I h 'Laat gemeenten huisjesmelkers aanpakken' La Rive verwacht geen ster EUWS 11 Ik ben een gelukkig man: ik mag werken met verse groenten, vlees en vis DRAMA Om bij dat ideaal in de buurt te komen, moeten wel de nodige offers worden gebracht, weet Dal huisen uit eigen ervaring. Hij liet vrienden en fa milie achter in Twente om in de hoofdstad te gaan wonen. „Ik zie hen weinig en toen mijn kleine nichtje vroeg: 'opa en oma zijn toch jouw papa en mama?' schrok ik. Ik was veel te lang niet geweest. De eerste drie maanden in Amsterdam had ik geen huis en zat ik op een kamer in het Krasnapolsky. Dan kom je dus het gebouw helemaal niet meer uit, de muren denderden op mij af. Ik heb een vriendinnetje en voor haar zijn mijn werktijden (hij begint om half 9 's ochtends en is vaak pas na middernacht thuis, red.) ook moeilijk. Pas werd ik op mijn vrije dag uitgenodigd om te koken tijdens een event. Daarvoor zeg ik dan mijn afspraak met haar af, ik wil The White Room zoveel mogelijk op de kaart zetten. Het is stampen, maar ik ben een gelukkig man: ik mag werken met verse groenten, vlees en vis." Gezonde spanning Voor de jaarlijkse sterrenregen voelt hij een 'ge zonde spanning'. „Natuurlijk zou het geweldig zijn als ik er één kreeg. Lukt het dit jaar niet, dan ga ik mezelf niet gek maken, ik ben gewoon een blije kok. Ik blijf mezelf verbeteren. Dat is ook het mooie aan meneer Boerma: hij heeft drie sterren en wil dat ook. Toen we pas samen het restaurant van een collega in Parijs bezochten informeerde hij hoe nu precies de jus wordt gemaakt. Mooi vind ik dat iemand van zijn statuur om recepten vraagt. Ook hij wil dus nog altijd nieuwe, andere dingen leren in zijn vak." De Librije, Zwolle Tribeca, Heeze Fred, Rotterdam PureC, Cadzand Bij Jef, Texel Gemeenten moeten meer wettelijke mogelijkheden krijgen om huisjesmel kers aan te pakken. Vooral studenten zijn de dupe van huisbazen die exorbi tant hoge huren vragen. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) komt van daag met een plan. „Nu kunnen ge meenten huisbazen die vaak de fout in gaan niet beboeten of een sanctie op leggen", zegt voorzitter Tariq Sewba- ransingh. „Dat moet veranderen." De problemen zijn groot, stelt de LSVb. Uit eigen onderzoek bleek dat studenten die een kamer huren bij een huisjesmelker, gemiddeld 98 euro per maand te veel betalen. Twaalf studen tensteden stuurden vorige maand nog een brandbrief naar verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren van Binnen landse Zaken waarin zij haar oproepen met maatregelen te komen. Bevoegdheden Nu moeten huurders zélf het initiatief nemen als ze denken dat ze te veel huur betalen. Oók als een huisbaas al keer op keer over de schreef is gegaan. „De gemeente of de huurcommissie moet meer bevoegdheden krijgen", vindt Sewbaransingh. Ervaringsdeskundige Max Dijkstra, die samen met de studentenbond het actieplan maakte, kan daarover mee praten. De student vulde in 2016 de huisprijscheck in op de website van de huurcommissie. Daaruit bleek dat hij per maand bijna 150 euro te veel be taalde voor zijn Leidse studentenka mer van krap 15 vierkante meter. Hij vroeg om huurverlaging, maar de huis baas gaf geen sjoege. Dijkstra spande een zaak aan bij de huurcommissie. Daarop vooruitlopend zegde zijn huisbaas de huur op - eenzijdig en zonder opgaaf van redenen. „Ik kreeg een telefoontje van de makelaar, wan neer ze foto's konden komen maken", zegt Dijkstra. „Ik ging toch weg? Maar Studenten worden soms zelfs bedreigd als ze bezwaar maken tegen de torenhoge huur ik wilde helemaal niet weg. Ik stond in mijn recht." De huurcommissie stelde Dijkstra in het gelijk. De uitspraak, die per post wordt verzonden, kwam ech ter nooit aan. „Ik weet natuurlijk niet of de huisbaas daarachter zat, maar het is wel gek. Uiteindelijk kreeg ik de uit spraak per mail." D66-Kamerlid Jessica van Eijs wil dat gemeenten malafide huisjesmel kers forse boetes kunnen opleggen en dient daarvoor maandag samen met het CDA een motie in. „Studenten worden soms zelfs bedreigd als ze be zwaar maken tegen de torenhoge huur. Huisjesmelkers die studenten uitknij pen, mogen daar niet mee wegkomen." Van Eijs roept het kabinet op om, sa men met de LSVb, te overleggen hoe de aanpak beter kan. zaterdag 9 december 2017 Het was het Michelin- drama van vorig jaar: La Rive in het Amstel Hotel verloor in 2016 na 23 jaar zijn ster. Het team was in tra nen. De brigade voelt zich nu weer sterk, zegt general manager Anita Bos. Volgens Bos heeft het verlies van het culinaire status symbool het afgelo pen jaar geen invloed gehad op de bezet tingsgraad van het restaurant. Qua finan ciële resultaten draaide La Rive in 2017 een goed jaar, zegt zij. „Toen we de ster kwijtraakten, Arturo Dalhuisen: „Ik ben een blije kok, ik blijf mezelf verbete ren." FOTO MARCO OKHUIZEN waren we kapot. In zak en as. Dat gevoel heeft even geduurd. Maar we hebben be sloten onze schouders eronder te zetten, er voor te gaan. Fantas tisch: de complete ploeg is bij elkaar ge bleven. Onze vaste gasten bleven komen en zeiden dat we goed bezig waren. Die steun heeft ons er misschien wel het meest door heen gesleept. Daar naast kwamen er nieuwe hotelgasten. Mensen laten zich minder leiden door boekjes, en meer door meningen online." La Rive heeft na de te genvaller wel aanpas singen doorgevoerd. Kern van de verande ring: back to basics. Bos: „We hebben vier menukaarten vol nieuwe gerechten ge presenteerd. Het zijn mooie combinaties, maar wel simpeler. So wieso kiezen we voor meer eenvoud in het restaurant." Hoewel het La Rive- team zijn stinkende best heeft gedaan, denkt Bos niet dat maandag een ster volgt. „De inspecteurs komen bijna nooit bin nen een jaar terug op hun beslissing. Dat geeft niet." Hoe ingewikkeld is het om aan te schuiven in een sterrenrestau rant? Moet je weken wachten? Of bestaan er ook nog zaken waar je spontaan binnen kunt lopen? We zoch ten het uit. Er is best snel plek, laat de brigade van Jonnie Boer weten. Doorde weeks en voor de lunch kun je in februari 2018 terecht. In het week einde maak je eind maart kans. Soms biedt de wachtlijst uitkomst. Wie op vrijdag of zater dag een vorkje wil prik ken, moet ongeveer acht weken vooruit re serveren. Doordeweeks zou je spontaan binnen kunnen lopen, toch wordt een reservering geadviseerd. Spontaan binnenvallen kan op doordeweekse dagen. In het week einde is dat anders, dan moet je twee a drie weken van tevoren je tafel regelen. Vooral in de weekeinde is het druk in de Zeeuwse duinen: de eerste vrije zaterdag is pas eind februari, begin februari is er op vrijdag plaats. Doordeweeks volop ruimte. Er valt geen peil op te trekken op het Wad: het ene weekeinde is maanden van tevoren bomvol geboekt, het andere kun je een paar dagen van tevoren be spreken. Weekdagen geen probleem. Huisjesmelkers die te veel huur vra gen, moeten sneller worden aange pakt. De Landelijke Studentenvak bond komt met een plan om mala fide huisbazen aan te pakken. Coa litiepartijen D66 en CDA willen dat gemeenten bij misstanden forse boetes kunnen opleggen. Hanneke Keultjes Den Haag —Jessica van Eijs (D66)

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 11