleessector staat
LUXEVLEES
rl&
nog niet te springen om mee te doen
en de overheid ook niet. Eigenlijk
vind ik dat de overheid hierin zou
moeten investeren, maar dat doet ze
niet. Dat is jammer, want we hebben
nog maar vijfendertig jaar te gaan,
anders is het te laat."
„De wereldbevolking neemt snel toe
en ik denk niet dat iedereen binnen
kort plantaardig gaat eten. We zien
de vleesconsumptie wereldwijd juist
toenemen. Dus is er een oplossing
nodig. Wij kunnen met de stamcel
len van één gram spierweefsel onge
veer tienduizend kilo vlees maken. In
theorie betekent dit dat we met de
stamcellen van honderdvijftig koeien
de hele wereld kunnen voeden."
„Dankzij kweekvlees kunnen we in
de toekomst de veestapel waarschijn
lijk flink reduceren en klimaatveran
dering tegengaan. Ook maken we
geen gebruik van antibiotica. Nu
wordt nog vaak antibiotica gebruikt
in de veehouderij. Met kweekvlees is
dat niet nodig. Dan is het een kwestie
van schoon werken, zodat er geen in
fecties ontstaan. Ook kunnen we
Van één gram
spierweefsel
kunnen we wel
10.000 kilo
vlees maken
kweekvlees gezonder maken dan
normaal vlees, door minder vet toe te
voegen."
„In Nederland hebben we veel melk
koeien, dus het zou hier inderdaad
niet direct tot een kleinere veestapel
leiden. Maar ook daar zijn al allerlei
alternatieven voor. Zo produceert het
bedrijf Perfect Day Foods in San
Francisco al kweekmelk en Modern
Meadow in New Jersey kweekt leer.
Ook wordt onder andere in Silicon
Valley gewerkt aan het kweken van
vis, kip, en kipvrije eieren."
„Ik denk dat de consument kweek
vlees wel zal accepteren. Er zijn al
verschillende onderzoeken die aan
tonen dat bijna vijftig procent van de
consumenten kweekvlees in ieder
geval wil proberen. Als het kweek
vlees straks net zo goed smaakt als
normaal vlees, dan denk ik dat men
sen de voordelen er van zullen in
zien. Maar het blijft nu nog afwach
ten."
woensdag 10 januari 2018
Geld&Soed
Met 150
koeien
de wereld
voeden'
Steven Musch
Hoe maak je een kweek-
vleesburger?
Waar werkt uw afdeling nu aan?
Lukt het om die partners te
vinden?
Mark Post (60) richtte
in 2015 het bedrijf
Mosa Meat ('The Meat
Revolution') op. Post
verwacht dat de eerste
kweekvleeshamburgers
binnen drie jaar op de
markt komen. Eerst als
luxevlees bij restaurants
en daarna, rond 2025,
moet het qua prijs ook
kunnen concurreren
met gewoon vlees in de
supermarkt.
De gekweekte
burger in rauwe vorm.
FOTODAVIDPARRY/PA
tjasjfüw.™
Te laat?
Wat zijn de voordelen?
Mark Post werkt
aan het kweken van
vetweefsel om de
kweekvleeshambur
gers nog sappiger te
maken, fotodavidparry/pa
—Mark Post
Maar we gebruiken koeien niet
alleen voor vlees.
Een in het laboratorium geweekte
hamburger, dat klinkt nog niet erg
lekker.