Kleine porties uit ziekenhuis helpen patiënt EUWS 11 Radboudumc onderzoekt effect maaltijdbezorging aan huis Meer info en aanmelden: Krantenbezorgen.nl Het onderzoek vindt plaats onder 440 mensen, onder wie kanker- en orthopediepatiënten. Bij de helft worden tussen chemokuren drie weken lang maaltijden thuis bezorgd. Omdat deze patiënten vaak geen trek hebben, krijgen zij zes kleine porties. Sterke geuren worden gemeden. De andere helft eet thuis wat de pot schaft. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Radboudumc in opdracht van de Foodforcare Foundation, een stichting die zich bezighoudt met patiëntenvoeding. Samen met medisch specialisten en zieken huiscateraar Maison van den Boer paste ze afgelopen jaren de maaltij den op alle afdelingen in het Rad boud aan op de wensen van de pa tiënt. Aanleiding was de klacht van jonge kankerpatiënten die misselijk werden van de geur van aardappel vleesgerechten. Zij bleken met zes kleine porties per dag 20 procent meer eiwitten binnen te krijgen. Foodforcare breidt de service nu ook - bij wijze van proef- uit naar maaltijden aan huis voor chirurgi sche, orthopedische en urologische patiënten. Zij krijgen eiwitrijke maaltijden met veel kwark en peul vruchten, drie weken vóór bijvoor beeld hun heup- of knieoperatie. Het idee is dat ze sterker het zieken huis in gaan en na thuiskomst snel ler herstellen, licht Siebe Geerd- sema, manager bij Foodforcare, toe. „Bijna 20 procent van de patiënten is op de eerste opnamedag onder voed. Ondervoeding brengt een groter risico op complicaties met zich mee, zoals een langere ligduur en langzamere (wond)genezing." Volgens Vera IJmker, promo venda in het Radboudumc en coör dinator van het onderzoek, is het doel van het onderzoek niet alleen een betere conditie van de patiënt. „Het zou er ook toe kunnen leiden dat patiënten minder klachten ervaren en daardoor minder medi catie hoeven te gebruiken." De cateraar wordt steeds inven- tiever. Speciaal voor patiënten die niet goed kunnen slikken, staan vloeibare zalm en gemalen draad jesvlees op het menu. Foodforcare hoopt dat het onder zoek de zorgverzekeraars zal over tuigen de maaltijdservice (deels) te vergoeden. Nu besteedt een Nederlander dagelijks gemiddeld 5 euro aan eten. De bezorgservice kost minstens het dubbele. Volgens Ellen Kampman, hoog leraar voeding en ziekte aan de Wageningen University en lid van de Raad van Toezicht van Foodfor care, heeft hoge verwachtingen van de bezorgservice. Volgens haar heb ben veel kankerpatiënten geen idee wat ze moeten eten bij thuiskomst. „Gerechten die ze gewend waren, lusten ze plots niet meer. De geur van gebraden vlees schijnt bijvoor beeld vreselijk te zijn na een chemo." Vaak grijpen kanker patiënten naar gemakkelijk, vet voedsel, ook door gebrek aan ener gie. „Laatst vertelde een borst- kankerpatiënt me dat ze 's avonds vaak uitgeput op de bank ploft met een zak chips. Heel begrijpelijk, maar chips hebben nul voedings waarde." De bezorgservice kan vol gens haar ook helpen mantelzor- gers te ontlasten. De kosten zouden een struikel blok kunnen vormen. „Je wilt geen scheiding creëren in de samen leving, waarbij de patiënt met een lager inkomen de service niet kan betalen." Foodforcare richt zich nu op kan kerpatiënten die niet meer beter worden, onder wie patiënten met darmkanker. Kampman: „Voor hen geldt: hoe kom je die laatste levensfase zo goed mogelijk door? Gezonde voeding kan helpen je fitter te voelen." De hoogleraar ad viseert de bezorgservice in de toe komst op een bredere doelgroep te richten. „60 procent van de kanker patiënten overleeft de ziekte. De maaltijdservice kan voor hen een aanleiding zijn voortaan gezonder te eten." Ik heb een autowijk en geniet van de opkomende zon, een onweersbui of regenboog. Soms zeg ik hardop tegen mezelf: wat schitterend! Ik ben een echt ochtendmens en de goede bijverdienste is mooi meegenomen." maandag 8 januari 2018 GO Een grote groep patiënten van het Radboudumc in Nijmegen krijgt voor of tijdens de behan deling ziekenhuismaaltijden thuisbezorgd. Onderzoek moet uitwijzen of ze zich hierdoor fitter voelen. Hanneke van Houwelingen Nijmegen Bijna 20 procent van de patiënten is ondervoed op hun eerste dag in het ziekenhuis. M Het Radboudumc is het eerste ziekenhuis in Nederland dat maaltijden brengt naar patiën ten thuis. FOTO HH Word ook krantenbezorger! Willem krantenbezorger

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 11