DOEN
Lekkers vcm Giphart en meer over cle kook
Ronald Giphart wordt
kregel van al die lijstjes
met culinaire voornemens.
Daarom typte hij er ook
maar een voor 2018.
Eind vorig jaar - het lijkt alweer
zo lang geleden - kwam ik op
een hippe Amerikaanse site een
potsierlijk lijstje tegen van
'New Year's Resolutions for
Foodies', oftewel goede voornemens voor
doorgeslagen voedselgekken. Daar schrok
ik een beetje van, want ik zag aanstelle
rige nonsens die ik mezelf in een verloren
moment ook weieens hoor beweren.
De lijst was opgesteld als een opsom
ming eetregels die moest worden afge
vinkt. Maak je koelkast schoon en richt
hem opnieuw in. Leer een kip te ontle
den. Bezoek een bierbrouwer. Doe aan
meatless monday. Maak eens een soufflé.
Draai je eigen pasta. Leer te fermenteren.
Eet elke week iets dat je nog nooit eerder
hebt gegeten. Eet daadwerkelijk je kliek
jes op. Eet iets dat je al je hele leven lang
verafschuwt you will amaze yourself).
Het is om kregel van te worden, zulke
lijstjes met goede culinaire voornemens.
Misschien omdat ik inmiddels wel weet
dat ik al mijn goede voornemens meestal
al een paar uur na de jaarwisseling bij het
vuilnis kan zetten. Vandaar dat ik hier
een lijst presenteer van mijn gastro-voor-
nemens.
Vijf minuten
Fotografeer niet meer elke maaltijd, want
niet elke prak boerenkool hoeft te wor
den vastgelegd. Vraag in restaurants aan
sommeliers of zij hun toelichting bij de
wijn kunnen beperken tot hooguit vijf
minuten per glas, want we worden gek
van al die saaie hoorcolleges over druif
soorten, wijnstokken en oogstjaren
(schenk gewoon dat glas in, idioot). Hou
in 2018 sowieso op met dat overdreven
geëmmer over 'de wijn-spijscombinatie',
alsof gerechten niet binnen te houden
Gipharts
kookeiland
koken eter
Maak vandaag je eigen gin tijdens de
U' workshop bij Bottle Distillery in Eindhoven.
W Voor €38 krijg je een rondleiding, een
7 ginproeverij én je zelf gebrouwen flesje gin.
Foto SHODYCAREMAN
Stel je toch
niet zo acin
341 zaterdag 6 januari 2017
WG