O
O
Zilver
Rozijnenpudding met saus van
lokale stoofperen is een hit
MARGOT
17
De samenhang op het andere bord
is simpeler te raden: die is ton-sur-
ton. Rode eendenborst, bloedrode
balsamicosaus, puree van rode biet en
een knikkerpotje aan harde, donkere
belugalinzen. Serieus veel scharlaken
op je bord, maar de eendenborst is
wel mooi sappig. De Chileense Terra-
pura Carmenere die erbij wordt ge
serveerd smaakt naar kersen en bra
men, bosgrond, wat leer en is frisjes
geserveerd, waardoor hij net wat
strakker lijkt. De wijn wint het al
weer van de spijs.
Zo ook bij de desserts. De ver
sterkte rode wijn Banyuls gaat samen
met een toetje van espressocrème.
Die is niet te zoet of te machtig: een
leuk volwassen dessert met cantuc-
cini koekjes, blauwe bessen en cress-
jes. De pure blub mascarpone eronder
maakt het helaas toch log. Ik proef
oranjerode Moscatel de Setubal uit
Portugal. Een fruitfeestje, waar het
dessert het niet bij haalt: een sinter
klaasdessert met gestampte specu
laasjes en mandarijnpartjes waarvan
de helft is ontvliesd en gemarineerd.
Er zit fijne vanilleparfait bij en knap
perige witte chocola, die vermengd
blijkt met gepofte rijst en yoghurt.
Als Middelburgers vinden we het
blurringconcept van Vliegendt Hert
oprecht leuk, de service heel net en de
locatie fantastisch. Misschien moet
het team gewoon nog even met elkaar
om de tafel gaan zitten. En dan een
kleine selectie gerechten bedenken
die niet alle kanten opstuitert. Die zo
wel de drank als leuke Zeeuwse sei
zoensproducten laat stralen. Precies
zoals dit VOC-paleis al doet.
BEOORDELING
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
overeten en drinken
in Zeeland
Bijna 30 jaar geleden leerde ik hem kennen
via een wederzijdse vriendin. In die tijd
was ik vrijgezel en vond hem meteen leuk,
grappig en bijzonder. Hij was jammer genoeg be
zet. Toch zagen we elkaar heel regelmatig, met als
hoogtepunt het Europees kampioenschap van het
Nederlands elftal in 1988. Dat vierden we samen
met een club vrienden, die hij vervolgens in zijn
studentenhuis uitnodigde voor een gezamenlijke
maaltijd. Daar gaf ik ook graag gehoor aan.
Met zijn vriendin was het inmiddels uit, hoorde
ik via via. Niet van hemzelf natuurlijk, stel je
voor. Toen mijn moeder destijds een paar dagen
kwam logeren en hij even iets afkwam geven,
zag ze meteen dat ik hem meer dan leuk vond. Al
ontkende ik dat natuurlijk meedere malen en
zeer nadrukkelijk. Toch heeft ze gelijk gekregen
want morgen zijn we twee kinderen, vier huizen
en 25 jaren van huwelijkse trouw verder. Zilver!
Best een mijlpaal.
Op onze trouwdag stormde en regende het. Bin
nen was het warm en gezellig. We hielden in be
sloten kring een high tea in het Jagershuis op
landgoed de Raephorst, waar nu Willem-Alexan-
der en Maxima wonen. Pas een halfjaar later en
met beter weer, gaven we een spettterend tuin
feest.
U vraagt zich natuurlijk af wat we morgen eten
op deze bijzondere dag: kip uit de oven gevuld
met limoen. Altijd feestelijk. Neem een biologi
sche kip en bestrooi deze met peper en zout. Prik
gaatjes in 2 limoenen en stop ze in de kip en leg
deze met de bolle kant naar boven in een braad
slee. Braad de kip 1,5 uur in de oven op 175 graden
Celcius. Lekker met rozemarijnaardappeltjes uit
diezelfde oven en appelmoes. Nu op naar goud!
Toen mijn moeder destijds een paar dagen kwam
logeren en hij even iets kwam afgeven, zag ze meteen
dat ik hem meer dan leuk vond
Middelburg Leuk Zeeuws is een
leverancier van Zeeuwse lifesty-
leartikelen. Franca de Winter uit
Goes is de grote motor achter dit
merk. Van servies tot textiel, van
decoratie tot eten en drinken. Al
les herkenbaar aan het eigen logo
met de Zeeuwse knop.
De Winter werkt veel samen
met Zeeuwse zorginstellingen.
Vandaag zijn we bij Scheldestro-
men arbeidstrainingscentrum in
Kapelle ,waar de cliënten net een
saus van stoofpeertjes hebben
gemaakt. „Dat is leuk voor in de
kerstpakketten en heel
Zeeuws",zegt De Winter. De
stoofperen komen uit de buurt
van Kapelle." Het is een hit, sa
men met een mix voor pudding
met rozijnen die Leuk Zeeuws
ook verkoopt. Je hoeft er alleen
nog melk aan toe te voegen.
„Mijn man is groenteboer en
zo heb ik een goede kijk op wat
het aanbod aan Zeeuws fruit is.
Daar ga ik mee aan de slag. Zo
hebben we in het seizoen diverse
soorten jams, naast de honing en
de Zeeuwse mosterd. Telkens
heb ik nieuwe ideeën en die
slaan aan", zegt ze niet zonder
trots. Een pak om zelf suiker
brood of speculaaskoeken te
bakken is de nieuwste ontdek
king.
Dit zijn drukke tijden voor De
Winter. „De verkoop van kerst
pakketten verloopt goed en be
reikt komende weken wel z'n
hoogtepunt."
Zelf stoofperensaus maken
met kerst? Kook geschilde Gieser
Wildeman peertjes met een ka
neelstokje, kruidnagelen en ster
anijs in wat rode wijn. Laat dit
drie uur koken op een laag vuur.
Verwijder de klokhuizen en zeef
de kruiden uit het kookvocht.
Pureer alles met de staafmixer en
voeg wat maïzena toe. Lekker bij
de pudding met rozijnen.
zaterdag 2 december 2017
GO
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Franca de Winter verkoopt Zeeuwse artikelen: van textiel tot
saus van stoofpeertjes uit Kapelle. fotomarcelledavidses
fantastische sfeer.