wee
biefstuk es
16
PSYCHOLOGELD
C02-UITST00T COMPENSATIE
Eén Nederlandse passagier zou 114 bonnen moeten
planten om de CC>2-uitstoot van zijn of haar vliegretourtje
Barcelona (volledig) te compenseren. „Minder doen is gepruts
in de marge", zegt Babette Porcelijn, schrijfster van het boek
De verborgen impact.
Een kwart van de Nederlanders wil min
der vlees eten, zo bleek afgelopen week
uit onderzoek van het ING Economisch
Bureau. Want vlees eten is slecht voor het
milieu, beesten in de bio-industrie hebben
een belabberd leven en steeds meer Neder
landers vragen zich af of al die antibiotica die
in de dieren wordt gepompt, wel zo goed is
voor hun gezondheid. ING concludeert dat
'de dominante positie van dierlijke eiwitten
zoals vlees, vis, zuivel en eieren nadrukkelijk
ter discussie staat in ons westerse dieet'.
Maar hoeveel vlees willen wij Nederlan
ders dan minder gaan eten? Ik pak het on
derzoek erbij: 'Als Nederlandse consumenten
hun voornemen uitvoeren, daalt de vleescon
sumptie per hoofd naar verwachting met 3
procent. Bij een huidige consumptie van
bijna 40 kilo komt dat in de praktijk neer op
zo'n twee biefstukken per jaar'. Het staat er
echt: twee per JAAR. En daar moeten wij Ne
derlanders ons ook nog eens mentaal op
voorbereiden. We verwachten dat we die
twee lapjes vlees over vijf
jaar van ons menu heb
ben geschrapt.
Waarom over vijfjaar
wél?, hadden de onder-
Maar ja, zoekers moeten vragen.
Hat rnakp Nederlanders eten ge-
UfllM ,e,,ac middeld veertig kilo vlees
biefstukje per jaar, en we weten al
iS Wel jaren dat die enorme hoe
veelheid vlees niet goed
Ontzettend is voor het milieu, dieren-
lolrltor welzijn en onze eigen ge
zondheid. Maar ja, dat
malse biefstukje is wel ontzettend lekker.
Het probleem is: dat is het over vijfjaar nog
steeds. Waarom zouden wij kaaskoppen dan
wel bereid zijn ons felbegeerde stukje vlees
terzijde te schuiven? Ik bedoel: twee stukjes
vlees.
boek Je bent wat je doet van hoogleraar sociale
psychologie Roos Vonk op hun verlanglijstje
voor kerst zetten. Dan begrijpen ze dat ze
hun eigen resultaten met een flinke korrel
zout moeten nemen. Vonk beschrijft hoe las
tig het voor ons mensen is om ons gedrag te
veranderen. Uitstelgedrag is daarbij een van
de belangrijkste valkuilen. Later ga ik meer
sporten, later ga ik lijnen, later ga ik stoppen
met roken. En de nieuwste trend is dus: later
ga ik minder vlees eten. Een goed voornemen
voor 2022.
Het lijkt me ook verstandig dat de onderzoe
kers zelf hun vleesconsumptie wat omlaag
schroeven. Even terug naar hun rekensom: 3
procent van 40 kilo is t,2 kilo. Volgens de on
derzoekers staat dat gelijk aan twee biefstuk
ken. Die zijn dus maar liefst 600 gram per stuk.
Wellicht dat de onderzoekers gewend zijn ie
dere avond een halve koe naar binnen werken,
maar ik vind dat een enorm stuk vlees. Een tip
van Vonk: maak je goede voornemen concreet.
Dus: vanavond, donderdag 7 december 2017,
eet ik 'slechts' een halve kilo biefstuk. Dat is
toch weer winst.
Gemalto
Unilever
ABNAMRO
BAM
Vliegen is door de uitstoot erg scha
delijk voor het milieu, terwijl vlieg
tickets almaar goedkoper worden
en we steeds makkelijker een reisje
boeken. Gelukkig kan de luchtrei
ziger er tegenwoordig voor kiezen
om het vliegticket te compenseren,
door (nieuwe) bomen te laten plan
ten. Schrijfster Babette Porcelijn re
lativeert het belang van de com
pensatie: „Het is veel te weinig. We
hebben geen tijd meer voor dit
symbolische gepruts in de marge."
In het groene landschap van
Oegstgeest lopen vrouwen en
mannen met regenlaarzen door de
modderige wei. Organisatie Trees
For All plant zo'n 10.000 bomen in
dit natuurgebied nabij de snelweg.
Voor elk geplant exemplaar wordt
er ook eentje in de Filipijnse bodem
geplaatst, voor extra uitstootcom-
pensatie. Directeur Lena Euwens
stapt vastberaden over de drassige
Hollandse bodem. „Het bos dat we
vandaag planten, heeft over een
paar jaar een mooi gesloten blader
dak, en wordt dan bewoond door
We moeten minder
vliegen, en bomen
planten moeten we
sowieso doen
allerlei vogels en insecten."
Er zijn veel van dergelijke initia
tieven. Wie bijvoorbeeld een
vlucht boekt op vliegtickets.nl,
krijgt de optie om 'milieubewust'
te vliegen. Dat wil zeggen: de klant
betaalt een tientje, en draagt aldus
twee bomen bij aan het 1-2-Tree-
project van Trees For All. Vergelijk
baar is GreenSeat, waar passagiers
hun vlucht op Barcelona voor ruim
4 euro compenseren.
Babette Porcelijn, schrijfster van
het boek De verborgen impact is niet
onder de indruk van de aanplant bij
Oegstgeest. „Er zijn veel van dit
soort opties, die een goed gevoel ge
ven. Maar het is niet meer dan het
afkopen van schuldgevoel. Mensen
weten niet beter, en denken dat ze
het zo helemaal gecompenseerd
hebben. Dat is linke soep."
Volgens haar stellen 10.000 bo
men maar bitter weinig voor. „Het
staat gelijk aan tien zitplaatsen in
het vliegtuig naar Bali. Wat er in
een dag op Schiphol gebeurt, gaat
hier dus qua uitstoot al ontelbare
malen overheen."
Vluchtvervuiling
Porcelijn, die meest vervuilende
onderdelen van onze leefstijl rang
schikte, zet vliegen 'slechts' op de
zesde plaats van haar 'impact-
top 10'; na onder meer de auto,
spullen (kopen) en vlees. Toch is
vliegen een geval apart, zegt ze.
„Het is onmogelijk om ineens 1 kilo
vlees per dag te gaan eten, maar va
ker of verder vliegen is juist hele
maal niet moeilijk. Je kunt vegeta
riër zijn, weinig spullen kopen,
geen auto hebben, maar alsnog erg
vervuilend bezig zijn als je een re
tourtje Bali boekt. Dat is namelijk
in één keer even vervuilend als vier
jaar autorijden."
Vrijwel elke organisatie die zich
Neem plaats op
de sofa van Irene
van den Berg. Zij
analyseert iedere
week ons econo
misch gedrag.
donderdag 7 december 2017
Ik stel voor dat de ING-onderzoekers het
Reageren? economie@persgroep.nl
GO
De digitaal be
veiliger was de
grootste stijger
in de AEX-index.
Het Amerikaanse
investerings
fonds Platinum
Equity zou inte
resse hebben in
de margarinetak.
m
In de AEX was
de grootbank de
grootste verlie
zer.
m
De bouwer kreeg
de rekening voor
tegenvallers bij
de aanleg van de
zeesluis bij IJmui-
den.
O
Groen
schaamlap
voor vuile
vliegreis
Gea Bruinsma
Oegstgeest
—Paul Peeters, lector NHTV