KOKEN
\©eten
Steak zonder vlees? Dat kan!
Slacht eens een bloemkool
VOLGEN
y
HEBBEN
zijn wanneer er niet het juiste gefermen
teerde druivensapje naast staat.
Doe niet alsof je het verschil proeft
tussen verschillende gin- of tonicmerken
in je aanstellerige gin-tonic. Bestel in
aanwezigheid van een mede-gastronoom
gewoon eens een frikandel speciaal en
geniet daar dan uitbundig van.
Hou in godsnaam op over gluten,
superfoods en andere hypes. Oké, kimchi
is inderdaad lekker, maar overdrijf het
niet meteen (nee, kimchi-ijs is niet te
nassen). Wantrouw iedere kookschrijver
die roept dat gerechten 'makkelijk en
snel' te bereiden zijn. Drink eens een
biertje zonder eerst een halfuur uit te
wijden over hopsoorten, maffe smaken
en brouwtechnieken. Bier is bier, zeikerd.
Draaf niet altijd zo door over 'lokale
ingrediënten', 'traditionele bereidings
wijzen', 'authentieke smaken', 'seizoens
producten' en ander leeg geouwehoer:
het is allemaal marketing.
Enfin, ik weet al dat ik me aan deze
voorschriften óók niet zal houden, maar
het voelde lekker ze eens op te schrijven.
Gelukkig gastronomisch jaar! 41
Mijn belangrijkste doel voor
2018? De bezoekers van mijn
restaurant, de kijkers van
24Kitchen én de lezers van
deze krant laten zien hoe leuk
en gezond het is om respectvol
met eten om te gaan. Dus om
te eten met de seizoenen, te
letten op dierenwelzijn en niet
zomaar voedsel weg te gooien.
Lees de etiketten in de winkel
niet alleen voor de houdbaar
heidsdatum, maar vooral om
te zien waar het product van
daan komt. En maak vandaag
een frisse start met mijn
bloemkoolsteaks. Geniet ze!
magazine 35
Niets fijner dan de dag beginnen
met wat symmetrie. @symmetry-
breakfast schotelt elke ochtend
twee identieke prachtontbijtjes voor.
Chic diner? Met deze gouden
keverkurkentrekker van DOIY is
zelfs het ontkurken van de wijn een
elegante aangelegenheid. €20
Kimchi-ijs
1 liter vanille-ijs
150 g kimchi,
fijngesneden
Doe het ijs in een
schaal en roer de
kimchi er goed
doorheen. Zet de
schaal terug in de
vriezer.
(In een hippe ijs-
zaak in Los Ange-
les zag ik vorig jaar
kimchi ice cream,
een smaak die mij
op voorhand met
weerzin vervulde.
Kimchi is een
overheerlijke
Koreaanse zuur-
zoetzoutbittere
mengeling van ge
fermenteerde kool,
groenten en krui
den. Een zoetig ijs
hiervan leek me
een rolberoerte
voor mijn maag
wand, ik heb het
dan ook niet ge
probeerd. Daar
had ik toch spijt
van.
Online vond ik een
paar bereidingen,
variërend van in
gewikkeld tot zeer
eenvoudig. Zelf
kimchi maken kost
veel tijd, je kunt het
natuurlijk ook uit
een potje halen.
Hetzelfde geldt
voor vanille-ijs, dat
je zelf kunt draaien
of kant-en-klaar
kopen. Ik heb het
makkelijk gehou
den.)
Estée Strooker (27) is chef
bij 24Kitchen. Ze runt twee
restaurants: 't Amusement
en Slaatje Bla in Arnhem.
Deze maand deelt ze recepten
met het thema 'frisse start'.
Januari! We maken
allemaal een frisse
start. Dit jaar voel ik
dat meer dan ooit
omdat ik net een nieuw
huis heb gekocht. En ik heb
me voorgenomen om dit jaar
mijn tijd beter in te delen. Ik
ben wat chaotisch.
BEREIDING
Verwarm de oven
voor op 180 gra
den. Snijd het
groene deel van
de bloemkool.
Snijd de bloem
kool daarna van
boven naar bene
den in 4 plakken
van 1,5 centime
ter (de bloem
koolsteaks).
Bewaar de kleine
roosjes apart.
Leg de roosjes in
een ovenschaal.
Snijd een ui in rin
gen en verdeel
deze over de
roosjes, net als
de hazelnoten.
Bestrooi ze met
wat appelsap,
olijfolie en kerrie
en een snuf zout.
Zet de oven
schaal 15 minu
ten in de oven.
Verwarm een
grote koeken
pan met een
flinke klont
boter en
laat deze
lichtbruin
worden. Be
strooi onder
tussen de
bloemkoolsteaks
met nootmus
kaat, peper, zout
en een beetje
kaneel.
Leg de steaks in
de pan en bak ze
3-5 minuten aan
elke kant. Be
sprenkel elke
steak met een
halve eetlepel ap
pelstroop en laat
deze rustig ver
smelten met het
bakvocht. Haal
de steaks uit de
pan en voeg nog
wat appelsap toe
voor een donkere
jus. Haal de oven
schaal uit de
oven.
SERVEREN
Serveer de
bloemkoolsteaks
met de jus er
bovenop, de
bloemkool en
noten uit de oven
ernaast en een
beetje crème
fralche aan de
zijkant van het
bord. Leg er ook
wat waterkers
(of een andere
salade) bij.
WG