13%
1. Kippenkont
2Gravad laks
3. Beschuit met zwarte muisjes
4. Tips uiensoep
5. Finger de pieds de cochon
POPULAIRSTE
MEISJES
NAMEN
SONG VAN
HET JAAR
GROOTSTE
VAKANTIE
ERGERNISSEN
FAVORIETE
WERKGEVERS
We aten in september bij restaurant De
Kromme Watergang in Zeeuws-Vlaanderen,
een geweldige plek van de zeer bevlogen chef
Edwin Vinke (die twee Michelinsterren heeft).
Een van de gerechten werd gepresenteerd als
'langoustine en kippenkont'. Dat
laatste ingrediënt wordt in Nederland niet zo
vaak verwerkt, maar Vinke maakt er iets
prachtigs van. Pleidooi voor meer
kippenkonten!
Deze zomer waren we in de
zeedelta boven Stockholm,
waar we op een bijna verlaten
schiereiland bij een
C.O.O.P. huisgemaakte gravad laks zagen liggen, oftewel gemarineerde zalm.
We waren met het hele gezin en uit voorzorg kocht ik een hele verpakking van bijna een kilo. De
kassa-medewerkster woog mijn vis af en vroeg er omgerekend 7 euro voor. Ik zei dat ze een fout
maakte en dat dat nooit zo goedkoop kon zijn. De vrouw rekende het na en kwam weer op het bedrag.
Meer wilde ze er niet voor hebben. Het voelde als oplichterij van onze kant, maar daardoor smaakte de
gravad laks eigenlijk nog beter.
Op doortocht van Coevorden naar De Wijk kwam ik vorige maand toevallig terecht in restaurant De
Groene Lantaarn in het Drentse Zuidwolde. Ik had een paar uur te doden en vroeg of de chef mij een
paar gangetjes kon brengen. Een van zijn gerechtjes heette 'beschuit met zwarte muisjes', oftewel een
brioche met kaviaar. Nu heb ik kaviaar eigenlijk altijd gepoch en dikdoenerij gevonden, maar dit be
schuitje was toch niet te versmaden.
Het was een lome zondag in april, we hadden geen boodschappen gedaan, dus moesten of iets afhalen,
of de keuken in om van restjes iets te maken. Mijn dochter Tip vond een grote zak uien en riep dat zij
wel even een uiensoepje zou maken. Wij dachten daar het onze van en bekeken al wat we online zou
den gaan bestellen, tot Tip ons naar beneden riep, waar dampende borden klaarstonden. Zonder re
cept en met weinig ingrediënten had zij de lekkerste uiensoep ever bereid.
We waren in de herfstvakantie in Rouen, bij restaurant Marcel, recht tegenover de plek waar Jeanne
d'Arc was verbrand. Op de kaart stond bij de voorgerechten 'finger de pieds de cochon avec sauce tar-
tare' 5,50). Vinger van de poten van varkens met tartaarsaus. Mijn gezinsleden kokhalsden toen ik
dit gerecht bestelde, maar ze moesten later toegeven dat het een smakelijke traktatie was. Een soort
visstick voor gevorderden.
magazine 21
1. Emma
2. Tess
3. Sophie
4. Julia
5. Anna
BRON: DE MEEST RECENTE
KWARTAALPEILING VAN DE
SOCIALE VERZEKERINGSBANK
1. Arcade Fire
Everything Now
2. The War On Drugs
Holding On
3. Queens Of The Stone Age
The Way You Used To Do
4. Nothing But Thieves
Amsterdam
5. The xx
On Hold
BRON: VPRO'S 3VOOR12
SONG VAN HET JAAR
1, Kakkerlakken -
2. Vies zwembad -12%
3 Handdoekje leggen -13%
4. Slecht weer-11%
5. Betalen voor WiFi -10%
BRON: DE DIT-WIL-IK-NIET-MEER-
OP-VAKANTIE-CHECK VAN ZOOVER
1. Philips
2. Shell
3. Rabobank
4. Unilever
5. ING
Het Intermediair Imago
Onderzoek onderzoekt jaar
lijks welke werkgever favoriet
is onder hoger opgeleiden.
Het afgelopen jaar stootte
Philips Shell van de eerste
plaats.
CULINAIRE
ORGASMES
IN 2017
x
-Ronald Giphart
WG