I h
'Laat gemeenten huisjesmelkers aanpakken'
La Rive verwacht geen ster
EUWS 11
Ik ben een
gelukkig
man: ik mag
werken met
verse
groenten,
vlees en vis
DRAMA
Om bij dat ideaal in de buurt te komen, moeten
wel de nodige offers worden gebracht, weet Dal
huisen uit eigen ervaring. Hij liet vrienden en fa
milie achter in Twente om in de hoofdstad te gaan
wonen. „Ik zie hen weinig en toen mijn kleine
nichtje vroeg: 'opa en oma zijn toch jouw papa en
mama?' schrok ik. Ik was veel te lang niet geweest.
De eerste drie maanden in Amsterdam had ik geen
huis en zat ik op een kamer in het Krasnapolsky.
Dan kom je dus het gebouw helemaal niet meer
uit, de muren denderden op mij af. Ik heb een
vriendinnetje en voor haar zijn mijn werktijden
(hij begint om half 9 's ochtends en is vaak pas na
middernacht thuis, red.) ook moeilijk. Pas werd ik
op mijn vrije dag uitgenodigd om te koken tijdens
een event. Daarvoor zeg ik dan mijn afspraak met
haar af, ik wil The White Room zoveel mogelijk op
de kaart zetten. Het is stampen, maar ik ben een
gelukkig man: ik mag werken met verse groenten,
vlees en vis."
Gezonde spanning
Voor de jaarlijkse sterrenregen voelt hij een 'ge
zonde spanning'. „Natuurlijk zou het geweldig zijn
als ik er één kreeg. Lukt het dit jaar niet, dan ga ik
mezelf niet gek maken, ik ben gewoon een blije
kok. Ik blijf mezelf verbeteren. Dat is ook het
mooie aan meneer Boerma: hij heeft drie sterren
en wil dat ook. Toen we pas samen het restaurant
van een collega in Parijs bezochten informeerde hij
hoe nu precies de jus wordt gemaakt. Mooi vind ik
dat iemand van zijn statuur om recepten vraagt.
Ook hij wil dus nog altijd nieuwe, andere dingen
leren in zijn vak."
De Librije, Zwolle
Tribeca, Heeze
Fred, Rotterdam
PureC, Cadzand
Bij Jef, Texel
Gemeenten moeten meer wettelijke
mogelijkheden krijgen om huisjesmel
kers aan te pakken. Vooral studenten
zijn de dupe van huisbazen die exorbi
tant hoge huren vragen. De Landelijke
Studentenvakbond (LSVb) komt van
daag met een plan. „Nu kunnen ge
meenten huisbazen die vaak de fout in
gaan niet beboeten of een sanctie op
leggen", zegt voorzitter Tariq Sewba-
ransingh. „Dat moet veranderen."
De problemen zijn groot, stelt de
LSVb. Uit eigen onderzoek bleek dat
studenten die een kamer huren bij een
huisjesmelker, gemiddeld 98 euro per
maand te veel betalen. Twaalf studen
tensteden stuurden vorige maand nog
een brandbrief naar verantwoordelijk
minister Kajsa Ollongren van Binnen
landse Zaken waarin zij haar oproepen
met maatregelen te komen.
Bevoegdheden
Nu moeten huurders zélf het initiatief
nemen als ze denken dat ze te veel
huur betalen. Oók als een huisbaas al
keer op keer over de schreef is gegaan.
„De gemeente of de huurcommissie
moet meer bevoegdheden krijgen",
vindt Sewbaransingh.
Ervaringsdeskundige Max Dijkstra,
die samen met de studentenbond het
actieplan maakte, kan daarover mee
praten. De student vulde in 2016 de
huisprijscheck in op de website van de
huurcommissie. Daaruit bleek dat
hij per maand bijna 150 euro te veel be
taalde voor zijn Leidse studentenka
mer van krap 15 vierkante meter. Hij
vroeg om huurverlaging, maar de huis
baas gaf geen sjoege. Dijkstra spande
een zaak aan bij de huurcommissie.
Daarop vooruitlopend zegde zijn
huisbaas de huur op - eenzijdig en
zonder opgaaf van redenen. „Ik kreeg
een telefoontje van de makelaar, wan
neer ze foto's konden komen maken",
zegt Dijkstra. „Ik ging toch weg? Maar
Studenten
worden
soms zelfs
bedreigd als
ze bezwaar
maken tegen
de torenhoge
huur
ik wilde helemaal niet weg. Ik stond in
mijn recht." De huurcommissie stelde
Dijkstra in het gelijk. De uitspraak, die
per post wordt verzonden, kwam ech
ter nooit aan. „Ik weet natuurlijk niet
of de huisbaas daarachter zat, maar het
is wel gek. Uiteindelijk kreeg ik de uit
spraak per mail."
D66-Kamerlid Jessica van Eijs wil
dat gemeenten malafide huisjesmel
kers forse boetes kunnen opleggen en
dient daarvoor maandag samen met
het CDA een motie in. „Studenten
worden soms zelfs bedreigd als ze be
zwaar maken tegen de torenhoge huur.
Huisjesmelkers die studenten uitknij
pen, mogen daar niet mee wegkomen."
Van Eijs roept het kabinet op om, sa
men met de LSVb, te overleggen hoe
de aanpak beter kan.
zaterdag 9 december 2017
Het was het Michelin-
drama van vorig jaar:
La Rive in het Amstel
Hotel verloor in 2016
na 23 jaar zijn ster.
Het team was in tra
nen.
De brigade voelt zich
nu weer sterk, zegt
general manager Anita
Bos. Volgens Bos
heeft het verlies van
het culinaire status
symbool het afgelo
pen jaar geen invloed
gehad op de bezet
tingsgraad van het
restaurant. Qua finan
ciële resultaten
draaide La Rive in
2017 een goed jaar,
zegt zij. „Toen we de
ster kwijtraakten,
Arturo Dalhuisen:
„Ik ben een blije kok,
ik blijf mezelf verbete
ren." FOTO MARCO OKHUIZEN
waren we kapot. In
zak en as. Dat gevoel
heeft even geduurd.
Maar we hebben be
sloten onze schouders
eronder te zetten, er
voor te gaan. Fantas
tisch: de complete
ploeg is bij elkaar ge
bleven. Onze vaste
gasten bleven komen
en zeiden dat we goed
bezig waren. Die steun
heeft ons er misschien
wel het meest door
heen gesleept. Daar
naast kwamen er
nieuwe hotelgasten.
Mensen laten zich
minder leiden door
boekjes, en meer door
meningen online."
La Rive heeft na de te
genvaller wel aanpas
singen doorgevoerd.
Kern van de verande
ring: back to basics.
Bos: „We hebben vier
menukaarten vol
nieuwe gerechten ge
presenteerd. Het zijn
mooie combinaties,
maar wel simpeler. So
wieso kiezen we voor
meer eenvoud in het
restaurant."
Hoewel het La Rive-
team zijn stinkende
best heeft gedaan,
denkt Bos niet dat
maandag een ster
volgt. „De inspecteurs
komen bijna nooit bin
nen een jaar terug op
hun beslissing. Dat
geeft niet."
Hoe ingewikkeld is het
om aan te schuiven in
een sterrenrestau
rant? Moet je weken
wachten? Of bestaan
er ook nog zaken waar
je spontaan binnen
kunt lopen? We zoch
ten het uit.
Er is best snel plek, laat
de brigade van Jonnie
Boer weten. Doorde
weeks en voor de lunch
kun je in februari 2018
terecht. In het week
einde maak je eind
maart kans. Soms biedt
de wachtlijst uitkomst.
Wie op vrijdag of zater
dag een vorkje wil prik
ken, moet ongeveer
acht weken vooruit re
serveren. Doordeweeks
zou je spontaan binnen
kunnen lopen, toch
wordt een reservering
geadviseerd.
Spontaan binnenvallen
kan op doordeweekse
dagen. In het week
einde is dat anders, dan
moet je twee a drie
weken van tevoren je
tafel regelen.
Vooral in de weekeinde
is het druk in de
Zeeuwse duinen: de
eerste vrije zaterdag is
pas eind februari, begin
februari is er op vrijdag
plaats. Doordeweeks
volop ruimte.
Er valt geen peil op te
trekken op het Wad: het
ene weekeinde is
maanden van tevoren
bomvol geboekt, het
andere kun je een paar
dagen van tevoren be
spreken. Weekdagen
geen probleem.
Huisjesmelkers die te veel huur vra
gen, moeten sneller worden aange
pakt. De Landelijke Studentenvak
bond komt met een plan om mala
fide huisbazen aan te pakken. Coa
litiepartijen D66 en CDA willen dat
gemeenten bij misstanden forse
boetes kunnen opleggen.
Hanneke Keultjes
Den Haag
—Jessica van Eijs (D66)