Wees orgineel, plant een styrax 2 ROMKE VAN DE KAA SSB-* 1 f! ®F ié Nu al bijna bezweken onder de kerststress? Bel een professionele tafeldekker, privékok of kerstboomversierder en het achteroverleunen kan beginnen. Anthurium aan de kerstdis Column De winter is boomplanttijd. En dan heb ik het niet over die zieltogende kerstboom die na de feestdagen nog een paar maan den in de tuin mag lijden voordat hij de geest geeft. Nee, een échte boom. Je hoeft geen genie te zijn om te kunnen be denken dat een tuin waarin een boom staat meer dieren aantrekt dan een boomloze tuin. Bij dieren moet je dan niet meteen denken aan boommarters, oehoes en andere tot de verbeel ding sprekende dieren, maar vooral aan insecten. Wie ooit een lindeboom naast zijn terras heeft geplant vanwege de hemelse geur, en nu 's zomers de door bladluizen afgescheiden zwarte plak van zijn tuinbank moet poetsen, zal die insecten weieens ver vloeken, maar over het algemeen is een rijk dierenleven een weldaad voor de tuin. De rupsen, luizen, bladrollers, galwespjes, wantsen en andere kleine boorders, zuigers en knagers die in bo men leven, dienen op hun beurt tot voedsel voor vleermuizen en vogels. En die vogels vormen weer een maaltijd voor sperwers en uilen. Waarom toch altijd die boompjes die nooit zullen bloeien? Bomen brengen meer leven in een tuin. En meer dood. Nu is er één probleem: de tuinen van tegenwoordig zijn zo klein dat er nauwelijks ruimte is voor een boom. Vandaar misschien de populariteit van bolbomen die, door elk jaar rigoureus te snoeien, tot een beheersbaar formaat kunnen worden teruggebracht. Toch blijft het mij altijd verbazen: van de duizenden kleinblij- vende struiken en bomen waaruit we kunnen kiezen, worden nu juist die bomen geplant die niet van nature klein blijven. Elk voorjaar moeten ze serieus worden gesnoeid. Een gevolg van al dat gesnoei is dat de gekortwiekte bomen niet bloeien. De leilinde zal nooit lindehoning leve ren, en wie een bolacacia plant zal nooit genieten van de geur van bloeiende acacia's. Bijen en hommels zullen bij de buren zoemen, maar niet bij jou. Waarom planten we toch zo graag boompjes die nooit zullen bloeien? En waarom kiezen we altijd weer uit het saaie trio van lei linde, bolacacia en dakplataan? Wees origineel en plant eens een sneeuwvlok- kenboom, Styrax officinalis. Deze boom - eigen lijk meer struik dan boom - wordt ook wel sto raxboom genoemd, naar de wierookachtige stof storax, die vroeger uit de struik gewonnen werd. Deze sneeuwvlokkenboom komt uit Zuidoost- Europa en is bij ons volkomen winterhard, maar bloeit het beste op een warme standplaats. De boom bloeit begin juni en is dan beladen met duizenden witte, geurende, hangende, stervor mige bloemen. De overdadige bloei is een van de hoogtepunten van de voorzomer. Behalve de Europese bestaat er ook een Japanse sneeuwvlok kenboom: Styrax japonica. Rijkbloeiend, zoet- geurend en, als hij volwassen is, zo'n drie meter hoog. De zeldzame roze vorm, 'Pink Chimes', is minstens zo mooi. Als je van roze sneeuwvlok ken houdt. 'Waarom heeft niemand mij ooit op de Styrax gewezen?', zul je uitroepen als je de struik voor het eerst ziet bloeien. Bij deze. BOEKEN OVER HUIS, TUINEN KEUKEN i lovTsweTters ie de Brabantse 'tafelstylist' Marlou Visser (48) over de vloer krijgt, hoeft zich niet te schamen voor gedateerde borden of schalen met een hoekje eruit. Ze specialiseerde zich in het sfeervol dekken van tafels en doet dat met het (allegaartje aan) servies dat bij mensen thuis te vinden is. „Deco raties als kaarsen, dennenappels en kerstballen neem ik zelf mee. Een kerstbal kun je op allerlei manieren in een servet wikkelen. Ja, je wordt creatief van dit werk." Elaar website table4y0u.nl ging dit jaar online. „De mond-tot-mondre- Ik vind het fijn om mooie dingen te verzinnen clame begint aardig op gang te ko men." Met de kerstdagen op komst speelt Visser handig in op de vraag naar tafelstylistes. In twee uur tijd brengt ze 'sfeer op tafel' voor 25 euro per persoon. Haar klanten zijn voor namelijk vrouwen van middelbare leeftijd. „Jonge mensen hebben er niet zo'n interesse in, merk ik. Op hun bruiloft willen ze dat alles er tot in de puntjes verzorgd uitziet, maar tijdens de feestdagen ligt dit kenne lijk wat anders." Flammkuchendeeg Nog zo'n rots in de branding: chef kok Olaf Bouman (43). Wie geen zin heeft om uren (of misschien zelfs da gen) in de keuken te staan, kan zijn hulp inroepen. Kosten: 92,50 euro per persoon. Daar krijg je een negengan gendiner voor terug met onder an dere hert van de barbecue; licht ge rookt met dennennaalden en frisse zuurkool en gekonfijte eend en kwar telpootjes op Flammkuchendeeg. Als dessert: zelfgemaakt ijs. Al bedacht in juli en uitgeprobeerd in de maanden daarna. En o ja, geserveerd op bijpas send servies. De afwas hoefje dus ook niet te doen. Tot zijn klantenkring rekent Bou man ('Ik heb zelf helemaal niks met kerst') gezinnen en bedrijven. Een grote klant is Armada Music, het pla tenlabel van onder anderen dj Armin van Buuren. „Op tweede kerstdag verzorg ik al jaren het volledige kerst diner voor hen", vertelt de Utrechter. De 'meest exclusieve thuiskok van TIPS NIEUWS vrijdag 15 december 2017 GO Reageren? r.vandekaa@persgroep.nl In I love swea ters vind je 15 modellen waar mee je zo aan het breien kunt slaan. (Lannoo, €22,50) SMaancake 'Jasmij Maancake Jas mijn is een eer betoon aan Chi nese moeders en hun recepten. (Rose stories, €24,95) Mijn bullet jour nal botanisch helpt je 'organi- zen' met een groen tintje. (MUS, €12,50) 3 o Zij maken van jouw kers een eit e Toscade Jong w 44 Kerstboomstylist Anouk Berger Anouk (rechts) en Carina in hun loods vol 'Gingers Reds' en 'American Santa's'. Heb je een anthu rium in huis? Komt dat even goed uit. Eén steel van deze kleurrijke snij bloem en kamerplant staat namelijk hart stikke leuk als tafel decoratie tijdens het kerstdiner. De steel is bladloos en sterk, waardoor je hem bijvoorbeeld onder een servetring kunt steken. Ook een idee: leg een losse bloem met strikje en naam kaartje op een bord. Je kunt er natuurlijk ook een paar samen in een vaas zetten. Zo creëer je met minimale middelen straks een sfeervolle tafel. Romke van de Kaa over de hits van het tuincentrum JÜRNA

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 46