Wees orgineel,
plant een styrax
2
ROMKE VAN DE KAA
SSB-* 1
f!
®F ié
Nu al bijna bezweken onder de kerststress? Bel een
professionele tafeldekker, privékok of kerstboomversierder
en het achteroverleunen kan beginnen.
Anthurium aan de kerstdis
Column
De winter is boomplanttijd. En dan heb ik
het niet over die zieltogende kerstboom
die na de feestdagen nog een paar maan
den in de tuin mag lijden voordat hij de geest
geeft. Nee, een échte boom.
Je hoeft geen genie te zijn om te kunnen be
denken dat een tuin waarin een boom staat
meer dieren aantrekt dan een boomloze tuin.
Bij dieren moet je dan niet meteen denken aan
boommarters, oehoes en andere tot de verbeel
ding sprekende dieren, maar vooral aan insecten.
Wie ooit een lindeboom naast zijn terras heeft
geplant vanwege de hemelse geur, en nu 's
zomers de door bladluizen afgescheiden zwarte
plak van zijn tuinbank
moet poetsen, zal die
insecten weieens ver
vloeken, maar over het
algemeen is een rijk
dierenleven een
weldaad voor de tuin.
De rupsen, luizen,
bladrollers, galwespjes,
wantsen en andere
kleine boorders, zuigers
en knagers die in bo
men leven, dienen op hun beurt tot voedsel voor
vleermuizen en vogels. En die vogels vormen
weer een maaltijd voor sperwers en uilen.
Waarom
toch altijd die
boompjes die
nooit zullen
bloeien?
Bomen brengen meer leven in een tuin.
En meer dood. Nu is er één probleem: de tuinen
van tegenwoordig zijn zo klein dat er nauwelijks
ruimte is voor een boom. Vandaar misschien de
populariteit van bolbomen die, door elk jaar
rigoureus te snoeien, tot een beheersbaar formaat
kunnen worden teruggebracht. Toch blijft het
mij altijd verbazen: van de duizenden kleinblij-
vende struiken en bomen waaruit we kunnen
kiezen, worden nu juist die bomen geplant die
niet van nature klein blijven. Elk voorjaar moeten
ze serieus worden gesnoeid. Een gevolg van al dat
gesnoei is dat de gekortwiekte bomen niet
bloeien. De leilinde zal nooit lindehoning leve
ren, en wie een bolacacia plant zal nooit genieten
van de geur van bloeiende acacia's. Bijen en
hommels zullen bij de buren zoemen, maar niet
bij jou. Waarom planten we toch zo graag
boompjes die nooit zullen bloeien? En waarom
kiezen we altijd weer uit het saaie trio van lei
linde, bolacacia en dakplataan?
Wees origineel en plant eens een sneeuwvlok-
kenboom, Styrax officinalis. Deze boom - eigen
lijk meer struik dan boom - wordt ook wel sto
raxboom genoemd, naar de wierookachtige stof
storax, die vroeger uit de struik gewonnen werd.
Deze sneeuwvlokkenboom komt uit Zuidoost-
Europa en is bij ons volkomen winterhard, maar
bloeit het beste op een warme standplaats. De
boom bloeit begin juni en is dan beladen met
duizenden witte, geurende, hangende, stervor
mige bloemen. De overdadige bloei is een van de
hoogtepunten van de voorzomer. Behalve de
Europese bestaat er ook een Japanse sneeuwvlok
kenboom: Styrax japonica. Rijkbloeiend, zoet-
geurend en, als hij volwassen is, zo'n drie meter
hoog. De zeldzame roze vorm, 'Pink Chimes', is
minstens zo mooi. Als je van roze sneeuwvlok
ken houdt. 'Waarom heeft niemand mij ooit op
de Styrax gewezen?', zul je uitroepen als je de
struik voor het eerst ziet bloeien. Bij deze.
BOEKEN
OVER HUIS,
TUINEN
KEUKEN
i lovTsweTters
ie de
Brabantse
'tafelstylist'
Marlou
Visser (48)
over de vloer
krijgt, hoeft
zich niet te schamen voor gedateerde
borden of schalen met een hoekje
eruit. Ze specialiseerde zich in het
sfeervol dekken van tafels en doet dat
met het (allegaartje aan) servies dat
bij mensen thuis te vinden is. „Deco
raties als kaarsen, dennenappels en
kerstballen neem ik zelf mee. Een
kerstbal kun je op allerlei manieren
in een servet wikkelen. Ja, je wordt
creatief van dit werk."
Elaar website table4y0u.nl ging dit
jaar online. „De mond-tot-mondre-
Ik vind het fijn
om mooie
dingen te
verzinnen
clame begint aardig op gang te ko
men." Met de kerstdagen op komst
speelt Visser handig in op de vraag
naar tafelstylistes. In twee uur tijd
brengt ze 'sfeer op tafel' voor 25 euro
per persoon. Haar klanten zijn voor
namelijk vrouwen van middelbare
leeftijd. „Jonge mensen hebben er
niet zo'n interesse in, merk ik. Op
hun bruiloft willen ze dat alles er tot
in de puntjes verzorgd uitziet, maar
tijdens de feestdagen ligt dit kenne
lijk wat anders."
Flammkuchendeeg
Nog zo'n rots in de branding: chef
kok Olaf Bouman (43). Wie geen zin
heeft om uren (of misschien zelfs da
gen) in de keuken te staan, kan zijn
hulp inroepen. Kosten: 92,50 euro per
persoon. Daar krijg je een negengan
gendiner voor terug met onder an
dere hert van de barbecue; licht ge
rookt met dennennaalden en frisse
zuurkool en gekonfijte eend en kwar
telpootjes op Flammkuchendeeg. Als
dessert: zelfgemaakt ijs. Al bedacht in
juli en uitgeprobeerd in de maanden
daarna. En o ja, geserveerd op bijpas
send servies. De afwas hoefje dus
ook niet te doen.
Tot zijn klantenkring rekent Bou
man ('Ik heb zelf helemaal niks met
kerst') gezinnen en bedrijven. Een
grote klant is Armada Music, het pla
tenlabel van onder anderen dj Armin
van Buuren. „Op tweede kerstdag
verzorg ik al jaren het volledige kerst
diner voor hen", vertelt de Utrechter.
De 'meest exclusieve thuiskok van
TIPS NIEUWS
vrijdag 15 december 2017
GO
Reageren? r.vandekaa@persgroep.nl
In I love swea
ters vind je 15
modellen waar
mee je zo aan het
breien kunt slaan.
(Lannoo, €22,50)
SMaancake
'Jasmij
Maancake Jas
mijn is een eer
betoon aan Chi
nese moeders en
hun recepten.
(Rose stories,
€24,95)
Mijn bullet jour
nal botanisch
helpt je 'organi-
zen' met een
groen tintje.
(MUS, €12,50)
3
o
Zij maken van
jouw kers
een eit e
Toscade Jong
w
44
Kerstboomstylist
Anouk Berger
Anouk (rechts) en
Carina in hun loods
vol 'Gingers Reds' en
'American Santa's'.
Heb je een anthu
rium in huis?
Komt dat even goed
uit. Eén steel van
deze kleurrijke snij
bloem en kamerplant
staat namelijk hart
stikke leuk als tafel
decoratie tijdens het
kerstdiner.
De steel is bladloos
en sterk, waardoor je
hem bijvoorbeeld
onder een servetring
kunt steken.
Ook een idee: leg
een losse bloem met
strikje en naam
kaartje op een bord.
Je kunt er natuurlijk
ook een paar samen
in een vaas zetten.
Zo creëer je met
minimale middelen
straks een sfeervolle
tafel.
Romke van de Kaa
over de hits van het
tuincentrum
JÜRNA