DOEN Lekkers vcm Giphart en meer over cle kook Ronald Giphart wordt kregel van al die lijstjes met culinaire voornemens. Daarom typte hij er ook maar een voor 2018. Eind vorig jaar - het lijkt alweer zo lang geleden - kwam ik op een hippe Amerikaanse site een potsierlijk lijstje tegen van 'New Year's Resolutions for Foodies', oftewel goede voornemens voor doorgeslagen voedselgekken. Daar schrok ik een beetje van, want ik zag aanstelle rige nonsens die ik mezelf in een verloren moment ook weieens hoor beweren. De lijst was opgesteld als een opsom ming eetregels die moest worden afge vinkt. Maak je koelkast schoon en richt hem opnieuw in. Leer een kip te ontle den. Bezoek een bierbrouwer. Doe aan meatless monday. Maak eens een soufflé. Draai je eigen pasta. Leer te fermenteren. Eet elke week iets dat je nog nooit eerder hebt gegeten. Eet daadwerkelijk je kliek jes op. Eet iets dat je al je hele leven lang verafschuwt you will amaze yourself). Het is om kregel van te worden, zulke lijstjes met goede culinaire voornemens. Misschien omdat ik inmiddels wel weet dat ik al mijn goede voornemens meestal al een paar uur na de jaarwisseling bij het vuilnis kan zetten. Vandaar dat ik hier een lijst presenteer van mijn gastro-voor- nemens. Vijf minuten Fotografeer niet meer elke maaltijd, want niet elke prak boerenkool hoeft te wor den vastgelegd. Vraag in restaurants aan sommeliers of zij hun toelichting bij de wijn kunnen beperken tot hooguit vijf minuten per glas, want we worden gek van al die saaie hoorcolleges over druif soorten, wijnstokken en oogstjaren (schenk gewoon dat glas in, idioot). Hou in 2018 sowieso op met dat overdreven geëmmer over 'de wijn-spijscombinatie', alsof gerechten niet binnen te houden Gipharts kookeiland koken eter Maak vandaag je eigen gin tijdens de U' workshop bij Bottle Distillery in Eindhoven. W Voor €38 krijg je een rondleiding, een 7 ginproeverij én je zelf gebrouwen flesje gin. Foto SHODYCAREMAN Stel je toch niet zo acin 341 zaterdag 6 januari 2017 WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 98