Zo kom je gezond
december door
44
5
KLASKE VAN NORREN
Piet
Uniek
Vraag het de deskundige
De angst voor de calorierijke feestdagen is
herkenbaar. De vraag is alleen: gaat het om
die paar dagen? Wij westerlingen eten elke
dag net te veel. Omdat dit consequent elke dag ge
beurt, nemen we in de loop van de tijd in gewicht
toe. In de herfst en winter zitten we dan ook nog
meer binnen en bewegen minder. En dan komen
die kerstdagen er ook nog aan.
Het gaat dan om de gewone dagen. Schrijf
bijvoorbeeld eens een week op wat u aan tussen
doortjes eet. Kunt u die vervangen door gezondere
snacks? Drinkt u suiker
in de thee of koffie?
Vervang frisdranken en
sappen eens voor water
of thee. Eet voldoende
groente. Schep dit als
eerste op, zodat uw bord
al redelijk gevuld is.
Neem de tijd en geniet
van uw eten, maar schep
na de maaltijd geen
tweede keer op. Koop
eens magere kwark of
yoghurt om als toetje te eten. Zorg dat u voldoende
beweegt. Pak vaker de fiets, trotseer het weer. Het
valt best mee. U kunt dan met een feestdag een
spijbeldag nemen. Op deze feestdag let u minder
op wat u eet, maar let u er wel op niet door te gaan
met eten als u verzadigd bent.
Of u maakt een lekkere en gezonde kerstmaal
tijd, want: gezond eten is lekker. Gezond gaat
niet alleen om de calorieën maar ook om de varia
tie; de toepassing van de schijf van vijf. Er zijn veel
recepten voor lekkere en gezonde kerstmaaltijden,
bijvoorbeeld op de site iamafoodie.nl en van het
voedingscentrum. Als u liever uw traditionele
kerstmaaltijd net iets gezonder serveert, maak dan
extra groentes klaar en serveer calorierijke produc
ten als saus en dressing los. Werk meer met volko
ren producten als volkoren pasta en brood. Kruid
het eten met verse kruiden en gebruik niet te veel
zout. Geef een keus bij het toetje, zodat voor fruit
salade of yoghurt gekozen kan worden.
Zorg dat u na de feestdagen in de gezond eten-
modus blijft. Belangrijk voor alle dagen is trots te
zijn op kleine overwinningen. U heeft dat hapje
niet genomen. U bent gaan voetballen met de kin
deren. En last but not least: u bent al volop bezig
met uw goede voornemen voordat het nieuwe jaar
is aangebroken.
HETPANEL
Drink water en
thee, beweeg
en neem met
de feestdagen
een spijbeldag
Opvoeden
Taaitaai
en ander
snoepgoed
Yvan
Yvette
Zwarte Piet
dinsdag 5 december 2017
GO
De assistenten
van de bisschop
bezorgen de
cadeaus door de
schoorsteen. Lopen er
aanvankelijk een of twee pie
ten naast Sint, tegenwoordig komt
een klein leger mee uit Spanje. Pieten
leiden alles in goede banen. Bij kinde
ren zijn beroemde pieten zoals de
Wegwijspiet en Coole Piet Diego
vaak populairder dan Sinterklaas zelf.
Het sinterklaasfeest wordt vaak als
een typisch Nederlandse traditie ge
zien, maar vergelijkbare feesten vind
je van België tot Rusland. Alle zijn ge
baseerd op de heiligendag van Sint
Nikolaas en oudere, heidense rituelen.
Wat Sinterklaas van 'ons' maakt, is de
manier waarop oude tradities zich
hebben ontwikkeld: De stoomboot, de
naam van het paard, kruidnoten en
chocoladeletters vind je bijvoorbeeld
niet snel over de grens.
Vanavond staat de tafel vol banketletters,
speculaas en pepernoten. Hoe zorg ik ervoor
dat ik de feestdagen een beetje gezond door
kom?
Daarom is nu het moment om te gaan letten
op wat u per dag eet en hoeveel u beweegt.
Ook een vraag? hartenziel@persgroep.nl
Sinterklaas heeft altijd een op
voedkundige rol gehad. „Sint is
vanaf de zestiende eeuw gebruikt
als boeman, als een autoritair op-
voedmiddel", zegt professor
Koops, „Door de eeuwen wordt
hij liever. Vanaf 1850 wordt
Zwarte Piet de boeman en Sint
een sullige, vriende
lijke man. Uitein
delijk eindigt
ook Piet als
een kinder
vriend.
Sint en
Piet zijn
nu demo
cratisch
en toege
felijk."
Taaitaai, kruidnoten, peper
noten en speculaas zijn rela
tief de meest 'gezonde' maag-
vullers, want de banketstaaf,
marsepein en gevulde specu
laas zijn calorieënbommen.
De grootste dikmaker? De cho
coladeletter, met meer dan 1.000
calorieën. „Goed om te weten",
zegt Jasper de Vries van het
Voedingscentrum. „Ook al wil
niet iedereen er steeds aan
denken." De gezondste sinter
klaasversnapering blijven de
appeltjes van oranje, oftewel man
darijnen. Maar die strooien dan
weer lastiger.
Voedingsdeskunige
Klaske van Norren
beantwoordt
lezersvragen.
De schoenen
van Yvette en
Xander hebben
het lange tijd zon
der cacao moe
ten doen. Tot het
eind van de jaren
negentig leveren
merken als Droste
zeldzame letters
alleen op bestel
ling. Dat is nu an
ders. Jingyi Hu
van Koninklijke
Verkade: „We
maken ze al zijn
ze minder verkrijgbaar. Deze letters
raken als eerste uitverkocht. Mensen
weten dat ze zeldzaam zijn, dus er is
elk jaar een stormloop."
Het meest gekocht zijn de S van sint,
de P van piet en de M van mamma.
Bronnen: Jan van Trigt, Rita Ghesquiere, Arnold-Jan Scheer, L.G. Palu-
det, AD, ANP, Financieel Dagblad, Volkskrant
Er bestaan veel misver
standen over het zwart
van piet. In veel landen
heeft Sinterklaas al
eeuwen lang donkere
helpers. Het zwart komt
van as en roet en helpt
om een angstaanjagend
uiterlijk te verkrijgen.
Over de rest van zijn
uiterlijk bestaan geen
vaste regels.
Dat verandert in de ne
gentiende eeuw, wan
neer illustraties van Sin
terklaas zich versprei
den en tekenaars een
eigen invulling geven
aan de zwarte knecht.
Soms is hij met roet
bedekt, soms verandert
hij in een Moor of Afri
kaan. De kroespruik, de
rode lippen en de oor
ringen zijn niet traditie
getrouw. Roetpiet be
staat het langst.