54%
ONDERNEMEN
IN ZEELAND
6.047
In maart schuift viskwekerij Kingfish een paar honderd meter op aan de voet van de Zeelandbrug. De capaciteit
groeit dan van 1.000 kilo naar bijna 50.000 kilo per maand. Aan de bouw van het kwekerij complex gingen jaren
van experimenteren vooraf. Chef-koks gaan als ambassadeur helpen de geelstaartkoningsvis in de markt te zetten.
'Chef-koks zien de
kingfish als vervanger
voor tonijn'
VISKWEKERIJ INVESTEERT IN GROEI
In de hal van Kingfish in Kats, aan
de voet van de Zeelandbrug op
Noord-Beveland, klinkt het gezoem
van pompen en het geruis van
stromend water. Het zoute water
komt rechtstreeks uit de Oosterschelde.
In een ronde bak van ruim 2 meter hoog
en 4 meter in doorsnede krioelen duizen
den subtropische visjes: de yellozvtail
kingfish, de geelstaartkoningsvis, in sushi-
restaurants ook wel bekend als hiramasa.
De komende maanden investeert het bedrijf
in het op de markt zetten van de vis. Chef
koks die als ambassadeur optreden, zoals
Mart Scherp van restaurant Scherp in Mid
delburg, spelen daarin een belangrijke rol.
Spannend
In een afgeschermd territorium zwemmen
de larven, drie weken oud en zo groot als
hagelslagkorrels. Elke ochtend krijgen ze
zelf opgekweekte pekelkreeftjes als ontbijt.
Na vier weken krijgen de visjes droogvoer.
„Altijd een spannend moment", zegt Kees
Kloet, medeoprichter. „Je weet nooit hoe
ze op het nieuwe voer reageren."
Als de visjes een paar centimeter groot
zijn, verhuizen ze naar een andere bak.
In een van de bassins zwemmen een
kleine 1.500 zilverkleurige vissen rond.
In ruim vijf maanden groeien ze van een
hagelslagkorrel uit tot een vis van een kilo.
„Dan zijn ze verkoopbaar. „We leveren nu
vissen van één en twee kilo."
De yellowtail kan 30 jaar oud, 40 kilo
zwaar en bijna twee meter lang worden.
De vissen komen van oorsprong voor in
subtropische wateren, zoals in Zuid-Amerika
en rondom Australië en de Filipijnen. „Ze
groeien enorm snel", zegt Kloet terwijl hij
bij een bassin staat met een stuk of twintig
vissen van een centimeter of 70. Kloet
heeft de vier jaar oude vissen apart gezet
voor het kweken van nieuwe larven. „Een
kwestie van selectie. Je plaatst de mooiste
vissen bij elkaar en de natuur zorgt voor
de rest." Het kweekproces kan het hele jaar
doorgaan. „Als we de watertemperatuur en
de verlichting langzaam opvoeren, denken
de vissen dat de zomer begint en gaan ze
vanzelf paren. De eitjes drijven na de
bevruchting naar het oppervlak, waar we
ze eenvoudig kunnen opvangen."
Duurzame teelt
De waterkwaliteit is cruciaal bij Kingfish.
Overal in de loods lopen waterleidingen
naar filters. Die breken ammonium en fos
faat af dat vrijkomt door de uitwerpselen
van de vissen. Slechts een klein percentage
water komt dagelijks uit de Oosterschelde.
Bij reguliere viskweek in vijvers of net-
kooien in open water, zoals in de fjorden
van Noorwegen, komen afvalstoffen vrij
in het water. In het gesloten systeem van
Kloet is dat niet het geval, wat de pro
ductie duurzaam maakt. Bijkomend voor
deel is dat door de zuiveringstechnieken
antibiotica niet nodig zijn. De benodigde
stroom wordt geleverd door zonnepanelen
op het dak en windmolens. „We doen er
alles aan om een zo duurzaam mogelijk
vis op het bord te krijgen."
Restaurants
De yellowtail kingfish uit Kats staat in
verschillende restaurants op de kaart,
zowel in binnen- als buitenland. Op de
consumentenmarkt is de vis echter nog
niet op grote schaal verkrijgbaar en dat
blijft voorlopig zo, verwacht Kloet. „Dat
komt vooral door de kiloprijs van 25 euro."
De smaak van de subtropische vis is lastig
met die van andere vis te vergelijken.
„Chef-koks zien de kingfish als vervanger
voor tonijn. Toch is de smaak wezenlijk
anders. De textuur is vergelijkbaar met
makreel en de smaak is vrij neutraal.
Op de grill doen ze het prima. Even garen
en de binnenkant rauw laten. Ook voor
sushi en carpaccio is het een geschikte vis."
Kloet verwacht dat de wereldwijde vraag
naar vis de komende jaren blijft stijgen.
Dat merkt hij aan de explosieve vraag
nu het bedrijf enkele maanden draait.
De vraag is nu al groter dan het aanbod.
Acht grote bassins
Momenteel verlaat zo'n 1.000 kilo Kingfish
per maand de bassins. Dat moet tien tot
twaalf ton per week worden. De productie
vindt nu nog plaats in een loods van een
voormalige oesterkwekerij aan de Colijn-
plaatse Groeneweg. In maart 2018 opent
Kingfish de deuren van een nieuw onder
komen, op enkele honderden meters af
stand. Wie regelmatig over de Zeelandbrug
rijdt, heeft de bouw de afgelopen maanden
kunnen volgen. Het complex is immens,
bestaat uit acht ronde bassins met een
capaciteit van 300 kuub en zit boordevol
techniek. Jaren van experimenteren zijn
aan de bouw voorafgegaan. In Stavenisse
en IJmuiden heeft hij kleinere kwekerijen
opgezet. Na een proef met ondersteuning
van Imares, het instituut voor marien on
derzoek in Yerseke, durfde hij het op grote
schaal aan. Kloet runt het bedrijf samen
met zijn zakenpartner Ohad Maiman. Het
bedrijf is in handen van zestien aandeel
houders en bestaat - toevalligerwijs -
uit zestien man personeel, o
O
In vogelvlucht door de dynamische regio.
De mensen, de zaken en de dingen die
ertoe doen.
Zeeuwen ontvangen een
WW-uitkering; 3,1 procent
van de beroepsbevolking.
Dat zijn er 1.418 minder
dan vorig jaar; dat is een
daling van 19 procent.
33
procent van de vacatures
is moeilijk vervulbaar. Dat
blijkt uit onderzoek van
het UWV naar personeels-
werving onder bijna 2.000
bedrijven. 45% geeft als
oorzaak aan dat de juiste
kwalificaties ontbreken.
van de Zeeuwen met een
WW-uitkering is ouder dan
50 jaar. Landelijk komt
maar 10 procent van de
55-plussers vanuit de
WW weer aan het werk.
Kingfish zet nieuwe vis in de markt
kingfish-zeeland.com
6 I DE ONDERNEMER I VRIJDAG 15 DECEMBER 2017