16 WEE
Castafiore in
Vlissingen is op
Italiaanse leest
geschoeid. Dat
betekent vier
gangen. Daar
gaan onze
goede
voornemens.
ETEN CASTAFIORE, VLISSINGEN
We móesten er even uit na de feest
dagen. Om het hoofd op te fris
sen, plannen te maken voor het
nieuwe jaar. We willen dwalen
door een warm land, zonder op ons horloge te
kijken. Loom aanschuiven in een eethuis. Mis
schien toch die culinaire rondreis door Italië
uit de reisbrochure? Voordat we een kleine
duizend euro besteden, gaan we eerst de ver
maarde cucina Italia maar eens dichtbij huis
uitproberen. Niet de macaroni zoals oma 'm
maakte, met ham en draderige kaas of een be-
zorgpizza uit karton. Nee, we gaan op pad.
Naar Vlissingen, waar we osteria risotteria
Castafiori vinden aan het Bellamypark.
Castafiore? Moet het niet Casa Fiore zijn?
Dat zou je denken ja. Maar dit gemoedelijke
restaurant is vernoemd naar de operazangeres
uit de avonturen van Kuifje: Bianca Castafiore.
Hoe de eigenaresse daarbij komt? Heel een
voudig zegt haar partner Ton Veraart, die een
handje toesteekt in de bediening. „Haar voor
naam is Bianca en ze heeft Italiaanse roots.
Nou, dan is een passende naam voor je restau
rant snel gevonden."
Bianca opende vorig jaar november de osteria.
Om uit te vinden of haar risotto aan zou slaan
bij de Zeeuwen, kookte ze het rijstgerecht drie
jaar achtereen tijdens de Cuisine Machine.
Daarna overwoog ze een foodtruck aan te
schaffen. Tot ze de oude kapperszaak op het
Bellamypark zag.
Behaaglijk. Met één stap op de terrazzo vloer
voelen we ons al op Italiaanse bodem. Mo
derne knikarmlampen en een fonkelende
kroonluchter, rode rozen, oud en nieuw meu
bilair. Nog voordat we aanschuiven, maken we
kennis met chef-kok Farah Stegeman. Ook
zo'n durfal. Zonder koksdiploma bestiert ze
de keuken. „Ik leerde het vak in de praktijk.
Als keukenhulp en later als hulpkok. Ook was
ik drie maanden in Italië om daar de kunst af
te kijken."
Puur Italiaanse gerechten. „Onze kaart is com
pact en wisselt om de drie weken" zegt
Bianca. „De gangen staan los van elkaar: anti-
pasti, primi, secondi, contorni en dolci. Je bent
niet verplicht ze alle vijf te nemen." Terwijl
we prikken in knapperige groene olijven, laat
Ton ons alvast wat wijnen proeven. Een sym
pathieke geste. „In de meeste restaurants krijg
je de betere wijnen alleen per fles. Wij serve
ren ze per glas."
Zeker. We wanen ons in Toscane, Puglia en op
Sicilië tegelijk. Farah kookt met verse, kwalita
tief goede producten. De gerechten zijn een
voudig, typisch Italiaans. We beginnen met
een burrata con pomodori en een antipasto
misto. De burrata is zoals-ie moet zijn: een bol
mozzarella waaraan room is toegevoegd. De
kaas vloeit rijkelijk uit over de tomaatjes en de
verse basilicum. Ook de antipasto misto doet
zijn naam eer aan. Een mix van zijdezachte
mortadella, salami, sardines, gegrilde groen-
HETMENU
WAAR
en
Castafiore
Bellamypark 40A
REKENING
zaterdag 6 januari 2018
A Het klassieke gerecht saltimbocca alla romana. fotoslex de meester
Eten is liefde bij Castafiore
Elian van 't Westeinde
Stoer. Hoe zitten we erbij?
En wat staat er op het menu?
Smaakt het?
Castafiore heeft
een typisch Itali
aanse menukaart.
De voorgerechten
lopen uiteen van
brood met knoflook
olijfolie tot vitello ton-
nato (3 tot 12 euro).
Daarna volgt il primo.
Voor de eerste gang
valt te kiezen uit vier
soorten risotto (14
en 12 euro). Voor il
secondo, de tweede
gang, is de keuze
saltimbocca of
pesce del giorno (17
en 14 euro). Gecom
bineerd met il con
torni, bijgerechten, (5
euro) en il dolci, na
gerechten, (3,50 tot
10 euro) is de kaart
compleet.
i
Antipasto misto 10,00
Burrata pomodori 12,00
Risotto con cavolini 12,00
Pesce del giorno 14,00
Saltimbocca alla romana 17,00
Fagiolini della Caterina 5,00
Due Cannoli 4,00
Pinot grigio 4,50
Ronco Nole 5,50
Muntthee 3,00
Caffe (2 kopjes) 5,00
Totaal 92 euro
ma ps4news.com/© Andes
A Gasten van Castafiore krijgen hun eten geserveerd.