O Zeeuwse eierboeren vechten keihard terug na f ipronilaffaire Snacklade MARGOT 17 tes, artisjokharten en truffelkaas komen sa men op een bord. Bij il primo, de eerste gang vragen we een extra vork om de risotto con ca- volini, schimmelkaas en dragon te delen. De kok maakt 'm precies volgens de regels der ri- sottokookkunst, niet te nat en niet te droog. De stevige cavolini (spruitjes) noch de schim melkaas noch de dragon overheersen. Veruk- kelijk. We vervolgen onze reis met il secondo, de tweede gang. De pesce del giorno, een wijting, zwemt in botersaus. Onder een bedje van prei, tomaat, gekookte roseval aardappeltjes en een paar blaadjes salie krult het staartje van het visje omhoog. Van mij had hier een knapperig korstje onder gemogen. Of een wat gedurfder gebruik van de salie. Het spektakel van smaken op het bord van mijn eetmaatje valt goed. Saltimbocca alla ro- mana is een klassieker: sappig kalfsvlees, op een krokantje van prosciutto. Een sliert balsa- micosaus slingert als rinse tegenhanger over de zoete marsalasaus. Als contorno, bijgerecht, krijgen we sperzie boontjes al dente. Die zijn met een gesnipperd sjalotje en een toefje kruiden op smaak ge bracht. Bianca serveert ze in een schaaltje dat zo uit de kast van haar nonna (oma) had kun nen komen. Dat houden we simpel. We delen een due can- noli. Twee opgerolde koekjes, gevuld met een mengsel van ricotta en mascarpone. Op de uiteinden zit een dip van pistachenootjes. Si cilië komt even heel dichtbij. De kostelijke smaken halen ons over de streep: Italy, here we come. Bij het afrekenen lezen we op de re kening: Eten is liefde. En dat heeft het gast vrije team van Castafiore goed begrepen. BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit MHet schijnt overigens dat je iets minimaal acht weken moet doen voordatje een gedragsverandering bewerkstelligt Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland MELISKERKE Fipronilei was de kanshebber om tot woord van het jaar te worden uitgeroepen. Het werd 'appongeluk'. Maar voor vele betrokkenen, zoals Willy Wauters en haar man Piet uit Meliskerke, was fipronilei wel degelijk het woord van het jaar. „We hebben een heftig, onbe haaglijk jaar achter de rug", ver telt ze. „Je weet niet dat je iets verkeerd doet en al wist de Ne derlandse Voedsel en WarenAu- toriteit (NVWA) al in november 2016 dat het niet goed was, toch hebben ze ons pas afgelopen juli geïnformeerd. Daardoor moes ten we eieren weggooien, kip pen ruimen en kippen ruien. Dat houdt in dat ze eerst op dieet moeten en dat we daarna de eer ste 30 eieren die ze leggen, weg moeten gooien. Een financiële strop. Niet alleen voor ons, maar voor alle kippenboeren. We zijn juist zuinig op onze kippen; het is wel onze boterham", bena drukt Wauters. „Gelukkig staan we optimis tisch in het leven en kijken we vooruit. Twee van onze stallen - in Grijpskerke en Lewedorp - zijn weer in bedrijf, twee andere stallen zijn nog leeg. Eerst kijken we hoe het allemaal loopt, dan worden die ook gevuld met kip pen. We gaan er keihard tegen aan om er bovenop te komen." Ze eet zelf elke dag een ei. Zo als deze gevulde omelet. Klop vier eieren los met wat melk en bak ondertussen twee gesneden preien, een paprika, 2,5 ons champignons en een gesneden ui in een koekepan. Houd dit apart en bak van het eimengsel een omelet. Schep de groente er op en vouw dicht. Lekker als lunch. De eerste week zit er alweer op. Een week waarin ik altijd een beetje verdoofd van al het feestgedruis, afspraken, maaltijden en verplichtingen ben. Een week ook waarin goede voornemens aan me voorbijtrekken en ideeën over wat ik anders en beter wil doen komend jaar door mijn hoofd schieten en ik met een aantal van deze plannen aan de slag ben gegaan. Dus vroeger naar bed, minder alcohol en wat meer rust in mijn le ven. Als ik bovenstaande teruglees, dan moet ik er zelf bijna om lachen. Want na een paar weken ga ik op een of andere manier toch weer op de oude voet verder. Wellicht blijven een paar kleine ver anderingen hangen, maar op een gegeven mo ment zijn we weer terug bij af. Het schijnt overigens dat je iets minimaal acht weken moet doen voordat je een gedragsverande ring bewerkstelligt. Dan zitten we alweer bijna in maart. Omdat een van mijn voornemens is om bij de dag te leven, is het voorlopig nog even januari. Ik probeer deze maand onze 'snacklade' wat meer dicht te houden. Snacklade; dat is bij ons een lade in de keuken - bij u is het misschien een snack- kast - waar achter al het lekkers dat we huis heb ben zich bevindt. Nootjes, drop, chocolade, chips, en nog veel meer lekkere dingen. Nu doe ik die lade alleen nog maar open om er even in te kijken om hem dan meteen weer dicht te doen. Met moeite. In plaats daarvan open ik de koelkastdeur en neem iets gezonds. Ik heb een smoothie gemaakt van een avocado, een halve geschilde komkom mer, twee eetlepels kokosyoghurt en wat aman delen. Zo snackte ik toch lekker. zaterdag 6 januari 2018 GO En de rest? Het dessert? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Eierboer Piet Wauters uit Meliskerke. fotomarcelledavidse

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 53