16 WEE Indekookshow 'Ready Steady Cook' moesten chefs een creatie verzinnen met willekeurig gekozen ingrediënten. De keuken van het Vliegendt Hert is af en toe ook heel creatief met samenhang. Middelburg Vliegendt Hert Dam 61 A Vanuit het restaurant kunnen gasten zien hoe de gerechten in de keuken worden opgemaakt, fotos lex de meester Het Vliegendt Hert heeft het lef om een wijnwinkel, slijterij en restaurant op één plek te begin nen. En wat een plek: Het Paleis op de Dam, een majesteitelijke patriciërswoning. Je kunt hier lunchen en di neren in een stijlvolle serre en wijn proeven in een gewelfkelder waar ooit scheepsvaten met wijn lagen opgeslagen. VOC-historie in een modern concept: blurring. Het vervagen van grenzen tussen horeca en retail. De Mid delburgse blurringproef is goed ontvangen, maar het blijft gedoe met vergunningen en regels. Vader Ben van Velzen en zoon Steven zijn bekend van wijnkoperij Van Leerzem en gin gen samen de uitdaging aan. Ze moesten puz zelen met bijvoorbeeld een verplicht aantal meters tussen de slijterijkassa en de deur van de eetzaal. Maar nu kun je in de winkel een fles uitzoeken en die dan voor een tientje kurkgeld in het restaurant opdrinken. Een welkom idee voor mensen die wantrouwig worden van ho- recaprijzen, waar flessen drie tot vijf keer over de kop gaan. Wij zijn juist benieuwd naar spannende wijn-spijscombinaties en geven ons over aan gastheer Steven en gastvrouw Aniek Huij- brechts. De kaart is verdeeld in voor- en hoofd gerechten, maar dat mogen we negeren: por ties zijn bescheiden, zodat je veel kunt proe ven. Als tapas dus, of shared dining? Wel jam mer dat de kaart van tafel verdwijnt na het be stellen van twee gangen. Allebei krijgen we een glaasje Le Paradou Viognier: een lichte, elegante wijn met veel ci trus. We nippen vol verwachting, want de ge rechten die we kozen, zijn tegenpolen. Zwaardvis versus eendenlever, toevallig allebei tot carpaccio verwerkt. De zwaardvis is inge rold met rode pesto en van het geheel zijn hele dunne plakjes geschaafd. Met pancetta erbij, koud spek, gelukkig wel knapperig. De be loofde ratatouille bestaat uit microblokjes zure groenten. Het is een klein bordje parafernalia, waarvan eetvriend tevergeefs hoopt dat er nog een moot gegrilde zwaardvis bovenop komt. Het citrussige van de wijn zou complimente ren met de pesto en juist contrasteren met de eendenlever die ik heb besteld. Maar die wat flubbige plakjes hebben al genoeg contrast en concurrentie, van twee gebakken zwezerikjes. Ook al orgaanvlees, netjes gebakken wel. De frisse salade erbij is welkom, vanwege de mier zoete rode portsaus. Bij de volgende gerechten komen wel ver schillende wijnen. Schelvis gaat samen met Weissburgunder van de veelgeprezen wijn boer Martin Wassmer uit Baden. Frisse wijn met bloemetjesgeur, heel mooi in balans. Dat kunnen we helaas niet zeggen van dit visge recht. Want de vrij droge schelvis gaat samen met gebakken ossenworst. Dat eet je toch het liefste rauw, zodat je rijp rundvlees proeft, foe lie en nootmuskaat. De taaie vleesplakjes voe gen weinig toe, behalve dan vertwijfeling. Het bord bevat ook een hoopje zachte paksoi, rondjes polenta en crème van piccalilly. We zoeken naar samenhang, maar het enige dat we kunnen bedenken is de letter P. HET MENU REKENING WAAR zaterdag 2 december 2017 Wijn wint het van spijzen Marloes Matthijssen In het Vliegendt Hert kun je lang lunchen en borre len: van 12.00 tot 15.30 uur. Dineren kan vanaf 17.30 uur. Het restaurant heeft een seizoenskaart met verschillende kleine gerechten in vlees, vis en vege tarisch. Daarop Chaudfontaine 0,75 I 4,95 brood 5,25 zwaardvis 15,95 carpaccio eend 16,75 2 Paradou Viognier 7,90 schelvis 13,75 eendenborst 15,95 Martin Wassmer weissburgunder 5,95 Terrapura Carmenere 4,95 mandarijndessert/espressocrème 15,00 Banyuls/Moscatel 10,20 koffie en thee met lekkernijen 12,00 totaal 128,60 staan onder meer salade met krab (11,50 euro), struc turen van biet (8,95 euro), bloemkool- curry (10,95 euro) en diamanthaas (12,50 euro). Wijn kan per fles, van de kaart of uit de winkel, of per glas uit de dubbele Enomatic. A De locatie beschikt over een prachtige bar en

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 52