O O Zilver Rozijnenpudding met saus van lokale stoofperen is een hit MARGOT 17 De samenhang op het andere bord is simpeler te raden: die is ton-sur- ton. Rode eendenborst, bloedrode balsamicosaus, puree van rode biet en een knikkerpotje aan harde, donkere belugalinzen. Serieus veel scharlaken op je bord, maar de eendenborst is wel mooi sappig. De Chileense Terra- pura Carmenere die erbij wordt ge serveerd smaakt naar kersen en bra men, bosgrond, wat leer en is frisjes geserveerd, waardoor hij net wat strakker lijkt. De wijn wint het al weer van de spijs. Zo ook bij de desserts. De ver sterkte rode wijn Banyuls gaat samen met een toetje van espressocrème. Die is niet te zoet of te machtig: een leuk volwassen dessert met cantuc- cini koekjes, blauwe bessen en cress- jes. De pure blub mascarpone eronder maakt het helaas toch log. Ik proef oranjerode Moscatel de Setubal uit Portugal. Een fruitfeestje, waar het dessert het niet bij haalt: een sinter klaasdessert met gestampte specu laasjes en mandarijnpartjes waarvan de helft is ontvliesd en gemarineerd. Er zit fijne vanilleparfait bij en knap perige witte chocola, die vermengd blijkt met gepofte rijst en yoghurt. Als Middelburgers vinden we het blurringconcept van Vliegendt Hert oprecht leuk, de service heel net en de locatie fantastisch. Misschien moet het team gewoon nog even met elkaar om de tafel gaan zitten. En dan een kleine selectie gerechten bedenken die niet alle kanten opstuitert. Die zo wel de drank als leuke Zeeuwse sei zoensproducten laat stralen. Precies zoals dit VOC-paleis al doet. BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland Bijna 30 jaar geleden leerde ik hem kennen via een wederzijdse vriendin. In die tijd was ik vrijgezel en vond hem meteen leuk, grappig en bijzonder. Hij was jammer genoeg be zet. Toch zagen we elkaar heel regelmatig, met als hoogtepunt het Europees kampioenschap van het Nederlands elftal in 1988. Dat vierden we samen met een club vrienden, die hij vervolgens in zijn studentenhuis uitnodigde voor een gezamenlijke maaltijd. Daar gaf ik ook graag gehoor aan. Met zijn vriendin was het inmiddels uit, hoorde ik via via. Niet van hemzelf natuurlijk, stel je voor. Toen mijn moeder destijds een paar dagen kwam logeren en hij even iets afkwam geven, zag ze meteen dat ik hem meer dan leuk vond. Al ontkende ik dat natuurlijk meedere malen en zeer nadrukkelijk. Toch heeft ze gelijk gekregen want morgen zijn we twee kinderen, vier huizen en 25 jaren van huwelijkse trouw verder. Zilver! Best een mijlpaal. Op onze trouwdag stormde en regende het. Bin nen was het warm en gezellig. We hielden in be sloten kring een high tea in het Jagershuis op landgoed de Raephorst, waar nu Willem-Alexan- der en Maxima wonen. Pas een halfjaar later en met beter weer, gaven we een spettterend tuin feest. U vraagt zich natuurlijk af wat we morgen eten op deze bijzondere dag: kip uit de oven gevuld met limoen. Altijd feestelijk. Neem een biologi sche kip en bestrooi deze met peper en zout. Prik gaatjes in 2 limoenen en stop ze in de kip en leg deze met de bolle kant naar boven in een braad slee. Braad de kip 1,5 uur in de oven op 175 graden Celcius. Lekker met rozemarijnaardappeltjes uit diezelfde oven en appelmoes. Nu op naar goud! Toen mijn moeder destijds een paar dagen kwam logeren en hij even iets kwam afgeven, zag ze meteen dat ik hem meer dan leuk vond Middelburg Leuk Zeeuws is een leverancier van Zeeuwse lifesty- leartikelen. Franca de Winter uit Goes is de grote motor achter dit merk. Van servies tot textiel, van decoratie tot eten en drinken. Al les herkenbaar aan het eigen logo met de Zeeuwse knop. De Winter werkt veel samen met Zeeuwse zorginstellingen. Vandaag zijn we bij Scheldestro- men arbeidstrainingscentrum in Kapelle ,waar de cliënten net een saus van stoofpeertjes hebben gemaakt. „Dat is leuk voor in de kerstpakketten en heel Zeeuws",zegt De Winter. De stoofperen komen uit de buurt van Kapelle." Het is een hit, sa men met een mix voor pudding met rozijnen die Leuk Zeeuws ook verkoopt. Je hoeft er alleen nog melk aan toe te voegen. „Mijn man is groenteboer en zo heb ik een goede kijk op wat het aanbod aan Zeeuws fruit is. Daar ga ik mee aan de slag. Zo hebben we in het seizoen diverse soorten jams, naast de honing en de Zeeuwse mosterd. Telkens heb ik nieuwe ideeën en die slaan aan", zegt ze niet zonder trots. Een pak om zelf suiker brood of speculaaskoeken te bakken is de nieuwste ontdek king. Dit zijn drukke tijden voor De Winter. „De verkoop van kerst pakketten verloopt goed en be reikt komende weken wel z'n hoogtepunt." Zelf stoofperensaus maken met kerst? Kook geschilde Gieser Wildeman peertjes met een ka neelstokje, kruidnagelen en ster anijs in wat rode wijn. Laat dit drie uur koken op een laag vuur. Verwijder de klokhuizen en zeef de kruiden uit het kookvocht. Pureer alles met de staafmixer en voeg wat maïzena toe. Lekker bij de pudding met rozijnen. zaterdag 2 december 2017 GO (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Franca de Winter verkoopt Zeeuwse artikelen: van textiel tot saus van stoofpeertjes uit Kapelle. fotomarcelledavidses fantastische sfeer.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 53