KOKEN \©eten Steak zonder vlees? Dat kan! Slacht eens een bloemkool VOLGEN y HEBBEN zijn wanneer er niet het juiste gefermen teerde druivensapje naast staat. Doe niet alsof je het verschil proeft tussen verschillende gin- of tonicmerken in je aanstellerige gin-tonic. Bestel in aanwezigheid van een mede-gastronoom gewoon eens een frikandel speciaal en geniet daar dan uitbundig van. Hou in godsnaam op over gluten, superfoods en andere hypes. Oké, kimchi is inderdaad lekker, maar overdrijf het niet meteen (nee, kimchi-ijs is niet te nassen). Wantrouw iedere kookschrijver die roept dat gerechten 'makkelijk en snel' te bereiden zijn. Drink eens een biertje zonder eerst een halfuur uit te wijden over hopsoorten, maffe smaken en brouwtechnieken. Bier is bier, zeikerd. Draaf niet altijd zo door over 'lokale ingrediënten', 'traditionele bereidings wijzen', 'authentieke smaken', 'seizoens producten' en ander leeg geouwehoer: het is allemaal marketing. Enfin, ik weet al dat ik me aan deze voorschriften óók niet zal houden, maar het voelde lekker ze eens op te schrijven. Gelukkig gastronomisch jaar! 41 Mijn belangrijkste doel voor 2018? De bezoekers van mijn restaurant, de kijkers van 24Kitchen én de lezers van deze krant laten zien hoe leuk en gezond het is om respectvol met eten om te gaan. Dus om te eten met de seizoenen, te letten op dierenwelzijn en niet zomaar voedsel weg te gooien. Lees de etiketten in de winkel niet alleen voor de houdbaar heidsdatum, maar vooral om te zien waar het product van daan komt. En maak vandaag een frisse start met mijn bloemkoolsteaks. Geniet ze! magazine 35 Niets fijner dan de dag beginnen met wat symmetrie. @symmetry- breakfast schotelt elke ochtend twee identieke prachtontbijtjes voor. Chic diner? Met deze gouden keverkurkentrekker van DOIY is zelfs het ontkurken van de wijn een elegante aangelegenheid. €20 Kimchi-ijs 1 liter vanille-ijs 150 g kimchi, fijngesneden Doe het ijs in een schaal en roer de kimchi er goed doorheen. Zet de schaal terug in de vriezer. (In een hippe ijs- zaak in Los Ange- les zag ik vorig jaar kimchi ice cream, een smaak die mij op voorhand met weerzin vervulde. Kimchi is een overheerlijke Koreaanse zuur- zoetzoutbittere mengeling van ge fermenteerde kool, groenten en krui den. Een zoetig ijs hiervan leek me een rolberoerte voor mijn maag wand, ik heb het dan ook niet ge probeerd. Daar had ik toch spijt van. Online vond ik een paar bereidingen, variërend van in gewikkeld tot zeer eenvoudig. Zelf kimchi maken kost veel tijd, je kunt het natuurlijk ook uit een potje halen. Hetzelfde geldt voor vanille-ijs, dat je zelf kunt draaien of kant-en-klaar kopen. Ik heb het makkelijk gehou den.) Estée Strooker (27) is chef bij 24Kitchen. Ze runt twee restaurants: 't Amusement en Slaatje Bla in Arnhem. Deze maand deelt ze recepten met het thema 'frisse start'. Januari! We maken allemaal een frisse start. Dit jaar voel ik dat meer dan ooit omdat ik net een nieuw huis heb gekocht. En ik heb me voorgenomen om dit jaar mijn tijd beter in te delen. Ik ben wat chaotisch. BEREIDING Verwarm de oven voor op 180 gra den. Snijd het groene deel van de bloemkool. Snijd de bloem kool daarna van boven naar bene den in 4 plakken van 1,5 centime ter (de bloem koolsteaks). Bewaar de kleine roosjes apart. Leg de roosjes in een ovenschaal. Snijd een ui in rin gen en verdeel deze over de roosjes, net als de hazelnoten. Bestrooi ze met wat appelsap, olijfolie en kerrie en een snuf zout. Zet de oven schaal 15 minu ten in de oven. Verwarm een grote koeken pan met een flinke klont boter en laat deze lichtbruin worden. Be strooi onder tussen de bloemkoolsteaks met nootmus kaat, peper, zout en een beetje kaneel. Leg de steaks in de pan en bak ze 3-5 minuten aan elke kant. Be sprenkel elke steak met een halve eetlepel ap pelstroop en laat deze rustig ver smelten met het bakvocht. Haal de steaks uit de pan en voeg nog wat appelsap toe voor een donkere jus. Haal de oven schaal uit de oven. SERVEREN Serveer de bloemkoolsteaks met de jus er bovenop, de bloemkool en noten uit de oven ernaast en een beetje crème fralche aan de zijkant van het bord. Leg er ook wat waterkers (of een andere salade) bij. WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 99