Kleine porties
uit ziekenhuis
helpen patiënt
EUWS 11
Radboudumc onderzoekt effect maaltijdbezorging aan huis
Meer info en aanmelden: Krantenbezorgen.nl
Het onderzoek vindt plaats onder
440 mensen, onder wie kanker- en
orthopediepatiënten. Bij de helft
worden tussen chemokuren drie
weken lang maaltijden thuis
bezorgd. Omdat deze patiënten
vaak geen trek hebben, krijgen zij
zes kleine porties. Sterke geuren
worden gemeden. De andere helft
eet thuis wat de pot schaft.
Het onderzoek wordt uitgevoerd
door het Radboudumc in opdracht
van de Foodforcare Foundation, een
stichting die zich bezighoudt met
patiëntenvoeding. Samen met
medisch specialisten en zieken
huiscateraar Maison van den Boer
paste ze afgelopen jaren de maaltij
den op alle afdelingen in het Rad
boud aan op de wensen van de pa
tiënt. Aanleiding was de klacht van
jonge kankerpatiënten die misselijk
werden van de geur van aardappel
vleesgerechten. Zij bleken met zes
kleine porties per dag 20 procent
meer eiwitten binnen te krijgen.
Foodforcare breidt de service nu
ook - bij wijze van proef- uit naar
maaltijden aan huis voor chirurgi
sche, orthopedische en urologische
patiënten. Zij krijgen eiwitrijke
maaltijden met veel kwark en peul
vruchten, drie weken vóór bijvoor
beeld hun heup- of knieoperatie.
Het idee is dat ze sterker het zieken
huis in gaan en na thuiskomst snel
ler herstellen, licht Siebe Geerd-
sema, manager bij Foodforcare, toe.
„Bijna 20 procent van de patiënten
is op de eerste opnamedag onder
voed. Ondervoeding brengt een
groter risico op complicaties met
zich mee, zoals een langere ligduur
en langzamere (wond)genezing."
Volgens Vera IJmker, promo
venda in het Radboudumc en coör
dinator van het onderzoek, is het
doel van het onderzoek niet alleen
een betere conditie van de patiënt.
„Het zou er ook toe kunnen leiden
dat patiënten minder klachten
ervaren en daardoor minder medi
catie hoeven te gebruiken."
De cateraar wordt steeds inven-
tiever. Speciaal voor patiënten die
niet goed kunnen slikken, staan
vloeibare zalm en gemalen draad
jesvlees op het menu.
Foodforcare hoopt dat het onder
zoek de zorgverzekeraars zal over
tuigen de maaltijdservice (deels) te
vergoeden. Nu besteedt een
Nederlander dagelijks gemiddeld 5
euro aan eten. De bezorgservice
kost minstens het dubbele.
Volgens Ellen Kampman, hoog
leraar voeding en ziekte aan de
Wageningen University en lid van
de Raad van Toezicht van Foodfor
care, heeft hoge verwachtingen van
de bezorgservice. Volgens haar heb
ben veel kankerpatiënten geen idee
wat ze moeten eten bij thuiskomst.
„Gerechten die ze gewend waren,
lusten ze plots niet meer. De geur
van gebraden vlees schijnt bijvoor
beeld vreselijk te zijn na een
chemo." Vaak grijpen kanker
patiënten naar gemakkelijk, vet
voedsel, ook door gebrek aan ener
gie. „Laatst vertelde een borst-
kankerpatiënt me dat ze 's avonds
vaak uitgeput op de bank ploft met
een zak chips. Heel begrijpelijk,
maar chips hebben nul voedings
waarde." De bezorgservice kan vol
gens haar ook helpen mantelzor-
gers te ontlasten.
De kosten zouden een struikel
blok kunnen vormen. „Je wilt geen
scheiding creëren in de samen
leving, waarbij de patiënt met een
lager inkomen de service niet kan
betalen."
Foodforcare richt zich nu op kan
kerpatiënten die niet meer beter
worden, onder wie patiënten met
darmkanker. Kampman: „Voor hen
geldt: hoe kom je die laatste
levensfase zo goed mogelijk door?
Gezonde voeding kan helpen je
fitter te voelen." De hoogleraar ad
viseert de bezorgservice in de toe
komst op een bredere doelgroep te
richten. „60 procent van de kanker
patiënten overleeft de ziekte. De
maaltijdservice kan voor hen een
aanleiding zijn voortaan gezonder
te eten."
Ik heb een autowijk en
geniet van de opkomende
zon, een onweersbui of
regenboog. Soms zeg ik
hardop tegen mezelf:
wat schitterend! Ik ben
een echt ochtendmens en
de goede bijverdienste
is mooi meegenomen."
maandag 8 januari 2018
GO
Een grote groep patiënten van
het Radboudumc in Nijmegen
krijgt voor of tijdens de behan
deling ziekenhuismaaltijden
thuisbezorgd. Onderzoek moet
uitwijzen of ze zich hierdoor
fitter voelen.
Hanneke van Houwelingen
Nijmegen
Bijna 20 procent
van de patiënten is
ondervoed op hun
eerste dag in het
ziekenhuis.
M Het Radboudumc is het eerste
ziekenhuis in Nederland dat
maaltijden brengt naar patiën
ten thuis. FOTO HH
Word ook krantenbezorger!
Willem
krantenbezorger